Montreal gjorde en bra säsong förra året och jag tycker man tar små steg för steg för varje säsong som går. Förra säsongen åkte man tyvärr ut mot Tampa Bay i andra rundan och som jag också trodde så lever man alldeles för mycket på Price. Blir det någon ändring denna säsong?

  • Montreal Canadiens
  • Division: Eastern, Atlantic
  • Prestation förra säsongen: Vinnare av Atlantic Division, men åkte ut med 4-2 i matcher mot Tampa Bay i andra rundan

montreal_200x134

Nyförvärv: Mark Barberio (D), Joel Hanley (D), Alexander Syomin (F), Bud Holloway (F), Zack Kassian (F)

Förluster: Sergei Gonchar (D), Davis Drewiske (D), Mike Weaver (D), Pierre-Alexandre Parenteau (F), Manny Malhotra (F), Brandon Prust (F), Eric Tangradi (F)

Målvakter: Här besitter man två relativt säkra kort och man kan nog skatta sig lyckliga med ett av ligans absolut bästa målvaktspar. Förstekeeper är Carey Price som vann det mesta i målvaktsväg förra säsongen. Han kammade hem ex antal priser på NHL-galan och hade även bäst räddningsprocent bland målvakterna. Han är lugn, reaktionssnabb och hans speluppfattning är fullständigt magnifik. Ibland ligger han så långt före spelarna att det ser lite löjligt enkelt ut när han räddar. Jag får nog säga att han är den bästa målvakten i världen för tillfället. Bakom honom har vi Dustin Tokarski som fått vänta relativt länge på sitt riktiga genombrott. Förra året fick han äntligen en del förtroende, såväl i grundserien som i slutspelet. Han är ett väldigt bra andraval bakom Price då han redan är riktigt bra och dessutom är han ung och har en god chans till att utvecklas ännu mer.

Backbesättningen: Montreals spel går mycket ut på att vara tighta i egen zon och låta motståndarna göra misstaget för att snabbt ställa om på kontring. Får man inte ett direkt läge så ställer man gärna upp och tar burskydd. Backarna man har är därför väldigt allround och klarar av det defensiva såväl som det offensiva. PK Subban och Andrei Markov är magiska på sin position och två väldigt bra backar. Subban skulle lika gärna kunna vara powerforward. Det som är bra med Habs backar är att de flesta är väldigt bra defensivt. Bakom ovan nämnda har vi Yemelin såklart, Petry och även Gilbert. I slutet fick även unge Greg Pateryn chansen och tog den verkligen. En tung back som inte gjorde jättemycket väsen av sig, men visade sig vara en jävel att ha i egen zon. Montreal som lag släppte in minst mål i grundserien oh det kan man självklart tacka Price och en vilt slitande backuppsättning.

Forwards: Förra året gjorde man bara 221 mål och det är väl egentligen inte okej med tanke på att ändå vann sin division. Framförallt så är det ett tecken på att man är väldigt beroende av Carey Price. Så har det varit de senaste säsongerna och det är väl också där man faller i slutändan. Man skulle behöva ha in en eller två riktiga stjärnor framåt som kan ta tag i det när det blåser åt fel håll. Plekanec, Pacioretty, Gallagher, Galchenyuk och Eller i all ära, men det räcker tyvärr inte. De är klart över medel, men saknar den där sista spetsen som sagt för att lyckas enligt mig. Det räcker i en grundserie helt klart, men när det kommer till slutspel och allt blir mycket tightare så behöver man superstjärnor som kliver fram. Dem saknar som sagt Montreal. Nu har man också tagit i Alexander Semin från Carolina, men jag är väldigt skeptisk till honom. För den lönen han har godkänt så är det dock helt okej och värt en chansning. Han kan vara en spelare för första femman, men kommer han in fel på det så kan han lika gärna hamna bänken.

Förväntningar: Jag förväntar mig en liknande säsong av Montreal som de gjorde förra året. Man kommer vara i toppen av Atlantic Division, tillochmed kanske stå som nummer ett före Tampa Bay. Sedan kommer samma visa utspela sig då man klarar sig till max runda två. Det är min teori för tredje säsongen i rad. Orkar Price göra en jättesäsong till? Tar Montreals unga lag det där klivet som de behöver? Jag låter rätt negativ till Montreal känner jag, men absolut inga illa menat. Enbart att jag inte tror på det här bygget.

Tips: Montreal står som nummer två i Atlantic Division efter Tampa Bay och åker sedan ut antingen i runda ett eller två.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo
Calgary
Carolina
Chicago
Colorado
Columbus
Dallas
Detroit
Edmonton
Florida
Los Angeles
Minnesota

Twitter @Hedenskog H och @spelaspelse

/Heden