Vi har kommit till det absoluta toppskiktet i den spanska ligan, där jag tror att Athletic Club från Bilbao kommer placera sig i år. Man har fått behålla nästan hela laget från fjolårssäsongen och försäsongsmatcherna har sett strålande ut.

Lag: Athletic Bilbao

Säsonger i la liga: 84 (aldrig åkt ur)

Placering i fjol: 4:e plats

Athletic_200x200

Spelare in:
Viguera (Alaves), Aurtenetxe (Celta)

Spelare ut:
Ander Herrera (Manchester United) Ekiza (Eibar)

Kommentar:

Athletic hade problem för två säsonger sedan då det var lite kaos i klubben i samband med att Martinez och Llorente lämnade laget. Men förra säsongen fick man jobba helt ostört och då kom även resultaten med en mycket fin fjärdeplats. Man har knappast den mest stjärnspäckade truppen i la liga, men dom här killarna sliter väldigt hårt för varandra, vilket kan räcka långt ibland.

Som ni ser har det inte hänt särskilt mycket på transferfronten, där man endast kan känna lite saknad för Herrera som testar lyckan i England. Det är ju även lite knepigt för Athletic när det ska till att värvas, då man endast tar in spelare med baskiskt ursprung. Med tanke på det är det helt otroligt att man kan ligga i toppen av la liga, än mer otroligt att man aldrig åkt ur högstaligan.

Man har värvat in Borja Viguera från Alaves, en kille som pytsade 25 gånger förra säsongen i segundan, detta i ett bottenlag alltså. Ingen kille som kommer ta en startplats på något vis, men bredden kommer bli viktig i år. Man har även hämtat hem vänsterback Aurtenetxe från Celta Vigo. Inte heller det någon startspelare, men en bra ersättare ifall Balenziaga skulle gå sönder.

Försäsongen har varit lyckad för baskerna som egentligen lekt med sitt motstånd. Man har ett par förluster mot sämre motstånd om vi kikar till facit, men där ställde man upp med ett renodlat b-lag. Aduriz har varit stekhet och öst in mål på försäsongen och sedan har vi Muniain som gör lite som han vill ute på gräset. Två viktiga spelare för laget och behåller dessa sin fina form så tror jag att Athletic kan kriga till sig en fjärdeplats även denna säsong.

/e@sy