sterling_2414180bManchester City vann Premier League förra säsongen två poäng före Liverpool. Det blev verkligen en kamp ända in i mål, även om Liverpools chanser att nå de ljusblå från Manchester räknades som små inför den sista omgången. Båda lagen bjöd på en härligt frejdig anfallsfotboll säsongen igenom (203 mål i ligan totalt!) och särskilt intressanta blev mötena mellan just dessa lag. City och Liverpool bjöd på två riktiga holmgångar. Blir det likadant när lagen möts i den andra omgången av Premier League säsongen 2014/15?

Match: Manchester City – Liverpool
Arena: Etihad Stadium, Manchester
Avspark: 21:00

Målrikt och dramatiskt när lagen möts

Det spelades en mängd oerhört spännande och dramatiska matcher i Premier League förra säsongen och både Man City och Liverpool figurerade i flera av dem. Mest spännande var kanske matchen mellan just City och Liverpool i den 34:e omgången. Liverpool öppnade i ett furiöst tempo på Anfield och med Sterlings 1-0 redan i den sjätte minuten och Skrtels 2-0 i den 26:e minuten såg det mycket ljust ut för de röda. Man City åt sig dock sakta men säkert in i matchen på sitt klassiskt stabila manér och lyckades både reducera och kvittera under fem intensiva minuter i andra halvlek. Trollgubben Coutinho kunde emellertid sedan på ett magiskt vis sparka in 3-2, vilket också blev slutresultatet.

Nästan lika spännande blev det i matchen på annandagen då City drog det längsta strået på Etihad. Säsongen 2012/13 slutade båda mötena 2-2. Kan vi räkna med ett målrikt möte även den här gången?

Senaste mötena mellan lagen
13/4 2014 Liverpool – Manchester City 3-2
26/12 2013 Manchester City – Liverpool 2-1
3/2 2013 Manchester City – Liverpool 2-2
26/8 2012 Liverpool – Manchester City 2-2
3/1 2012 Manchester City – Liverpool 3-0
27/11 2011 Liverpool – Manchester City 1-1

Formkurvorna

mancity_200x200Manchester City har blandat och gett både under försäsongen och i de två tävlingsmatcher man har spelat i augusti. Äventyret i USA, i turneringen International Champions Cup, var kanske ingen höjdare. 5-1 mot Milan var ett utmärkt resultat, men oavgjort mot Olympiakos var inte lika imponerande. Sedan spelade man också mot just Liverpool. Där blev resultatet 2-2 (förlust sedan på straffar). Matchen hade en ganska tydlig vänskapskaraktär så vi lägger inte så mycket i just det resultatet.

I Community Shield mot Arsenal hade City bollinnehavet och tyngden men saknade effektivitet. Den stod i stället Arsenal för. Tre skott på mål gav tre mål för Arsenal medan City helt kammade noll. I Premier League-premiären mot Newcastle var City dock tillbaka i gammal god form och kunde vinna med 2-0.

Senaste fem Man City

27/7 Milan – Manchester City 1-5 (träningsmatch)
31/7 Manchester City – Liverpool 2-2 (träningsmatch) – Liverpool vann efter straffar
2/8 Olympiakos – Manchester City 2-2 (träningsmatch) – Olympiakos vann efter straffar
10/8 Arsenal – Manchester City 3-0 (Community Shield)
17/8 Newcastle – Manchester City 0-2 (EPL)

liverpool_200x200Liverpools försäsong var lite av en berg-och-dal-bana. En anledning är att Rodgers prövade en väldig mängd spelare i de första matcherna. När han sedan började toppa laget i International Champions Cup i USA kom de positiva resultaten som ett brev på posten. Olympiakos, Manchester City (efter straffar) och Milan besegrades innan det var dags för finalen mot ärkerivalerna Man United som man förlorade. Förlusten verkade dock inte ha satt några spår. Fem dagar senare utklassade man sedan Borussia Dortmund på Anfield med 4-0!

Sedan kom ligapremiären och det var en extremt nervös historia mot Southampton. Det var nog många fans som såg direkta likhetstecken mellan den här premiären och den förra (1-0 mot Stoke). Nu liksom då lyckades Liverpool dock fixa tre poäng.

Senaste fem Liverpool
31/7 Manchester City – Liverpool 2-2 (träningsmatch) – Liverpool vann efter straffar
3/8 Milan – Liverpool 0-2 (träningsmatch)
5/8 Liverpool – Manchester United 1-3 (träningsmatch)
10/8 Liverpool – Borussia Dortmund 4-0 (träningsmatch)
17/8 Liverpool – Southampton 2-1 (EPL)

Skador och avstängningar

För Manchester City är det egentligen bara Alvaro Negredo som är helt borta. Pellegrini har alltså nästan hela sin stjärnspäckade trupp att tillgå. För Liverpool ser skadeläget lite krångligare ut, men klart är att det finns alternativ för de skadade spelarna. Spelarna som inte är tillgängliga för The Reds är Lallana, Agger, Flanagan och Markovic. Moreno väntas gå rakt in i startuppställningen och då får Johnson byta sida.

Preliminära startelvor
Manchester City: Hart – Kolarov, Demichelis, Kompany, Clichy – Silva, Touré, Fernando, Nasri – Aguero, Dzeko

Liverpool: Mignolet – Moreno (debut!), Lovren, Skrtel, Johnson – Gerrard, Allen – Sterling, Coutinho, Henderson – Sturridge

Att hålla ögonen på

Sterling. Har någon spelare någon gång haft en sådan explosionsartad utveckling som unge Raheem Sterling? När han slog igenom som 17-åring för två säsonger sedan såg man att han hade en talang utöver det vanliga, men ack så opolerad han var. Två år senare är Sterling en frontfigur i både Liverpool och det engelska landslaget. Snabbast på plan och med en bollkontroll som påminner om Messis är det stört omöjligt att få tag på honom. Prov på Sterlings utveckling fick vi i premiären då han var bäst på plan och dessutom gjorde det första målet, det med en utsökt vrickning förbi målvakten i full sprint.

Oddsen på matchen

Manchester City är favoriter till att vinna på Etihad och så ska det givetvis också vara. City spelas till 1.80-1.85 i genomsnitt. En seger för Liverpool betalar 4.00 och uppåt medan oavgjort ger en avkastning på omkring 3.80-4.00.

Med tanke på lagens tidigare inbördes möten kan det kanske vara frestande att placera en peng på över 2.5 mål. Oddsen är dock kanske inte så frestande. Tre mål eller mer betalar upp till 1.60.