Liverpool-vs-Cardiff-City-2948861Liverpool på fjärde plats tar emot Arsenal på första plats i lördagens tidiga drabbning i den 25:e omgången av Premier League. Arsenal vill gärna hålla City och Chelsea bakom sig, medan Liverpool vill ta ett ytterligare steg framåt för att åtminstone säkra fjärdeplatsen. Läs vår fullödiga analys av förutsättningarna inför matchen.

Match: Liverpool – Arsenal
Arena: Anfield
Avspark: 13:45

En toppmatch i mängden?

Förra omgången avslutades med en riktig toppmatch när de båda titelkandidaterna Manchester City och Chelsea utkämpade en batalj på Eastlands. Omgång 25 startar med en toppmatch när Liverpool tar emot Arsenal på Anfield. Det känns som att toppmatcherna avlöser varandra på löpande band. Vi har alltid minst ett toppmöte att se fram emot varje vecka. Anledningen är givetvis att det inte längre bara finns ett par topplag i Premier League. Man kan enkelt räkna till åtminstone sju stycken.

Inför den här fajten ligger Arsenal fortfarande i topp i tabellen. Den förväntade formsvackan, som i princip alla experter och andra (inklusive undertecknad) räknat med, har helt uteblivit. Arsenal är stabiliteten själv. Man har den bästa bortastatistiken i ligan och hemma verkar det som att man vinner på autopilot. Lite intressant är att man har vunnit sex hemmamatcher av 12 med 2-0, varav de tre senaste. Stabilt och säkert var det ja.

Liverpool jagar säker Champions League-mark. Man hade läge i förra omgången, men en sällsynt usel passning av Kolo Touré gjorde att West Bromwich kunde stjäla två poäng från de röda. Det är framför allt på bortaplan som man har gett ifrån sig poäng. Anfield har återigen blivit ett fort. Laget har bara tappat fyra poäng hemma och målskillnaden är smått häpnadsväckande 33-8.

Liverpools senaste fem matcher
12/1 Stoke – Liverpool 3-5
18/1 Liverpool – Aston Villa 2-2
25/1 Bournemouth – Liverpool 0-2 (FA-cupen)
28/1 Liverpool – Everton 4-0
2/2 WBA – Liverpool 1-1

Arsenals senaste fem matcher
13/1 Aston Villa – Arsenal 1-2
18/1 Arsenal – Fulham 2-0
24/1 Arsenal – Coventry 4-0 (FA-cupen)
28/1 Southampton – Arsenal 2-2
2/2 Arsenal – Crystal Palace 2-0

Skadeläget

Liverpool har fortfarande stora problem i backlinjen. José Enrique, Johnson, Agger och Sakho är inaktuella för spel. I övrigt är det bara Lucas som saknas.

Arsenal har desto större problem. Ramsey, Diaby, Källström och Walcott är långtidsskadade. Oxlade Chamberlain, Wilshere, Arteta och Vermaelen är tveksamma, även om jag tror att både Wilshere och Arteta kommer att starta. Dessutom är Flamini avstängd.

Förmodade laguppställningar
Liverpool: Mignolet – Flanagan, Touré, Skrtel, Cissokho – Henderson, Gerrard – Coutinho, Sterling, Sturridge – Suárez

Arsenal: Szczęsny – Monreal, Koscielny, Mertesacker, Sagna – Arteta, Wilshere – Podolski, Özil, Cazorla – Giroud

Att hålla ögonen på

Gerrard vs Wilshere
Wilshere kommer åter att figurera i Arsenals startelva efter skada, medan Gerrard är självskriven varje vecka. Dessa båda spelare har i grunden samma position, särskilt nu när Gerrard har tagit steget ner i banan, och det är dessa två spelare Roy Hodgson har att välja mellan för sin startelva i VM. Jag förväntar mig en tuff batalj på mitten mellan Gerrard och Wilshere och utgången i den här matchen i matchen kan mycket väl avgöra utgången efter 90 minuter.

Suárez/Sturridge vs Mertesacker/Koscielny
Arsenals backlinje lyckades stänga nästan alla vägar för ”SAS” i matchen på Emirates i höstas. Egentligen har det något omaka mittbacksparet Mertesacker/Koscielny varit Arsenals bästa spelare. På bortaplan har man bara släppt in 15 mål på 12 matcher och då kom dessutom sex av målen i en och samma match (City). Vad Suárez och Sturridge är kapabla till är känt vid det här laget. Vilken firma vinner?

Wenger vs Wenger
Arsenal nervous against Bayern Munich in Champions League, says Wenger - videoNej, det är inget skämt. En av de viktigaste sakerna att hålla ögonen på är hur Wenger väljer att formera sitt lag och hur han attackerar matchen. Matchen mot Liverpool markerar nämligen starten på en serie matcher av enorm tyngd och Wenger har inte mycket att laborera med.

På presskonferensen inför matchen menade Wenger att det är viktigt att Arsenal håller i bollen och inte tillåter några uppspel på firma Suárez/Sturridge. För att lyckas med det krävs nog att både Wilshere och Arteta spelar. Sedan har han i övrigt bara tre klasspelare att spela i mitten och på kanterna. Vågar han spela med både Podolski, Özil och Cazorla? Ska Rosicky få en plats? Oxlade-Chamberlain är mycket tveksam till start.

Innan du satsar pengar på matchen, granska laguppställningarna noga!

Oddsen på matchen

Liverpool är favoriter. Snittoddset är omkring 2.10. Arsenal spelas till mellan 3.20-3.40 och oavgjort betalar mellan 3.40-3.60. Att Liverpool är favoriter beror framför allt på hemmafördelen samt att Arsenal är kraftigt skadedrabbat.