Florida hade en otroligt bra start på förra säsongen och var länge på en slutspelsplats, men ju fler matcher som gick, desto längre ner halkade dem. Iår tar man nya tag, men den här gången tror jag att deras saga tar slut lite tidigare jämför med förra året.

  • Florida Panthers
  • Division: Eastern, Atlantic
  • Prestation förra säsongen: Slutade på tionde plats i Eastern Conference och fick en tidig semester

florida_200x200

Nyförvärv: Colin Stevens (G), Mike McKenna (G), Mike Matheson (D), Josh Brown (D), Sena Acolatse (D), Brent Regner (D), Rob Flick (F), Marc Savard (F), Reilly Smith (F), Shane Harper (F), Greg McKegg (F), Martin Havlat (F)

Förluster: Dan Ellis (G), Shane O’Brien (D), Jesse Blacker (D), Scottie Upshall (F), Jimmy Hayes (F), Brad Boyes (F)

Målvakter: Här besitter man två rutinerade rävar i Roberto Luongo och Al Montoya. Jag gillar inte den kombon på nåt vis, men jag brukar oftast hitta fel på målvakter då jag själv är burväktare och analyserar ganska mycket. Luongo går mycket på känsla och har inte någon vidare stil om jag ska vara ärlig, men det var ändå han som låg bakom stor del av Floridas framgångar förra säsongen. Det kan man verkligen inte ta ifrån honom oavsett hur mycket man vrider och vänder på det. Men han är 36 år gammal och han kommer definitivt inte bli bättre än vad han varit och frågan är hur länge man vågar lita på gamle Roberto? För andravalet Montoya ska man verkligen inte lita på. Lite tveksam till den här lagdelen trots att Luongo gjorde det väldigt bra förra året.

Backbesättningen: På pappret ser det inte överdrivet bra ut, men sanningen är väl att man gjorde det helt okej förra säsongen med endast 223 insläppta mål. Inte bra, men inte heller dåligt. Man har kvar i princip hela stommen från förra säsongen och sådana lag gillar jag på nåt vis. Man visar att man tror på det man har och det är faktiskt en relativt ung backbesättning, förutom Willie Mitchell och Brian Campbell då. Topp fem är givna här. De två tidigare nämnda, Ekblad, Gudbranson och Kulikov. Därefter är det nog relativt öppet om den sista backplatsen. Ingen av dessa är superbra, men ingen är inte heller dålig utan klart bra spelare på den här nivån. Dessutom är alla relativt puckskickliga. Man gillar att dra ner på tempot och hitta rätt väg in i anfallszon och det gynnar nog de lite sämre lagen som jag anser att Florida är.

Forwards: Laget har en tunn trupp framåt, både i antalet spelare och i kvalité skulle jag säga. Den mest namnkunniga spelaren är ju såklart 43-årige Jaromir Jagr som ska spela ännu ett år. Han visade trots sin ålder förra säsongen att han fortfarande håller hög klass. Efter trejden till Florida från New Jersey så producerade han 18 pinnar på 20 spelade matcher. Han är självklart en nyckelspelare. Sedan har vi ju spelare som Bjugstad, Barkov, Bolland och Jussi Jokinen som ska leda laget. Det är inga toppspelare, men jämna och helt okej. Det är väl just det som Florida kanske tappar lite på då man saknar den där riktigt stora stjärnan som kan ta tag i det när vinden blåser åt fel håll. En spelare som jag är väldigt spänd på att se är nyförvärvet från Boston, Reilly Smith. En energispelare som fått stå lite i skymundan för de stora stjärnorna i Boston, men ändå producerat en hel del poäng. Här lär han få en större och mer offensiv roll och det borde passa både honom och Florida bra. Jag tror inte riktigt på det här bygget, trots att det kanske finns en del talang i truppen.

Förväntningar: Förra året förväntade sig ingen någonting från detta stjärnfattiga Florida. Det är inte många som vill spela hockey i ett lag som knappt har publik på matcherna och när det väl är folk där så är det knäpptyst ändå. Det positiva är väl vädret isåfall. Nej, men skämt åsido. Förra säsongen gjorde man det bra under första delen, men sedan kom verkligheten ikapp dem. Luongo spelade inte lika bra och man blev lite för desperata helt enkelt. Deras räddning kan vara att de spelar i en dålig division och på så sätt kanske kan skrapa ihop en tredje- eller fjärdeplats och på så sätt ta sig till slutspel, men även det tror jag blir svårt. Jag misstänker att båda wilcard-platserna kommer gå till Metropolitan och då återstår bara tre platser härifrån och de tilldelar jag Tampa, Montreal och Detroit. Inget slutspel för Jagr iår heller.

Tips: Florida slutar på plats tio eller plats elva i Eastern och får således spela mycket golf nästa vår/sommar.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo
Calgary
Carolina
Chicago
Colorado
Columbus
Dallas
Detroit
Edmonton

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

/Heden