Pg-6s-liverpool-afpSäsongens andra ”Friendly Derby” spelas ikväll, den här gången på Anfield, och mötet är hetare än någonsin. Resultatet i den här matchen kan ha stor betydelse för vilket av de två lagen från Merseyside som verkligen får chansen att ta en av platserna i nästa säsongs Champions League och vilket av lagen som blir bäst i staden när vi summerar säsongen.

Glödhett möte på Anfield

221 gånger har de blå och de röda från varsin ände av Stanley Park i Liverpool mötts genom åren. Rivaliteten är stor och det finns ingen annan match som är viktigare, vare sig för fansen eller för spelarna. Senast lagen möttes i november blev det en fantastisk match som innehöll allt. Matchen slutade till sist 3-3 efter att Sturridge tystat hemmapubliken med knappa minuten kvar till full tid.

Liverpool har visat fin form på sistone, med fyra vinster och en oavgjord efter de två förlusterna mot Manchester City och Chelsea efter jul. Visserligen har man mött sämre motstånd i FA-cupen i två av matcherna, men en seger är alltid en seger.

Everton har haft en behaglig resa hittills under januari med matcher mot sämre motstånd i FA-cupen och seriematcher mot lag på den undre halvan av tabellen. Tre vinster och två oavgjorda är facit. Jag är inte helt på det klara med var Everton står för tillfället. Laget är fantastiskt svårslaget, men samtidigt har man ofta svårt att vinna. Att man inte har vunnit på Anfield på 13 matcher talar inte direkt för the Toffees.

Liverpools senaste fem matcher
1/1 Liverpool – Hull 2-0
5/1 Liverpool – Oldham 2-0 (FA-cupen)
12/1 Stoke – Liverpool 3-5
18/1 Liverpool – Aston Villa 2-2
25/1 Bournemouth – Liverpool 0-2 (FA-cupen)

Evertons senaste fem matcher
1/1 Stoke – Everton 1-1
4/1 Everton – QPR 4-0 (FA-cupen)
11/1 Everton – Norwich 2-0
20/1 West Bromwich – Everton 1-1
25/1 Stevenage – Everton 0-4 (FA-cupen)

De senaste matcherna lagen emellan
2013
23/11 Everton – Liverpool 3-3
5/5 Liverpool – Everton 0-0

2012
28/10 Everton – Liverpool 2-2
14/4 Liverpool – Everton 2-1 (FA-cupen på Wembley)

Skadeläget

Båda lagen dras med mängder av skador. Tittar vi på Liverpool så är faktiskt en hel backlinje borta. Agger, Johnson, José Enrique och Sakho är inte tillgängliga för dagens batalj. Det är tunt också på mittfältet med Allen och Leiva på skadelistan. Framåt har man dock inga problem över huvud taget.

Everton saknar också ett gäng viktiga pjäser. Ett stort avbräck är nyttige Coleman som med sin fart har rivit sönder försvar efter försvar under hösten. Sensationen Ross Barkley är ytterst tveksam till start, vilket givetvis också medför bekymmer för Martinez. Andra namn på skadelistan är Koné, Gibson och Oviedo. Dessutom är Jagielka och Distin inte helt krya.

Förmodade laguppställningar
Liverpool: Mignolet – Flanagan, Skrtel, Touré, Cissokho – Gerrard, Henderson – Sturridge, Coutinho, Sterling – Suárez

Everton: Howard – Baines, Distin, Jagielka, Hibbert – McCarthy, Barry – Mirallas, McGeady, Pienaar – Lukaku

Suárez vs Lukaku

Efter den förra matchen i november var det i huvudsak två spelare som figurerade i tidningarnas rubriker, nämligen Suárez och Lukaku. Så kan det bli även den här gången. Suárez är fortfarande i kanonslag och han gör dessutom alltid mål på Everton. Lukakus kapacitet känner vi till och med Liverpools något svajiga försvar kan han säkert komma till en hel del bra lägen. Det kan vara lite intressant att kika på dessa båda spelares statistik under säsongen. Håll till godo!

Spelade minuter: Suárez 1528, Lukaku 1432
Mål: Suárez 23, Lukaku 9
Minuter per mål: Suárez 69, Lukaku 159
Assists: Suárez 5, Lukaku 4
Chanser omsatta i mål: Suárez 27%, Lukaku 22%