Edmonton är laget som aldrig tycks lyckas. Åtminstone inte de senaste säsongerna. Nu tar man nya tag och med draftettan Connor McDavid i truppen så borde det ju faktiskt finnas en del hopp. Eller gör det verkligen det?

  • Edmonton Oilers
  • Division: Western, Pacific
  • Prestation förra säsongen: Placerade sig näst sist i Western Conference och fick återigen en tidig semester

edmonton_200x200

Nyförvärv: Anders Nilsson (G), Cam Talbot (G), Eetu Laurikainen (G), Griffin Reinhart (D), Eric Gryba (D), Andrej Sekera (D), Connor McDavid (F), Mark Letestu (F), Lauri Korpikoski (F) Brad Ross (F), Anton Slepyshev (F)

Förluster: Frans Tuohimaa (G), Richard Bachman (G), Viktor Fasth (G), Martin Marincin (D), Boyd Gordon (F), Matt Fraser (F), Liam Coughlin (F)

Målvakter: Det här är en av lagdelarna som verkligen är förbättrad. Förra året satt man i slutet med Viktor Fasth, Ben Scrivens och Richard Backman, varav ingen presterade på en nivå som gav laget chansen att vinna matcher som man kanske förtjänade under vissa stunder. Till den här säsongen kommer man välja att ge Cam Talbot chansen att kriga om platsen som förstemålvakt vid sidan av Ben Scrivens. Detta efter att han gjort två grymma säsonger i skuggan av Henrik Lundqvist i New York Rangers. Ett riktigt bra val enligt mig och han är värd den chansen. Frågan är dock bara hur han tar den såklart. Att komma till ett av ligans sämsta defensiva lag från ett av ligans bästa är såklart en ganska stor skillnad. Det jag dock konstatera är att han är en av de bästa Oilers haft på många säsonger nu och vill det sig väl så kan det bli väldigt bra.

Backbesättningen: Det defensiva är verkligen Edmontons svaga sida. Varför det är så beror nog på en blandning mellan taskiga backar och osäkra målvakter. Till iår vill jag dock säga att man utvecklat det här till något positivt, i alla fall om man ser till pappret och vad för värvningar de gjort. Eric Gryba är en stor back från Buffalo som är bra bakåt och älskar att böka framför egen kasse, något som verkligen Edmonton behöver. Andrej Sekera är kanske något överskattad, men fortfarande helt duglig. Oscar Klefbom fick rejält med istid i slutet av förra säsongen och gjorde det otroligt bra. Han förväntas vara en av toppbackarna den här säsongen. I det stora så är det ingen optimal och riktigt bra backuppsättning, men dock bra mycket stabilare och talangfullare än vad den var förra säsongen. Potentialen finns absolut där.

Forwards: Det här är den mest intressanta lagdelen enligt mig. Det finns så många tidiga draftval här och så mycket ung talang som inte blommat ut, och det är för mig ett under att man inte varit bättre än vad man varit. Ryan Nugent-Hopkins, Jordan Eberle och Taylor Hall är i sina glansdagar världsspelare hela bunten. Jag personligen gillar Eberle otroligt mycket med hans speed och teknik. Problemet om man jämför med tidigare säsonger är väl att man varit alldeles för skadebenägna och för ojämna i sitt spel för att ha kunnat lyckas. Samtidigt har målvakts- och försvarsspelet inte heller fungerat smärtfritt. Framåt gjorde man bara 198 mål förra säsongen och med den potentialen man har så borde man kunna få in några fler puckar tycker jag. Till den här säsongen har man breddat sina forwards och fått mer producerande spelare. Jag talar om Lauri Korpikoski, Mark Letestu och Connor McDavid. De två förstnämnda breddar deras lag även om det inte är några toppspelare. Däremot så har man fått förstavalet från årets draft, McDavid. En supertalang utöver det vanliga som öst in poäng i juniorligan. Det sägs att han är det bästa man fått fram på många år och sägs vara bättre än Crosby var i sin ålder. Jag har inte sett han mer än i junior-VM och på en massa youtube-klipp, men han är verkligen speciell. Håll ögonen på honom. Potentialen att vinna poängligan finns där.

Förväntningar: Edmonton var fruktansvärt dåliga förra säsongen, men har förbättrat sitt lag till det positiva. Man har fått in en bra målvakt, ett par backar som definitivt gör skillnad i det defensiva och även några forwards som kan producera. Sammanfattar man allt det här så är Edmonton ett klart bättre lag än förra säsongen, men konkurrensen om platserna i slutspelet är hård. Jag tror inte någon förväntar sig att Edmonton ska vara med och slåss om en slutspelsplats, men chansen finns faktiskt där. Det är oerhört svårt att veta var man har Edmonton, men jag sätter ändå ett litet utropstecken vid dem då jag tror att det finns en liten skrällchans.

Tips: Oerhört tufft att ta sig till slutspel i Western och trots den lilla skrällchansen så får jag placera dem som nummer tretton i grundserien, alltså näst sist.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo
Calgary
Carolina
Chicago
Colorado
Columbus
Dallas
Detroit

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

/Heden