Calgary var ett av förra säsongens stora utropstecken i NHL och jag själv trodde att de skulle hamna botten tre helt klart. Flames överraskade alla och tog sig sensationellt till slutspel. Bygger man vidare på detta så finns det goda chanser till ännu en bra säsong.

  • Calgary Flames
  • Division: Western, Pacific
  • Prestation förra säsongen: Slutade som lag åtta i Western och åkte sedan ut i andrarundan mot Ducks

calgary_flames_200x200

Nyförvärv: Mason McDonald (G), Jon Gillies (G), Kenney Morrison (D), Jakub Nakládal (D), Dougie Hamilton (D), Oliver Kylington (D), Derek Grant (F), Michael Frolík (F)

Förluster: Raphael Díaz (D), Sena Acolatse (D), John Ramage (D), Devin Setoguchi (F), Brian McGrattan (F), Max Reinhart (F)

Målvakter: Det är två rutinerade herrar man har som sista utposter i Calgary. Den förstnämnda och uttalad förstemålvakt är Jonas Hiller. En kille som har lite udda och omodern spelstil om man jämför med många andra i ligan, men fortfarande en kille som verkligen håller måttet trots sin ålder och trots att han sedan länge har passerat sitt ”bästföredatum” enligt mig. Det är dock svårt att prata bort nästan 92% i räddningsprocent under både grundserie och slutspel. Bakom honom har vi finnen Karri Rämö som även han visade att han är en kapabel målvakt. Hiller noterades för 52 matcher medans Rämö kom snäppet bakom med sina 34. I slutspelet stod de sju matcher var, vilket också visar att man tror på båda två lika mycket.

Backbesättningen: Efter att ha sett förra säsongen så måste jag nog motvilligt erkänna att Calgary Flames besitter en av ligans absolut vassaste och bredaste uppsättning av backar. Man bygger mycket av sitt spel från backplats, framförallt offensivt. Förra året hade man Brodie, Giordano och Wideman som alla hamnade runt 50 poäng och det är riktigt bra. Alla tre är kvar i truppen och nu har man dessutom kryddat med unge Dougie Hamilton från Boston som jag anser har alla möjligheter att bli en av de bästa i världen. Bakom dessa har man Russel, slagskämpen Engelland och den store Smid. Man är otroligt stabila i egen zon för det mesta och framåt kan de flesta backarna vara med att producera. Jag såg inte Calgary supermycket förra säsongen ska jag erkänna, men av det jag såg så imponerade detta lag på mig.

Forwards: Här är väl anledningen till att jag verkligen inte trodde på laget förra säsongen. Jag trodde inte man hade de där spelarna framåt för att kunna gå så bra som man gjorde. Sanningen var att man gjorde hela 241 mål framåt förra året och med det var man faktiskt ett av de bättre lagen. Samtidigt så har man ingen större stjärna, men man jobbar hårt som ett lag och det visade man också att det funkade riktigt bra. Talang framåt finns det verkligen. Markus Granlund håller på att utvecklas till en toppspelare. Gaudreau och Monahan är redan två toppspelare. Tillskottet av Michael Frolik kommer bredda truppen ännu mer framåt. Unge Sam Bennet fick chansen i slutet av förra säsongen och stod för fyra poäng i slutspelet. Med sin speed kommer han bli spännande att följa.

Förväntningar: Jag tjatar mycket om förra säsongen nu känner jag, men kommer fortsätta med det ett tag till. Ingen trodde på Calgary förra året med tanke på att de var mitt uppe i deras generationsväxling. Till den här säsongen kommer det vara annorlunda. Lite som Colorado inför förra. Colorado vann grundserien förrförra säsongen och förra året tog man sig inte ens till slutspel trots att man hade nästintill samma trupp. Man klarade inte pressen helt enkelt och lite så kan det bli för Calgary också nu. Man gick in utan förväntningar förra säsongen, men nu helt plötsligt så måste man prestera annars kommer det skrivas om fiasko. Nu tror jag dock inte att man kommer vika ner sig, men alltid något man kan ha i åtanke. Vi bör förvänta oss att Flames tar sig vidare även denna säsong.

Tips: Calgary tar sig till slutspel och hamnar på plats 6-8 i Western. Det är nästan så att jag spikar plats nummer sex för Calgary då jag tror på en tredjeplats i Pacific Division. Tror också man har alla möjligheter att nå minst lika långt som förra säsongen.

Tidigare inför-texter:
Anaheim
Arizona
Boston
Buffalo

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

/Heden