Islanders var ett av mina favoritlag spelmässigt förra säsongen och tror att det var det laget jag använde mest under mina speltips. Till den här säsongen tycker jag man återigen ser relativt starka ut. Känslan är att Isles blir minst lika jobbiga att möta den här säsongen.

  • New York Islanders
  • Division: Eastern, Metropolitan
  • Prestation förra säsongen: Imponerade under första halvan av grundserien, men åkte tyvärr ut emot Washington i första slutspelsrundan med 4-2 i matcher

islanders_200x200

Nyförvärv: Thomas Greiss (G), Marek Zidlicky (D), Kirill Petrov (F), Justin Florek (F), Steve Bernier (F), Louis Leblanc (F), Ben Holmstrom (F), Joe Whitney (F)

Förluster: Michal Neuvirth (G), Lubomir Visnovsky (D), Matt Carkner (D), Griffin Reinhart (D), Dustin Jeffrey (F), Harry Zolnierczyk (F), Colin McDonald (F)

Målvakter: Islanders har under de senaste säsongerna haft fruktansvärda problem med såväl målvakts- som försvarsspel. Det hänger väl också ihop litegrann och alla måste fungera som ett lag. Inför förra säsongen plockade man in Jaroslav Halak och hoppades att det skulle vara den där stabila förstekeepern länge hade sökt. Halak presterade redan från början och var med och gjorde Islanders till ett vinnande lag igen. Han är ingen megastjärna på något sätt, men ändå en målvakt som klev fram när det behövdes. Något man faktiskt inte hade förut. Andramålvakt kommer Thomas Greiss från Pittsburgh att bli. En målvakt som jag tycker gör väldigt många misstag, men kan också stänga igen butiken helt om han har en bra dag. Målvaktsparet ska man vara nöjda med. Halak är viktig spelare för klubben även denna säsong.

Backbesättningen: På pappret har man inte en jättebred täckning av backar och tycker inte det ser speciellt märkvärdigt ut. Däremot hände det något förra säsongen när man värvade in rutinerade Johnny Boychuk och den lite yngre Nick Leddy. Båda två blev såklart toppbackar och fick massor med speltid och är en anledning till att Islanders faktiskt fick ordning på sitt försvarsspel. Travis Hamonic tog även han ett kliv till och blev en stabil pjäs i egen zon. Bakom dessa finns det några backar som man kanske bara ser som några i mängden, och så kanske det också är. Däremot har jag inte sagt att de inte presterar. De Haan, Hickey och Strait lär ta de övriga backplatserna från start och den gruppen med sex backar får ändå ses som klart godkänd där Leddy, Boychuk och Hamonic är klart viktigast. Försvarsspelet är väl kanske Islanders akilleshäl egentligen och skulle man inte ha så mycket puckinnehav offensivt sett så skulle det defentivt vara ett knappt slutspelslag. Nu väger det offensiva upp de defensiva bristerna lite. Nu senast har man även plockat in Marek Zidlicky som definitivt höjer kvalitén på det offensiva spelet också.

Forwards: Gud vad jag tjatade om Islanders anfallsspel förra säsongen och förmodligen kommer det bli lika mycket tjat även denna säsong. Först ska jag nämna att man tappat ett par killar från förra säsongen, men dock inga som gjorde någon större skillnad. Till den här säsongen fortsätter man att bygga med stommen från förra säsongen och det är helt rätt gjort. Man hade kanske den roligaste hockeyn i hela ligan enligt mig där man fullständigt sköljde över de flesta motståndarna. Man har ett otroligt skridskoskickligt lag där det går fort i omställningarna. I anfallszon bygger man mycket av sitt spel genom att sätta press på motståndarnas kasse och samtidigt som man gör detta har man även mycket rörelse, vilket gör att man blir svåra att kontrollera för motståndarna. Där har vi nog grunden till att man ändå var så bra som man var. Tavares och Okposo är två superstjärnor som alla skulle vilja ha i sitt lag. Bailey, Grabner, Grabovski, Nielsen och Strome är verkligen inte dåliga heller. Framförallt är man skickliga offensivt. Nyförvärven är inte många, utan man har mest fyllt på med yngre förmågor. Den som utmärker sig är såklart Steve Bernier som fått ett tryout-kontrakt av Isles. Det borde han kunna lösa tycker jag. Framåt har man ett av ligans bästa lag utan tvekan och det visade man redan förra säsongen.

Förväntningar: Med tanke på den fjolårssäsong man gjorde så är det givet att man ska till slutspel även den här säsongen. Ligan är otroligt tuff och ibland kan det kännas som att kanske tio lag är värda en av platserna. Islanders har ett så pass bra lag att man ska kunna kräva en slutspelsplats. Allt annat vore ett praktfiasko enligt mig. Jag tror dock att man kommer få kämpa för det ganska rejält. Rangers, Penguins och Capitals är alla givna i ett slutspel. Det ska ju Islanders också vara, men placeringen känns svår att sia om då man lika gärna skulle kunna komma etta som man skulle kunna komma på åttonde plats. Slutspel blir det definitivt och John Tavares lär återigen vara med och utmana om poängligavinst.

Tips: Islanders placerar sig på plats fem eller sex i Eastern Conference och därifrån kan det bära hur långt som helst. Allt beror på hur man löser försvarsspelet.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo
Calgary
Carolina
Chicago
Colorado
Columbus
Dallas
Detroit
Edmonton
Florida
Los Angeles
Minnesota
Montreal
Nashville
New Jersey

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

/Heden