Anaheim Ducks är laget som de senaste säsongerna etablerat sig uppe i toppen. Förra året gick man som en raket under nästan hela säsongen, men fick tillslut se sig besegrade långt in i slutspelet av laget som senare blev mästare. Ska laget ta sig hela vägen våren 2016?

  • Anaheim Ducks
  • Division: Western, Pacific
  • Prestation förra säsongen: Vann den västra konferensen, men åkte ut i Conference-final mot Chicago

anaheim_ducks_200x113

Nyförvärv: Anton Khudobin (G), Matt Hackett (G), Kevin Bieksa (D), Joe Piskula (D), Shane O’Brien (D), Carl Hagelin (F), Chris Mueller (F), Shawn Horcoff (F), Harry Zolnierczyk (F), Brian McGrattan (F), Chris Stewart (F)

Förluster: Ilya Bryzgalov (G), Jason LaBarbera (G), James Wisniewski (D), Mark Fistric (D), François Beauchemin (D), Sheldon Souray (D), Kyle Palmieri (F), Emerson Etem (F), Matt Beleskey (F)

Målvakter: Här har vi något som verkligen ser ljust ut för västkustslaget. Fredric Andersen blommade förra säsongen ut till den jätte som de har förväntat sig att han ska göra. Det tog kanske ett par säsonger innan han blev så bra som de hoppades på, men han med sin spelförståelse att stå rätt i målet så är han en stor bidragande orsak till att det gick just så bra för Anaheim som det gjorde. Jag ska vara ärlig och säga att jag aldrig riktigt trott på Andersen, men det kanske är lite för att han aldrig riktigt blommat ut till den där toppmålvakten som krävs för att vinna bucklan. Nu är han på god väg. Att man sedan besitter en ung spektakulär amerikan vid namn John Gibson som andremålvakt är också riktigt bra. Han har visat att han håller på den här nivån och det framförallt under förra säsongen när han petade Andersen under vissa stunder. Han kommer bli en toppmålvakt och Anaheim har två säkra kort att lita på här. Nu har man dessutom tagit in Anton Khudobin som ytterligare ett alternativ så konkurrensen är benhård här.

Backbesättningen: Här tycker jag den ser lite underlig ut, men samtidigt har dem visat att dem klarar de flesta moment, trots att jag som sagt tycker backarna ser lite halvknackiga ut på pappret. Dock ska det sägas att även här har man framtiden för sig. Lindholm och Vatanen var två av de bästa backarna i den här truppen som förra året tog sig till conference-final. Cam Fowler är allround och skicklig över hela banan. Nu har man dessutom plockat in Kevin Bieksa för att få in lite rutin i truppen och det är nog bra med tanke på att man tappat en av ”stenåldersgrabbarna” därbak från förra säsongen. Just de två spelare som jag nämnde först, Lindholm och Vatanen, hade båda sitt stora genombrott förra säsongen med tanke på att de var de klart bästa backarna i slutspelet hos Ducks. Tar de ytterligare ett kliv den här säsongen så bådar det gott även iår för Anaheim.

Forwards: Här har vi nog på pappret den starka parten av laget. Förra säsongen var man grymma framåt och man var otroligt tunga att möta. Förstafemman med framförallt Corey Perry och Ryan Getzlaf var magisk under hela säsongen. Visst, de börjar få några år på nacken nu, men krutet finns fortfarande kvar och man är fortfarande två av ligans absolut vassaste. Kesler är även han kvar och hans prestation i slutspelet förra säsongen var av högsta klass och han är inte dum att ha som andrecenter. Svensks Silfverberg hade även han ett grymt slutspel och förväntas vara en av de som bär laget denna säsong tillsammans med ovanstående i stycket. Ett av de mest intressanta nyförvärven tycker jag själv är Chris Stewart. En stor brunkig forwad med ett vasst skott som med rätt omgivning borde kunna få en liten nytändning i karriären.

Förväntningar: Jag tror ganska klart att lagets målsättning denna säsong är att vinna Stanley Cup. Det ska den vara enligt mig. Man har fått behålla stora delar av truppen och framförallt så har man en ljus framtid både målvakts- och backmässigt, vilket borde gjort att dem fått lite extra rutin med tanke på förra årets prestation. Ducks har varit starka hemma under de senaste säsongerna och blir garanterat minst lika tuffa iår, om inte ännu tuffare. Bruce Boudreau’s mannar lär vara revanschsugna efter den grymma förlusten i match sju mot Chicago och bara det kommer vara nog med tändvätska för att bevisa att laget kommer gå långt även iår.

Tips: Anaheim tar sig till som sämst till conference-final igen, men har alla möjligheter i världen att gå hela vägen.

/Heden