Detroit kravlade sig till slutspel förra säsongen där det dock tog stopp i första omgången. Till den här säsongen siktar man återigen på ett nytt slutspel och det tycker också jag är helt. Stommen är kvar i truppen och man kan bygga vidare från förra säsongen utan större problem.

  • Detroit Red Wings
  • Division: Eastern, Atlantic
  • Prestation förra säsongen: Åkte ut i första slutspelsrundan mot Tampa Bay

detroit_200x154

Nyförvärv: Robbie Russo (D), Mike Green (D), Dylan Larkin (F), Brad Richards (F), Eric Tangradi (F)

Förluster: Marek Zidlicky (D), Kevin Porter (F), Stephen Weiss (F)

Målvakter: På pappret så är det inga världsmålvakter Detroit har, men de presterar bra och det är såklart det viktigaste. Jimmy Howard har varit uttalad etta under många säsonger och kommer vara det även den här säsongen. Dock är han inte lika given längre med tanke på att den unge tjecken Petr Mràzek mer eller mindre tog över förstaspaden och noterades för speltid i alla sju slutspelsmatcherna. Där han dessutom också gjorde det väldigt bra. Mràzeks spelstil är ganska djup och han är relativt akrobatisk och står ofta väldigt rätt i kassen. Det vinner man mycket på. Jag tror dock han skulle bli en ännu bättre målvakt om han bara fick upp överkroppen några centimeter för det gör en jädra skillnad på täckytan. Howard var lite halvosäker förra säsongen, men är i grunden väldigt duktig. Får han det inte att stämma så kan man med gott samvete slänga in unge Mràzek.

Backbesättningen: Detroit har en av de mest rutinerade backuppsättningarna i ligan där den yngst kontrakterade är 25 år. Tre backar över 30 och även två som snart är där uppe dem med. De vinner mycket på sin rutin och redan förra året pratade jag lite om deras sätt att spela, vilket kanske också har lite med deras snabbhet och ålder att göra. Man lugnar gärna ner spelet och kommer i samlad trupp i uppspelen, vilket gör att tempot varierar ganska kraftigt i deras matcher. Vissa av deras backar har lite problem med skridskoåkningen, men de har dock väldigt mycket annat som väger upp det. Mike Green från Washington är nytillkommen och kommer bli nyttig i deras offensiv. Det är en backspelartyp som de kanske saknat de sista säsongerna. Man är väldigt stabila bakåt och med sin rutin så bör man allt klara av slutspelet ännu en gång. Kronwall, Smith, Quincey, Kindl, Ericsson, DeKeyser och ovan nämnda Green är klart dugliga backar.

Forwards: Deras forwards är ganska spännande om man frågar mig. Man har två givna superstjärnor i Henrik Zetterberg och Pavel Datsyuk, men båda har också ett antal år på nacken och risken att bli skadad blir såklart större. De två har dessutom haft en hel del skadeproblem under de senaste säsongerna. Det är väl det som är oroande. Bakom dessa finns en drös spelare som kan producera. Gustav Nyquist har fått sitt genombrott. Tomas Tatar har blivit en kugge offensivt kan med lite tur producera 30-40 mål. Teemu Pulkkinen har otroligt mycket hockey i sig. Nya Brad Richards är förvisso gammal och inte lika bra som han varit, men klart duglig och kommer få en viktig roll. Detroit har helt enkelt ett ganska jämnt lag där många kan vara med att producera. Det som är oroande är som sagt hur skadefria Zetterberg, Datsyuk och Franzén håller sig. Det är också en nyckel om det ska gå bra eller inte.

Förväntningar: Jag tycker man ska förvänta sig att Detroit ska gå till slutspel. Man har ett klart kapabelt lag och laget ser inte sämre ut den här säsongen om man jämför med förra, utan snarare snäppet bättre. Så länge de största spelarna håller sig borta från skador så ska Detroit till slutspel. Man spelar också i en division som får anses som relativt svag. Tampa Bay och Montreal är givna i ett slutspel, men efter det är det rätt tunt. Florida kan överraska, men tror inte dem håller i längden. Övriga lag är Ottawa, Toronto och Buffalo och det är lag som man verkligen ska ha bakom sig efter 82 spelade matcher. Man kan nog dock inte förvänta sig något skönspel och storsegrar från Detroit utan man får förlita sig på ett bra grundspel, rutin och flertalet riktiga krigarinsatser. Till slutspel ska man självklart.

Tips: Detroit hamnar som lag nummer sex i Eastern Conference även denna säsong. Man har möjligheter att ta sig förbi förstarundan i slutspelet, men absolut inte längre. Då skulle jag bli väldigt förvånad.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo
Calgary
Carolina
Chicago
Colorado
Columbus
Dallas

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

/Heden