Chicago vann Stanley Cup förra säsongen och det helt rättvist. Att vinna två år i rad vet vi om är otroligt svårt då ”mättnaden” alltid sitter i litegrann, men samtidigt så har verkligen Hawks alla medel för att lyckas med den bedriften.

  • Chicago Blackhawks
  • Division: Western, Central
  • Prestation förra säsongen: Vann Stanley Cup änne en gång efter att ha slagit Tampa Bay med 4-2 i matcher

chicago_blackhawks_200x200

Nyförvärv: Erik Gustafsson (D), Trevor Daley (D), Artemi Panarin (F), Artyom Anisimov (F), Marko Dano (F), Jeremy Morin (F), Corey Tropp (F), Viktor Tikhonov (F), Ryan Garbutt (F)

Förluster: Antti Raanta (G), Kimmo Timonen (D), Michael Paliotta (D), Johnny Oduya (D), Brandon Saad (F), Brad Richards (F), Antoine Vermette (F), Patrick Sharp (F), Daniel Carcillo (F)

Målvakter: Corey Crawford och Scott Darling. Jag vet exakt hur jag ska beskriva dessa målvakter och det är att de är relativt lika i sin spelstil. Man går mycket på känsla, energi och har faktiskt inget vidare tekniskt grundspel. Nu får jag dem att låta som helt värdelösa, men så är det verkligen inte. Crawford har alltid varit en målvakt som blandar och ger mellan superräddningar och riktiga tavlor, men trots de där tveksamma puckarna han släpper så har han faktiskt tagit Chicago till två bucklor på de tre senaste säsongerna och det är starkt. Han har en förmåga att höja sig ju närmare slutspel man kommer och det är en egenskap alla målvakter borde ha. Scott Darling kom in under förra säsongen och petade Crawford under en tid med en räddningsprocent på 93.6 i både grundserie och slutspel. Darling är nästan två meter lång och trots sin längd är han faktiskt relativt smidig och lugn. Med tanke på vad Hawks åstadkommit senaste säsongerna så får jag nog utnämna Crawford och Darling till ett av ligans klart vassaste målvaktspar. Om det beror på dem eller hela lagbygget är en annan femma, men båda visade förra säsongen att man kliver fram som mest när det gäller.

Backbesättningen: Duncan Keith kanske är världens bästa back för tillfället och Brent Seabrook är verkligen heller inte långt efter. Båda två är såna som kommer spela 25-30 minuter per match under hela säsongen och bara det gör väl att man får ranka den här uppsättningen av backar som en av ligans bästa. Hjalmarsson är otroligt underskattad hos många svenskar och jobbet han gör i egen zon är guld värt för Chicago, framförallt framför egen kasse där han styr det mesta. Man har dock tappat han kompanjon Oduya, men plockat in Trevor Daley istället och det är verkligen inte sämre. Med det får man också en back som kan bidra offensivt, även om han kommer få ta mest ansvar i defensiv zon med tanke på att man redan har spelare som Keith, Seabrook och Rundblad som ska producera framåt. Är alla skadefria här så blir man återigen starka.

Forwards: Här har vi haft en hel del rotationer i sommar, men det är nog också helt rätt tänkt. Sharp, Saad, Richards och Vermette är fyra tunga tapp offensivt sett där de två förstnämnda självklart kommer bli tuffa att ersätta. Saad är ett riktigt energiknippe som Columbus kommer få stor nytta av. Jag tycker dock att Chicagos nyförvärv ser riktigt spännande ut och på sikt kan det bli riktigt bra. I monstertrejden med Columbus där just Saad var en del så fick man tillbaka Jeremy Morin, Marko Dano, Artem Anisimov och Corey Tropp. Morin är en talang som inte riktigt blommat ut som många vill, men kapaciteten finns verkligen där. Dano avslutade säsongen i Columbus efter att ha tillbringat första delen i farmarligan och väl i Columbus gjorde han ett starkt intryck på de flesta med 21 poäng på 35 spelade matcher. Anisimovs kapacitet vet nog många om redan. Lägg därtill tillskottet av Artemi Panarin från SKA St. Petersburg och sina 62 poäng på 54 matcher i KHL förra säsongen. Det finns anledning att tro på Chicago även den här säsongen. Jag tänker inte ens nämna Kane och Toews för de är två av de absolut bästa spelarna i världen. Dessutom höjer de sig i ett slutspel och blir ännu bättre.

Förväntningar: Ja, jag tror nog ingen förväntar sig att Chicago ska gå hela vägen igen för det vet vi om att det är otroligt svårt. Jag är dock inne på att man kan göra det igen. Man har bytt ut en hel del spelare till den här säsongen och många yngre kommer få ta lite mer ansvar. Det tror jag är nyckeln till att detta ska funka. Det kommer ta tid innan alla kommer in i sina roller och jag tror inte man kommer vara fulländade förräns slutspelet ska börja. Laget kommer vara lite segstartat och man kommer inte att vinna sin division och tror inte heller man kommer vara längst upp i toppen att kriga heller. När väl slutspelet drar igång så är det andra bullar som gäller. Räkna med Hawks igen.

Tips: De hamnar på plats 4-5 i Western Conference för att sedan varva upp i slutspelet där man tar sig minst till Conference-final.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo
Calgary
Carolina

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

/Heden