Minnesota har gjort en spännande resa de senaste säsongerna och siktar återigen på att ta sig till slutspel. Frågan är bara hur långt det når denna gången? Man har byggt vidare på det man hade ifjol och har goda möjligheter att störa alla lag.

  • Minnesota Wild
  • Division: Western, Central
  • Prestation förra säsongen: Prestation förra säsongen: Slutade på sjunde plats och slog ut St Louis i första rundan för att sedan åka ut med 4-0 i matcher mot mästarna Chicago

minnesota_200x200 Nyförvärv: Tyson Strachan (D), Mike Reilly (D), Ruslan Fedotenko (F) Joel Eriksson Ek (F)

Förluster: Keith Ballard (D), Jordan Leopold (D), Chris Stewart (F), Kyle Brodziak (F), Matt Cooke (F)

Målvakter: Devan Dubnyk kom in förra säsongen och vände hela säsongen för Minnesota och man gick mirakulöst till slutspel efter en riktigt usel start av säsongen. Jag tror alla är överens om att det var ju Dubnyk som gjorde Wilds till ett vinnande lag igen. De som fick chansen i Minnesotas kasse innan räckte inte för att vinna matcher, även om Darcy Kuemper var bra till och från. Gamle Nicklas Bäckström har dock sett sina bästa dagar och hans säsong var riktigt kass. Med tanke på hur Dubnyk avslutade förra året så vill jag säga att Minnesota kan vara nöjda med det man har. Han stod extremt många matcher i rad och håller han sig bara skadefri så lär han säkerligen stå uppemot 70 matcher kommande säsong. Andravalet Kuemper har egentligen bara visat vad han kan på riktigt i en säsong så han är fortfarande med för att lära. Han är ung och utvecklingsbar och en klart godkänd andremålvakt.

Backbesättningen: Här snackar vi en talangfull och ung backuppsättning. Just nu har man bara en back som är 30 år och resterande är 25 och nedåt. Jonas Brodin, Matt Dumba, Jared Spurgeon, Marco Scandella är alla unga och redan givna i detta Minnesota. De gör det dessutom riktigt bra också då alla är väldigt bra i egen zon, med ett litet undantag för Matt Dumba kanske som ska bidra mest framåt. Ryan Suter är en av kaptenerna och den back som får mest istid, vilket också är helt rätt med tanke på att han är en av världens bästa på sin position. Kampen om den sista backplatsen kommer bli hård, men anser att svenske doldisen Christian Folin bör ha en bra chans till att ta den med tanke på hans storlek. Minnesota bygger mycket av sitt spel i egen zon där man stänger av och drar ner på tempot väldigt bra.

Forwards: Minnesota har ett talangfullt lag och är väldigt unga gentemot många andra lag i den här ligan. Så gäller även på forwardssidan. De senaste två säsongerna har man gått framåt i utvecklingen och förra året var verkligen ett steg i rätt riktning. Stjärnor i laget är självklart Zach Parise, Mikko Koivu, Jason Pomminville och Thomas Vanek. Alla kanske börjar bli lite gamla och det kanske även syns litegrann, men det är fortfarande spelare som är så pass bra att de ska kunna leda detta Minnesota. Bakom dessa finns ett gäng med talanger mellan 22-25 år. Mikael Granlund är väl den största stjärnan av dessa och har redan presenterat sig och blivit en riktigt bra spelare på den här nivån. De har en bra blandning rakt igenom där det finns spelare som är kallar sig snipers, andra som är mer spelskickliga och ett gäng skridskostarka. Haula, Coyle, Niederreiter, Zucker och Schroeder är väl några av de unga som mycket väl kan utmärka sig ännu en säsong. Man har ju tappat tre rutinerade herrar från förra säsongen och egentligen inte ersatt dem, men samtidigt har man bred trupp och väldigt mycket talang bland de man har. Minnesota är otroligt jobbiga att möta och de kommer göra det bra ännu en gång.

Förväntningar: Minnesota är numera ett slutspelslag och det förväntar sig även alla. Med två rutinerade herrar som Parise och Suter så ska man vara där. Jag gillar att kolla på Minnesota för de spelar rolig och fartfylld hockey när de går till anfall, dessutom har de en hel del forwards som visar en hel del energi. Förra säsongen slutade man på sjätteplats i ligan och jag kan tänka mig att man kommer nånstans runt där även den här säsongen. Spelarna själva vet om att de har ett lag som mycket väl kan vinna Stanley Cup med lite flyt, även om det ska mycket till. Jag tror nog att Wilds kan gå lika långt även den här säsongen.

Tips: Minnesota hamnar på plats 6-7 i serien och sedan kan vadsomhelst hända i slutspelet. Kan mycket väl ta sig förbi först rundan, men lite också beroende på vilka de möter.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo
Calgary
Carolina
Chicago
Colorado
Columbus
Dallas
Detroit
Edmonton
Florida
Los Angeles

@HedenskogH och @spelaspelse

/Heden