Förra årets stora mysterium Los Angeles tog sig inte ens till slutspel trots att man var regerande mästare. Det får klassas som ett stort fiasko och man bör vara revanschsugna till den här säsongen. Frågan om det räcker i en så pass tuff serie? Jag tror man revanscherar sig och kniper en slutspelsplats.

  • Los Angeles Kings
  • Division: Western, Pacific
  • Prestation förra säsongen: Slutade på nionde plats och var bara tre poäng ifrån en slutspelsplats

los_angeles_200x242

Nyförvärv: Jhonas Enroth (G), Peter Budaj (G), Christian Ehrhoff (D), Damir Sharipzyanov (D), Adrian Kempe (F), Milan Lucic (F), Joel Lowry (F)

Förluster: Martin Jones (G), Colin Miller (D), Robyn Regehr (D), Andrej Sekera (D), Andrew Bodnarchuk (D), Jarret Stoll (F), Justin Williams (F), Mike Richards (F)

Målvakter: Jonathan Quick, en av de absolut bästa målvakterna i världen. Han är spektakulär, aggressiv och har en spelstil som ser relativt udda ut mot många andra. Det som är positivt med honom är att han höjer sig i slutspeltider och växer ut till en levande vägg. Höjer sig brukar i och för sig alla Kings-spelare göra i slutspelen, men det gäller också att ta sig dit. Med Quick i kassen så får man inte så mycket bättre förutsättningar för att ta sig till ett eventuellt slutspel. Tappet från förra säsongen på den här fronten är såklart Martin Jones, men samtidigt har man valt att satsa på Jhonas Enroth från Buffalo/Dallas istället. Ett klart lyft för vår svenske målvakt som säkerligen kommer få runt 25-30 matcher från start, om han presterar såklart. Kings har ett grymt målvaktspar och man ska vara mycket nöjda med båda två. Dessutom har man Peter Budaj på ett tryout-kontrakt, men absolut inget jag tror på.

Backbesättningen: Även här ligger man väldigt bra till i jämförelse med många andra. Man har den väldige Drew Doughty som sin stjärna där bak och enligt mig är han en av världens bästa backar. Han är stark, fysisk och snabb på rören, vilket gör att han är väldigt svårstoppbar när han får upp farten. Man har ett par rutinerade grabbar i Matt Greene, Alec Martinez och nya Christian Ehrhoff från Pittsburgh. Man har Jake Muzzin som utvecklades enormt under förra säsongen. Som en joker mitt i allt finns också avstängda Slava Voinov, men räkna inte med honom. Det är ett gäng stora och tunga backar som gillar att dra ner lite på tempot och älskar att stå framför egen kasse och brunka. Man släppte inte in många mål förra säsongen och lär inte göra det den här säsongen heller. Inte minst med tanke på att man har en bredd över backsidan och två väldigt bra målvakter. De tappen man haft har man ersatt helt okej.

Forwards: Här har vi nog deras akilleshäl, trots att det på pappret såg relativt bra ut så lyckades man ändå inte ta sig till slutspel och det beror nog lite den ineffektivitet man hade. Man skapade väldigt mycket lägen, men fick helt enkelt inte in pucken. Man har ändå spelare som Kopitar, Brown, Gaborik och Carter, men ingen är egentligen någon superstjärna längre förutom kanske just den förstnämnda. Kopitar däremot är ingen spelare som fullständigt öser in poäng, utan han är bra åt alla håll och kanter vilket gör han viktig på det viset. Man förlitar sig mycket på sin tyngd och kanske också just därför man är så svåra att möta i ett slutspel när det blir mer kamp. Då är man starka. Utropstecken förra säsongen var såklart Tyler Toffoli och delvis också Tanner Pearson. Tanner missade cirka halva säsongen pågrund av skada, men jag tycker att han visade god potential när han väl fick spela, trots att det kanske inte blev jättemånga poäng. Tillskottet av Milan Lucic kan också bli nyttig med sin tyngd och stryka. Ännu en forward som bör passa in bra i Kings sätt att spela. Det kanske var dumt att säga akilleshäl om den här uppställningen, men det är så det är, i alla fall när det gäller grundseriespel de senaste säsongerna. I slutspelet kommer de bli livsfarliga om de tar sig dit.

Förväntningar: Alla förväntar sig att Kings ska tillbaka till slutspelet och väl där kan man mycket väl gå och vinna. Det stora problemet är ju som sagt att ta sig dit för Los Angeles har de senaste säsongerna haft problem under långa delar av grundserien och verkligen fått kämpa sig igenom vissa gånger för att sedan varva upp till slutspelet och bli ett riktigt ”djurlag”. Deras räddning kan bli att de spelar i den dåliga divisionen där jag egentligen bara tycker att det är Anaheim som håller riktigt bra klass. Även Calgary kanske kan skrälla lite. Både San Jose och Vancouver är väldigt svåra att veta var dem står och därför tror jag också Kings reder ut sitt ”problem” och löser en slutspelsplats. Det ska man verkligen klara av.

Tips: Kings hamnar femma eller sexa i Western och kommer sen bli livsfarliga i ett slutspel där allt kan hända. Inga favoriter på förhand på något sätt, men de som följt NHL sista åren vet nog om att det är allas skräckmotståndare.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo
Calgary
Carolina
Chicago
Colorado
Columbus
Dallas
Detroit
Edmonton
Florida

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

/Heden