Nu är det inte många dagar kvar tills den spanska ligafotbollen drar igång, och vi har endast de två spanska giganterna att gå igenom här i bloggen. Först ut är Barcelona, som söker revansch efter förra säsongens misslyckande.

Lag: Barcelona

Säsonger i la liga: 84

Placering i fjol: 2:a plats

barcelona_200x200

Spelare in:
Suarez (Liverpool), Mathieu (Valencia), Rakitic (Sevilla), Ter Stegen (M’gladbach), Bravo (Sociedad), Vermaelen (Arsenal), Rafinha (Celta Vigo)

Spelare ut:
Sanchez (Arsenal), Fabregas (Chelsea), Tello (Porto), Dos Santos (Villarreal), Afellay (Olympiakos), Valdes (oklart), Pinto (oklart), Puyol (slutar)

Kommentar:

Barcelona blev utan någon större titel förra säsongen och visade upp ett spel som man inte direkt kände igen. Messi drogs med lite skadebekymmer och när han spelade så var han inte så överlägsen som tidigare säsonger. Men den stora boven var ändå försvarsspelet, som långa stunder var under all kritik. Nu har Luis Enrique tagit över tränarrollen och vi får se om han kan få ordning på den biten.

Man har värvat ett par intressanta namn i vanlig ordning, där Suarez är intressant på så många vis. Han köptes in för dyra pengar men får inte spela ligafotboll förens i oktober, detta på grund av bitskandalen i VM. Den bästa värvningen tycker jag dock man gjort i Ivan Rakitic som hämtats från Sevilla. En otroligt underskattad spelare som bar Sevilla på sina axlar förra säsongen. Väldigt fina fötter och vi kan räkna med många assist från kroatens höger denna säsong. Man har även hämtat hem Rafinha från Celta Vigo, dit han var utlånad förra säsongen. Rafinha kommer bli minst lika bra som storebror Thiago tror jag, en storebror som spelar i Bayern Munchen numer.

Ser vi på spelare som lämnat klubben så tycker jag inte direkt att man tappat några tyngre namn. Sanchez passade inte in i Barcelonas spelstil i mitt tycke och Fabregas hade ingen större fjolårssäsong. Tello lånas ut till Porto och inte heller han passar in i Barcelonas speltstil, då han är mer speedig än teknisk. Minus dock att både Valdes och Puyol inte längre finns med i laget, även fast Puyol inte spelade många minuter förra säsongen.

Offensivt är Barcelona minst lika starka som förra säsongen, så där är jag inte direkt oroad att man ska floppa. Men defensiven är väl fortfarande ett litet frågetecken, tillsammans med målvaktsposten. Kan Mathieu hålla samma klass som han gjorde förra säsongen, och pallar målvaktstalangen Ter Stegen trycket? Hur som helst så kommer Barcelona slåss om ligaguldet mot Real Madrid.

/e@sy