Manchester City v Manchester United - Premier LeagueUnder de sista månaderna på säsongen blir man alltid bortskämd med tunga möten mitt i veckorna och det blir inte mycket tyngre än derbyt i Manchester. City har häng på titeln medan United är ordentligt avhängda i tabellen. Allt det spelar dock mindre roll när det ska avgöras vem som är bäst i stan.

Match: Manchester United – Manchester City
Arena: Old Trafford
Avspark: 20:45

Elva poäng och 28 mål

Det är mycket som är upp och ned i tabellen den här säsongen jämfört med den förra. I mars förra året, efter 30 spelade matcher för United, låg Salford-laget på en brutalt stabil förstaplats i tabellen efter hela 25 segrar. Manchester City (då också med 30 matcher spelade) låg på andraplatsen hela 15 poäng bakom.

I år ser det annorlunda ut. City ligger elva poäng före konkurrenten och har pytsat in hela 28 mål fler än United. City har häng på toppen och vinner man de tre hängmatcher man har på ligaledaren Chelsea så går man om. I praktiken kan man säga att City har allt i egna händer inför inspurten.

Vad är det då som har gått rätt för City och fel för United? City har värvat smart och adderat ytterligare bredd till den redan mer eller mindre kompletta truppen. United har å andra sidan inte övertygat på transfermarknaden och det har blivit alltmer tydligt att Ferguson stod för en imponerande insats när han lyckades krama ut det absolut bästa av sina spelare förra säsongen.

Men, som sagt, ett derby är ett derby, och formkurvor, allmän kvalitet, etc. spelar mindre roll när det gäller att avgöra vem som får skryta om att vara bäst i stan.

Formkurvor

Båda lagen har blandat och gett under den senaste månaden. Faktum är att båda lagen har en tabellrad på 3-0-2 på de senaste fem matcherna.

Senaste matcherna för United
25/2 Olympiakos – Manchester United 2-0 (Champions)
8/3 West Bromwich – Manchester United 0-3
16/3 Manchester United – Liverpool 0-3
19/3 Manchester United – Olympiakos 3-0 (Champions)
22/3 West Ham – Manchester United 0-2

Senaste matcherna för City
2/3 Manchester City – Sunderland 3-1 (ligacupen final)
9/3 Manchester City – Wigan 1-2 (FA-cupen)
12/3 Barcelona – Manchester City 2-1 (Champions)
15/3 Hull – Manchester City 0-2
22/3 Manchester City – Fulham 5-0

Senaste mötena mellan lagen

Om vi kikar på de senaste fem mötena mellan lagen i Premier League går det att dra ganska intressanta slutsatser. City har vunnit fyra av de fem matcherna och målskillnaden är hela 15-6. Det är en statistik man inte riktigt kan bortse från, särskilt som det var ett helt annat United som spelade dessa matcher.

22/9 2013 Manchester City – Manchester United 4-1
8/4 2013 Manchester United – Manchester City 1-2
9/12 2012 Manchester City – Manchester United 2-3
30/4 2012 Manchester City – Manchester United 1-0
23/10 2011 Manchester United – Manchester City 1-6

Skadeläget

United har lite problem med skador, precis som man har haft under hela säsongen. Smalling och van Persie är definitivt borta. Evans, Valencia och Ferdinand är tveksamma till spel. Dessutom är Vidic avstängd. Just att man har problem särskilt i backlinjen borde vara något som bekymrar Moyes.

Manchester City har inte samma skadebild. Nastasic är definitivt borta medan Dzeko är tveksam. Agüero har missat ett par matcher på grund av en sträckning, men kan möjligen få en plats på bänken.

Troliga startelvor

United: De Gea – Evra, Carrick, Jones, Rafael – Fellaini, Fletcher – Kagawa, Mata, Young – Rooney

City: Hart – Kolarov, Lescott, Demichelis, Zabaleta – Ferdinandinho, Milner – Silva, Touré, Nasri – Negredo

Att hålla ögonen på

Yaya Touré. Ivorianen är i sitt livs form och det säger inte lite eftersom har har tillhört den absoluta toppen under snart ett decennium. Mot Fulham i lördags hade han fritt spelrum i sin offensiva mittfältsposition och kunde styra och ställa hur han ville. Det vore tjänstefel av Pellegrini att inte låta Touré ha samma roll mot United. Då gäller det verkligen att firma Fletcher/Fellaini stoppar hans framfart högt upp på planen. Det gäller också att Carrick och Jones (det förmodade mittbacksparet) går upp och stöter för att förhindra att Touré kan ta skott. Får ivorianen husera fritt i offensiv tredjedel kan han ställa till med enorma problem för United.

Rooney. Det verkar som att han har tagit sig i kragen, den gode Wayne. Mot West Ham var han snudd på bländande, och särskilt positivt för alla fans av United var att samarbetet med Mata var riktigt bra. Mata förresten, han kom till sin rätt centralt i banan och kunde med sin smartness diktera tempot.

Oddsen

Manchester City kan spelas till i genomsnitt 2.15 gånger pengarna medan oavgjort betalar upp emot 3.60 och seger för United betalar allt mellan 3.20-3.60. Just den enorma spridningen på oddset för United kan vara något att kika lite närmare på inför fajten.

I övrigt kan månne ett spel på att båda lagen gör mål (mellan 1.55-1.60) vara intressant. Stormatcherna i Premier League blir alltid målrika affärer och i just det här mötet är det bara i en av de senaste fem matcherna som båda lagen inte har gjort mål.