Imorgon är det dags för landskamp borta mot Moldavien och enligt Svenska Spels oddssättare blir det ingen promenadseger.

Henrik Modén är oddssättare på Svenska Spel och sätter bl a odds på landskamper. Inför matchen mot Moldavien berättar han hur en oddssättare jobbar inför en landskamp och vad han tror om Sveriges chanser.

Skiljer sig arbetet med landskamper gentemot den ”vanliga” serielunken?
-”Nej, inte direkt, men det är svårare att sätta odds på landskamper än på nationella ligamatcher. Det beror på att landslagen spelar mycket färre matcher än klubblagen och det är därför svårare att bedöma deras styrka”, säger han.

För att kunna sätta bra odds på de svenska ligorna har oddssättarna regelbundet kontakt med klubbarna och tränarna för att få den senaste informationen. När det istället gäller andra matcher, från till exempel Premier League, La Liga, Serie A eller landskamper jobbar man istället till största delen med information på nätet. Det kan handla om allt från lagens tidigare möten, avstängningar, skador och tänkbara startelvor – ett detektivarbete med andra ord.

Kommer Sverige köra över Moldavien?
-”Någon överkörning kommer det inte att bli, Sverige är favoriter och bör ha goda chanser att vinna, men någon storseger tror jag inte på. Moldavien förlorar sällan stort på hemmaplan”, berättar Henrik.

Sverige ligger just nu tvåa i gruppen efter Holland. Har landslaget någon chans att gå vidare från gruppen?

-”Att vinna gruppen blir väldigt svårt, sannolikt måste vi vinna resten av våra matcher och dessutom ta in ett antal mål på Holland, säger han. Däremot finns det goda chanser att bli tvåa och då har vi möjlighet att kvalificera oss genom play-off eller som bästa tvåa”, avslutar Henrik.

Spelstopp 3/6 Kl. 20:29 hos Svenska Spel

Moldavien vinner 6.40
Oavgjort 2.45
Sverige vinner 1.45