Colorado gjorde för två säsonger sedan bedriften att vinna den starka Western Conference och tanken var väl förra säsongen att man skulle bygga vidare på detta. Tyvärr blev det missat slutspel och en säsong som säkert många vill glömma. Iår tar man nya tag, men jag är rätt övertygad om att man ”misslyckas” igen.

  • Colorado Avalanche
  • Division: Western, Central
  • Prestation förra säsongen: Placerade sig på plats 11 i Western och sist i den tuffa Central Division

colorado_200x163

Nyförvärv: Nikita Zadorov (D), François Beauchemin (D), Mason Geertsen (D), Andreas Martinsen (F), Carl Söderberg (F), Mikhail Grigorenko (F), J.T. Compher (F), Blake Comeau (F), Mikko Rantanen (F)

Förluster: Ryan O’Reilly (F), Daniel Brière (F), Jamie McGinn (F), Jordan Caron (F)

Målvakter: Här har vi såklart ett namn som är givet som förstakeeper och det är Semyon Varlamov som har två riktigt bra säsonger bakom sig där har varit en stor del att man faktiskt gått så pass bra som man gjort. Förra säsongen spelade han bra och räddade laget i många matcher, men utespelarna vek ner sig. En bra målvakt som kan göra skillnad helt enkelt och det är bara att hoppas att han får bättre hjälp från de övriga i laget den här säsongen. Bakom honom finns den givna tvåan Reto Berra som är en klart duglig målvakt i det här laget. Men det finns också en bubblare i Calvin Pickard som säkerligen kommer få en del speltid i NHL. Han var med redan under förra säsongen där han noterades för 16 matcher och en räddningsprocent på 93.2%. Målvaktsposten är en nyckel för att Avs ska kunna lyckas någorlunda den här säsongen.

Backbesättningen: Redan inför förra säsongen satte jag ett stort frågetecken för Colorados uppsättning av backar och det gör jag fortfarande delvis. Man saknar kanske den där stora ledaren bland backarna som kanske behövs för att kunna vara upp i toppen och tampas. Eric Johnson är väl den back som ska vara ”stjärnan” där bak, men också en spelare som är aningen överskattad. Tyson Barrie däremot tog jättekliv förra säsongen och var en av ligans bäst producerande backar och det kan man behöva även den här säsongen. Däremot så är inte frågetecknet lika stort inför den här säsongen som det var förra. Man har fått in Beauchemin från Anaheim som en stabil back som bidrar såväl defensivt som offensivt om han skulle få chansen. Även Zadorov som är en ung talang från Buffalo som mycket väl kan få ett genombrott. Stommen därbak har man behållit och fyllt på med ett par som faktiskt kan göra skillnad med rätt utveckling. Det ser bättre ut än förra året, men man saknar fortfarande det där lilla extra som krävs för en topplacering.

Forwards: Jag tycker att Colorados forwards ser spännande ut på pappret. Trots att man förra säsongen hade svårt att göra mål framåt och inte släppte in så många bakåt så tycker jag faktiskt att deras forwards är deras starkaste lagdel. Anledningen att man inte kanske fick ut så mycket förra säsongen kan även bero på att man tillbringade en hel del tid i försvarszon och backar som inte riktigt kunde leverera bra förstapass. De tre stora stjärnorna är såklart MacKinnon, Duchene och Iginla. Därefter har vi kapten Landeskog som kanske inte ska vara den producerande spelaren utan den som är nyttig defensiv och en spelare som bidrar med massa positiv energi, vilket han är helt fenomenal på. Sedan produceras det också en del poäng. Framåt har dem ju tappat Ryan O’Reilly och det är väl den som kommer lämna ett tomrum efter sig. Samtidigt har man fått in tre spännande namn. Carl Söderberg förväntas få en producerande roll. Blake Comeau kommer från Pittsburgh och visade där att han kan utnyttjas på alla håll och kanter. Allt ifrån en första- till en checkingline. Dessutom kanske det ryska löftet Mikhail Grigorenko får sitt genombrott. Bra ser det inte ut, men ändå deras mest spännande lagdel och får alla vara skadefria så kan de säkerligen vara med och hota om en slutspelsplats tillslut.

Förväntningar: Jag tror inte många supportar förväntar sig att laget ska gå till slutspel, trots det stora hockeyintresset som finns i Denver. Målet för killarna i truppen är nog dock ganska givet och det är att man ska ta sig till slutspel, även om jag tror att de flesta är realistiska och vet om att det kommer bli extremt tufft. Speciellt med tanke på att max fem lag från Central Division går till slutspel. Blues, Hawks, Preds, Wilds är givna och sedan är det öppet om den sista platsen. Om den nu ens går till något lag i Central. Nej, förväntningarna hos de flesta där borta är nog också som jag tror. Det skulle vara lite av en skräll om Avs tar sig till slutspel den här säsongen.

Tips: Colorado hamnar precis under slutspelsstrecket med ett par poängs marginal.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo
Calgary
Carolina
Chicago

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

/Heden