Giro ditaliaÅrets upplaga av Giro d’Italia startar i Belfast den 9 maj med målgång i Trieste den 1 juni. Fjolårets segrare Nibali ställer inte upp i år och det finns en handfull cyklister som har kapacitet att vinna. Läs mer om årets första stora tour och om oddsen.

Quintana, Rodriguez och Evans

Alla cykelfans är rörande överens om att startfältet i årets upplaga av girot inte direkt är någon höjdare. Det finns en handfull cyklister som kämpar om medaljplatserna men i övrigt är det ganska sparsamt med kvalitet. Colombianen Nairo Quintana är storfavorit och de främsta utmanarna är Rodriguez och Evans.

Quintana är en intressant cyklist som går från klarhet till klarhet. Han är bara 24 år och årets Giro d’Italia blir blott hans tredje deltagande i de större tourerna. Förra året imponerade han i Tour de France, framför allt i bergen, och förmodligen har han 10-12 år av stora resultat i tourerna framför sig. Det här året kommer Quintana inte att köra Tour de France utan kan fokusera helt på girot och det är givetvis en fördel om man siktar på en topplacering i sammandraget.

Colombianen har, trots att han inte har kört särskilt många lopp under våren, redan samlat på sig en hel del meriter. I Tour de Catalonia blev han femma och i Tirreno-Adriatico blev det en andraplats.

Joaquim Rodriguez är jämnheten själv och kan också sticka upp ordentligt i de stora tourerna. Han har kört en hel mängd treveckorstourer de senaste åren och imponerande nog kommit bland de tio främsta inte mindre än åtta gånger. Förra året blev det en tredjeplats i Tour de France och året dessförinnan kom Rodriguez tvåa i girot och trea i vueltan.

I år har Rodriguez tävlat sparsamt och fokuserat på att bli en (ännu) bättre klättrare. Den stora meriten under våren är segern i Tour de Catalonia.

Cadel Evans är den mest rutinerade cyklisten att kämpa om segern i sammandraget. Meritlistan är lång och diger, och han stretar på säsong efter säsong och är alltid med i toppen. I girot förra året blev Evans trea i girot, vilket var en mycket bra prestation eftersom fokus för säsongen egentligen var på Tour de France. Den här säsongen har Evans och BMC lagt upp planeringen helt annorlunda. I år är det girot som är i fokus.

Säsongen började kanske inte så bra för Evans, men han har definitivt spottat upp sig. I Baskien runt blev det en sjundeplats och i Giro del Trentino vann Evans i imponerande stil.

Från Belfast till Trieste

Giro d’Italia 2014 startar med tre etapper i Nordirland och på Irland (ett lagtempo och två släta etapper). Därefter flyttar hela cirkusen till Italien. Etapp 4 och 5 är enkla historier medan den 6:e etappen är betydligt mer krävande. Hela 247 km ska nämligen avverkas. Etapp 7 är relativt kuperad, men utan större stigningar, medan den 8:e etappen är mycket krävande. Tre stigningar som var och en har en snittlutning på minst 6,3% ger klättrarna, med Quintana i spetsen, ett läge att göra en attack. Efter den 9:e etappen, som är kuperad men inte särskilt påfrestande, väntar en vilodag. Den 10:e etappen är en slät historia som förmodligen kommer att bli spurtarnas julafton.

11:e etappen blir kämpig med sina 249 km och triss i stigningar, men det är tveksamt om det sker några större förändringar i sammandraget. Stora omskiftningar kan dock ske på den 12:e etappen som är ett tempolopp med en hel del sega stigningar.

13:e etappen är en historia för spurtarna medan den 14:e etappen blir riktigt jobbig. Cyklisterna ska ta sig upp för tre stigningar, som var och en når mer än 1000 meter över havet. Avslutningen på toppen Oropa är verkligen ingen picknick. Inte heller den 15:e etappen är enkel. De sista två milen ska cyklisterna upp för Plan di Montecampione som har en snittlutning på nära åtta procent.

Därefter belönas de kvarvarande deltagarna med en vilodag innan det är dags för en stentuff etapp med tre extremt långa stigningar. 17:e etappen är slät, men sedan är det dags för bergen igen på den 18:e etappen. Den 19:e etappen går också i bergen, nu som tempolopp, och det är förmodligen det tuffaste tempot i alla tourer under de senaste fem åren.

Det är nog ett par av cyklisterna som har stumma ben efter etapp nummer 19, men det går inte att slappna av riktigt än. Den 20:e etappen omfattar nämligen Monte Zoncolan som bjuder på 10 km av brutal klättring. På vissa ställen är stigningen över 15%! De kvarvarande spurtspecialisterna får sedan göra upp om den sista etappsegern på gatorna i Trieste på den 21:e etappen.

Odds på Giro d’Italia

Quintana är storfavorit med ett snittodds på en bra bit under två gånger pengarna. Joaquim Rodriguez ses med en ganska god chans att utmana colombianen. Rodriguez kan spelas till upp emot fyra gånger pengarna på vissa håll. Cadel Evans, som definitivt både har kvalitet och erfarenhet, kan spelas till omkring tolv gånger pengarna. Bland övriga deltagare som kan utmana Quintana kan nämnas Scarponi (25.00 i snitt) och Pozzovivo (25.00 i snitt).

Odds på under två gånger pengarna på Quintana är alldeles för lågt, även om colombianen har alla chanser att vinna. Jag är inte heller helt säker på att Rodriguez ska ses med så stor chans att vinna. Mest värde är det i ett spel på Cadel Evans som bärare av den rosa tröjan vid målgången i Trieste.