Ottawas talangfulla lag tog sig till slutspel förra säsongen efter en hård kamp mellan bland annat Pittsburgh och Boston. Klarar man av samma bedrift ännu en säsong? Jag tycker ändå det finns en hel del som talar för Sens.

  • Ottawa Senators
  • Division: Eastern, Atlantic
  • Prestation förra säsongen: Knep plats sju i Eastern och en av wild card-platserna till slutspelet. Väl där åkte man ut med 4-2 i matcher mot rivalerna Montreal

ottawa_200x240

Nyförvärv: Matt O’Connor (G), Michael Kostka (D), Zack Stortini (F), Eric O’Dell (F), Tobias Lindberg (F)

Förluster: Robin Lehner (G), Alex Grant (D), Eric Gryba (D), David Legwand (F), Erik Condra (F), Carter Camper (F), Derek Grant (F)

Målvakter: Här vill jag säga att vi har ett målvaktspar man kan vara väldigt nöjda med. Craig Anderson är uttalad förstemålvakt, men kommer få hård konkurrans av Andrew ”Hamburglar” Hammond denna säsong. Andrew kom in under förra säsongen och gjorde ett grymt avtryck på hela hockeyvärlden med sitt makalösa spel. Han vände på Ottawa och tog dem till slutspel. Det ska han ha. Jag trodde inte alls på honom då jag sett honom tidigare som en medioker målvakt, men han motbevisade mig. Jag tror dock att denna säsong kommer bli tuffare. Han har lite press på sig och dessutom hade både han och Ottawa ett grymt flow under förra säsongen. Just därför kan han få det lite tufft och andra säsongen brukar också gå lite tyngre. Anderson lär dock starta flest matcher och är given etta enligt mig. Underskattad hos svenska folket.

Backbesättningen: Jag får verkligen inte grepp om Ottawas backar och framförallt inte deras sätt att spela. Det är otroligt svårt. Man släppte in 215 mål under grundserien och det är riktigt bra med tanke på sättet man spelar. De är otroligt offensiva och följer gärna med upp i anfall, vilket också bäddar för en hel del spelvändningar och målchanser mot egen kasse. På något sätt reder de upp det och låter ofta sina målvakter fokusera på första skottet för att sedan hel vilt rensa framför eget mål. Erik Karlsson är världens bästa offensiva back och är bra på det mesta. Han har även utvecklat sitt spel defensivt. I övrigt är Cowen, Methot, Wiercioch, Ceci, och Borowiecki rätt givna där bak så länge som gamle Chris Phillips går skadad. Finns även en del ungt som kommer underifrån att ta hänsyn till. Bland annat Mikael Vikstrand från Färjestad som de vill ha över redan nu. Lite inside säger dock att han kommer sitta på ett plan hem den 25e september, men det lämnar vi där. Som sagt, oerhört svårt att få grepp om Ottawa, men helt klart ett bra lag där Karlsson är otroligt viktig.

Forwards: Laget saknar den riktigt stora stjärnan, men det är ett tufft gäng att möta. Bobby Ryan får väl ses som den största profilen i truppen och i sina bästa dagar är han riktigt bra. Kan också vara väldigt osynlig. Man har inte ett kroppsligt stort lag, men man är ändå otroligt fysiska i sitt spel och jobbiga att möta. Det tillsammans med att de flesta också är väldigt skridskoskickliga och lever på energi blir en väldigt jobbig kombo. Stone, Turris, Hoffman, Zibanejad, Lazar och Chiasson bland annat. Alla jobbar för varandra och när det väl går bra för Ottawa så är man faktiskt väldigt svårslagna. De har egentligen alla medel för att bli ett topplag i framtiden. Tyngd, fart, talang och en hel del individuell skicklighet. Jag gillar Ottawa som lag och tror man tar ytterligare ett litet kliv denna säsong. Man har tappat ett par forwards, men samtidigt har man ett talangfullt lag och väljer istället att satsa på dessa, vilket jag tycker är helt rätt.

Förväntningar: Ottawa blir att räkna med iår igen. Man spelar i en division där samma fyra lag som förra säsongen bör ta sig till ett slutspel. Tampa Bay och Montreal tar plats ett och två i divisionen. Sedan är det nog ett race mellan Red Wings och Ottawa om plats tre. Jag tror ändå att kanske Sens ”överraskar” lite och håller just Detroit bakom sig. Tycker man är så pass skickliga ändå. Det vore kul för hockeyn om Ottawa tar sig till slutspel igen och det ska man klara av. Man spelar väldigt offensivt och får man lite mer utdelning än förra året på alla chanser man skapade och dessutom håller hyfsat tätt bakåt så blir man farliga.

Tips: Ottawa kniper en av de sista slutspelsplatserna, förmodligen hamnar de på plats sex eller sju. Sedan tror jag dock det kommer ta stopp ännu en gång i första rundan.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo
Calgary
Carolina
Chicago
Colorado
Columbus
Dallas
Detroit
Edmonton
Florida
Los Angeles
Minnesota
Montreal
Nashville
New Jersey
New York Islanders
New York Rangers

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

/Heden