Pittsburghs säsong blev nog inte riktigt som man tänkte sig. Redan i första rundan åkte man ut mot suveräna Rangers, men det kändes med facit i hand väldigt väntat. Även om jag som Pittsburgh-fan hoppades på annat. Till den här säsongen slår man på stort och har värvat bra.

  • Pittsburgh Penguins
  • Division: Eastern, Metropolitan
  • Prestation förra säsongen: Slutade på plats åtta i grundserien och åkte direkt ut mot Stanley Cup-finalisten New York Rangers

pittsburgh_200x200

Nyförvärv: Niclas Andersén (D), Tim Erixon (D), David Warsofsky (D), Steve Oleksy (D), Adam Clendening (D), Sergei Gonchar (D), Tom Sestito (F), Matt Cullen (F), Nick Bonino (F), Eric Fehr (F), Kevin Porter (F), Sergei Plotnikov (F), Tyler Biggs (F), Phil Kessel (F)

Förluster: Thomas Greiss (G), Taylor Chorney (D), Paul Martin (D), Scott Harrington (D), Christian Ehrhoff (D), Maxim Lapierre (F), Brandon Sutter (F), Daniel Winnik (F), Jayson Megna (F), Steve Downie (F), Nick Spaling (F), Kasperi Kapanen (F), Blake Comeau (F)

Målvakter: Här har jag väldigt svårt att uttala mig om förstemålvakten Marc-Andre Fleury. Förra året var han riktigt bra och gjorde kanske sin bästa NHL-säsong i karriären. Han presterade tillochmed i slutspelet och det är vi inte vana att se ”Flower” göra. Det är såklart positivt att han kommer ifrån en riktigt bra säsong, men de senaste säsongerna innan det har han varit okej under grundserien för att sedan klappa ihop fullständigt när det väl gäller. Kanske är han påväg tillbaka till den där stormålvakten han faktiskt har potential att vara? Förra året var han så bra att han fick en plats i allstar-matchen. Bakom Fleury är det väl dock rätt tunt. Jeff Zatkoff är uttalad tvåa och det är väl inget jag litar på direkt. Han gjorde bara en match förra året i Pens och då gjorde han det visserligen bra. Svårt att veta var han står vid det här laget. Kan vara både flipp och flopp.

Backbesättningen: Om det är någonstans Pittsburgh har en svaghet så är det på backsidan helt klart. Den är ung och relativt orutinerad jämfört med hur det sett ut senaste säsongerna. Däremot så är det ju klart att något måste ändras med tanke på att det inte verkar funka för dem i slutspelen. Man har tappat kuggar som Paul Martin och Christian Ehrhoff där den förstnämnda kanske var Pittsburghs bästa back under förra säsongen. In har man fått Tim Erixon som kommer få kriga om en plats. Även veteranen Sergei Gonchar har fått ett tryout-kontrakt och det gillar jag. Man behöver lite rutin där bak. Det som är bra är att både Olli Määttä och Kris Letang är skadefria och det behöver man också vara stor del under säsongen om det här ska funka. Pittsburghs backar den här säsongen är lite av en chansning.

Forwards: Här snackar vi kanske ligans absolut vassaste offensiv på pappret. Vi behöver nog inte ens nämna Crosby och Malkin som är två av världens bästa spelare på sin position. Vid sidan av dessa har vi stora tunga forwards med bra skott vilket gör att de kompletterar varandra grymt. Förra säsongen gjorde man dock bara 221 mål framåt, vilket kanske inte är godkänt enligt mig. Det måste upp lite och det tror jag också att man klarar av. Man har värvat otroligt bra och har tre grymma femmor. Phil Kessel fick näta två kassar i premiären och har potential att göra 40-45 mål bredvid Crosby. Att man kanske kommer ha spelare som Dupuis, Bonino och Perron i en tredje femma visar hur bred trupp man egentligen har offensivt sett. För hoppningsvis kan den goda offensiven och det stora puckinnehavet också hjälpa det defensiva lite.

Förväntningar: Förra säsongen så gjorde faktiskt Fleury en grym säsong där han var ”grädden på moset”. Han var den som räddade Pens under många stunder medans övriga vek ner sig. Framförallt i slutspelet där det brukar vara tvärtom. Till den här säsongen verkar man gå all in och man har verkligen värvat för vinna Stanley Cup. Förmodligen kommer det behövas en stabil back till under säsongen om man ska ha nån chans att gå hela vägen. Framåt har man alla medel som finns, men man saknar en riktigt bra back. Letang och Määttä är grymma, men båda är också väldigt känsliga för skador. Jag förväntar mig att Pittsburgh kommer bli livsfarliga under grundserien och sedan i slutspelet kan allt hända. Däremot så har jag dock svårt att tro på detta lag i ett slutspel. Pens däremot går för Stanley Cup, det är en sak som är säker.

Tips: Jag gissar att man plockar hem Metropolitan Division tack vare deras starka offensiv. I slutspelet har jag dock svårt att se det hålla hela vägen då det defensiva blir än viktigare.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo
Calgary
Carolina
Chicago
Colorado
Columbus
Dallas
Detroit
Edmonton
Florida
Los Angeles
Minnesota
Montreal
Nashville
New Jersey
New York Islanders
New York Rangers
Ottawa
Philadelphia

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

/Heden