Tre Kronor HockeyDet är dags för den årliga upplagan av Karjala Tournament, tidigare kallad Karjala Cup. Det är Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien som gör upp om segern. Alla möter alla och spelplatserna är Läkerol Arena i Gävle och Hartwall Areena i Helsingfors.

Om Karjala Tournament

Karjala Tournament har spelats sedan 1995 och ingår i Euro Hockey Tour 2013/14 där också Czech Hockey Games, Channel One Cup och Oddset Hockey Games ingår. Genom åren har Finland och Ryssland verkligen dominerat turneringarna i Euro Hockey Tour. Sverige och Tjeckien är faktiskt ganska rejält distanserade i medaljligan. Detsamma gäller för Karjala Tournament där framför allt Finland ofta har dragit det längsta strået.

Karjala Tournament är, liksom de övriga turneringarna i Euro Hockey Tour, av karaktären träningscuper och statusen har minskat genom åren, även om segrarlandet räknas som inofficiell Europamästare. I turneringarna i Euro Hockey Tour brukar förbundskaptenerna prova ett antal nya lovande namn på landslagsnivå. Goda insatser i turneringarna leder inte sällan till möjligheten att få en plats i landslaget till Hockey-VM.

Matcherna i Karjala Tournament

Karjala Tournament 2013 spelas som som ett gruppspel där alla möter alla. Det spelas alltså inga slutspelsmatcher. Det lag som placerar sig som nummer ett vinner helt sonika turneringen.

Matchschema
7/11 17:30 Ryssland – Finland, Helsingfors
7/11 19:00 Sverige – Tjeckien, Gävle

8/11 Inga matcher

9/11 11:30 Sverige – Ryssland, Helsingfors
9/11 15:30 Finland – Tjeckien, Helsingfors

10/11 11:30 Tjeckien – Ryssland, Helsingfors
10/11 15:30 Finland – Sverige, Helsingfors

Den svenska truppen och motståndet

Per Mårts tar med sig några av de största poängmakarna i SHL, bland annat i form av Pär Arlbrandt, Linus Klasen och Niklas Olausson. Det har höjts några varningsflaggor för att dessa lirare, som kanske inte är särskilt stora till växten, ska kunna prestera även internationellt.

Med de ganska många återbuden, bland annat från Niklas Persson, Johan Fransson och Staffan Kronwall, är det en ganska ung trupp Per Mårts har samlat ihop. Som svensk supporter ska man nog inte ha stå stora förhoppningar på att Tre Kronor ska stå som slutsegrare på söndag eftermiddag, men att det finns potential i laget att knipa några poäng, det är helt klart. Man ska till exempel ha ett bra läge att slå Tjeckien i premiärmatchen. Finland bör stå som favoriter, särskilt med det facit man har i sin egen turnering genom åren. De två senaste åren har Finland dock fått nöja sig med en silvermedalj. För Sveriges del har det inte blivit något guld sedan 1997…

Hela truppen
GK Henrik Karlsson
GK David Rautio

D Niclas Burström
D Tom Nilsson
D Niclas Andersén
D John Klingberg
D Elias Fälth
D Daniel Rahimi
D Sebastian Erixon

F Simon Hjalmarsson
F Dennis Rasmussen
F Anton Rödin
F Joel Lundqvist
F Robin Figren
F Mattias Janmark-Nylén
F David Ullström
F Niklas Olausson
F Daniel Bång
F Pär Arlbrandt
F Nicklas Danielsson
F Oscar Möller
F Martin Thörnberg
F Linus Klasen