Vi går vidare i lagkollen inför ligastarten i Spanien och har kommit fram till ännu en nykomlingen, nämligen Eibar. En klubb som kämpat hårt under sommaren för att ens få spela i högstaligan, där man nu gör sin första säsong någonsin.

Lag: Eibar

Säsonger i la liga: 0

Placering i fjol: 1:a i Segunda Division

sdeibar

Spelare in:
Dani Garcia (Sociedad), Jaime (Valladolid), Angel (Levante), Ekiza (Athletic), Nieto (Barcelona B), Javi Lara (Ponferradina), Raul Navas (Sociedad)

Spelare ut:
Yuri & Eizmendi (Sociedad), Morales (Levante), Peleteiro (Celta), Gilvan (Hercules), Jimenez, Vera, Ibanez, Mainz, Rivas & Lillo (oklart),

Kommentar:
Eibar plockade alltså hem segunda division förra säsongen och la beslag på en av två direktplatser till la liga. Men det har inte varit frid och fröjd under sommaren där Eibar fått jobba hårt för att ens få spela i la liga. Klubben hade inte det aktiekapital som ligan kräver och man har därför fått lov att skramla lite bössa under sommaren för att få ihop pengarna. Men man fick ganska tidigt in de 1,7 miljoner euro som krävdes, så på det planet är lugnt för baskerna.

Men det finns annat som oroar i nuläget, nämligen spelartruppen. Som ni ser ovan så har elva spelare lämnat laget och endast sju tillkommit, vilket innebär att truppen är väldigt tunn just nu. Med en väldigt liten klubbkassa så finns det heller inte möjligheter till att svinga runt med pengarna och köpa spelare. Man får helt enkelt förlita sig på låneavtal med andra klubbar i la liga, vilket oftast inte betyder några klasspelare in. Nieto är en helt ok spelare som man hämtar från Barcelona, vilket även mittback Ekiza är, från grannklubben Athletic. Men det saknas rejäl kvalité i det här laget och det tror jag innebär att sejouren i la liga blir väldigt kort. Hemmamatcherna i Baskien tror jag blir en viktig faktor om man ska ha någon som helst chans att fixa ett nytt kontrakt i högstaligan.

/e@sy