Columbus gjorde en helt okej säsong förra året med tanke på att man hade ganska stora problem med skador under väldigt länge. Den här säsongen skulle jag förutspå kommer bli lite som den förra och man kommer få svårt att nå slutspel ännu en gång.

  • Columbus Blue Jackets
  • Division: Eastern, Metropolitan
  • Prestation förra säsongen: Slutade på elfte plats i Eastern, dessutom ganska långt ifrån en slutspelsplats

columbus_200x200

Nyförvärv: Dean Kukan (D), Blake Siebenaler (D), Michael Paliotta (D), Andrew Bodnarchuk (D), Paul Bittner (F), Brett Gallant (F), Gregory Campbell (F), Alex Broadhurst (F), Brandon Saad (F), Markus Hännikäinen (F)

Förluster: Ryan Craig (F), Artyom Anisimov (F), Jeremy Morin (F), Marko Dano (F), Corey Tropp (F), Mark Letestu (F), Brian Gibbons (F), Luke Adam (F), Sean Collins (F)

Målvakter: Ska man ranka en av målvakterna så är det en av de bästa målvakterna som finns i ligan, även om det är många som utmanar på just den posten. Sergei Bobrovsky har varit väldigt bra de senaste säsongerna, även om hans förra kanske var något svagare än dem innan. Kapaciteten tvivlar jag dock verkligen inte på ännu. Han är fortfarande ung och kommer vara en toppmålvakt i världen under många år framöver. Andrekeepern Curtis McElhinney ställer jag mig dock inte bakom, trots det att hans förra säsong var hans bästa hittills under sin karriär. 32 spelade matcher och det är personbästa i antal matcher i NHL för hans egen del under en säsong. Han lär få sina chanser den här säsongen också, men så länge Bobrovsky är frisk så kommer han få stå där och öppna dörren till stor del av säsongen. Sammanfattat så ska man vara nöjda med det man har, även om jag inte gillar båda två.

Backbesättningen: Den här lagdelen ser i princip ut på samma sätt som den gjorde förra året. Tyutin, Johnson, Murray och Savard får väl rankas som deras viktigaste kuggar åt båda hållen. På pappret är det här ingen bra lagdel för CBJ och det såg vi också ganska tydliga tecken på förra säsongen då man under långa stunder var väldigt virriga i egen zon. Tyngden är dock något de ska vara nöjda över då de är väldigt stora backar och kan vara väldigt jobbiga att möta ibland. Problemet som uppstår med tyngden är väl att snabbheten också påverkas negativt. Defensivt måste laget förbättra sig hästlängder om man ska plocka fler poäng än vad man gjorde förra säsongen.

Forwards: På forwardssidan ser det även där relativt lika ut. Man har tappat ett par unga talanger plus en nyckelforward, men i det stora hela har man samma trupp. Anisimov tappade man ju till Chicago, men fick i utbyte Brandon Saad. I samma veva försvann också en av de jag tyckte såg mest spännande ut i Blue Jackets trupp förra säsongen. Jag pratar såklart om Marko Dano som gjorde ett gott intryck när han fick chansen i slutet. Det som dock är positivt är att de flesta verkar skadefria och det är en stor skillnad i jämförelse med förra året. Även här är tyngden en klar fördel för Columbus. Man har många stora och framförallt tunga forwards, vilket såklart kommer ta en hel del kraft från motståndarna under matcherna. Det är nog så man får sikta in sig på att vinna sina matcher. Övriga forwards som sticker ut är såklart Nick Foligno, Brandon Dubinsky, Ryan Johansen och Boone Jenner. Framåt ser det bättre ut än bakåt och känslan säger att CBJ kommer bli ganska tunga att möta trots deras defensiva brister och framförallt räknar jag med roliga matcher och mycket mål.

Förväntningar: Ser man på vad hockeyvärlden förväntar sig av Columbus så tror jag inte det är så pass mycket. Får man bukt på det defensiva så kan man definitivt vara med och nosa på en slutspelsplats, även om det kommer bli otroligt tufft med tanke på den divisionen man spelar i. Det finns fyra lag som är givna i slutspelet och det är Rangers, Islanders, Capitals och Penguins från Metropolitan Division. Det gäller alltså att plocka den sista wildcard-platsen och med tanke på att den andra divisionen är snäppet sämre så tror jag att det kommer vara ett lag därifrån som plockar den platsen av Columbus.

Tips: Columbus kommer vara tunga att möta, men det kommer ändå inte räcka för att nå slutspel. Räkna med plats 10-11 för Columbus i Eastern.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo
Calgary
Carolina
Chicago
Colorado

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

/Heden