skellefteåDet är de regerande mästarna som möter mesta mästarna i finalen i SHL säsongen 2014. Skellefteå AIK, som har övertygat från nedsläpp i första matchen i september, möter Färjestad BK, som har haft en svängig säsong, men som nu verkligen har fått upp farten.

Speldagar

15/4 19:00 Skellefteå – Färjestad
17/4 19:00 Färjestad – Skellefteå
19/4 17:00 Skellefteå – Färjestad
21/4 17:00 Färjestad – Skellefteå
ev. 23/4 19:00 Skellefteå – Färjestad
ev. 25/4 19:00 Färjestad – Skellefteå
ev. 27/4 17:00 Skellefteå – Färjestad

Tronskiftet

När Skellefteå gick till sin första final sedan återkomsten till hockeyns finrum mötte man just Färjestad. Säsongen 2010/2011 var Färjestad laget att besegra. Nu är det ombytta roller. Nu är SAIK odiskutabel favorit. Skellefteå har spelat tre raka finaler (fyra med den här) medan Färjestad åkte ut i semin både 2012 och 2013. Det är nya tider i den svenska hockeyn och Skellefteå har alla chanser att hålla sig kvar på tronen ett bra tag.

Skellefteås väg till finalen

Skellefteå är i särklass bland topplagen i SHL. Man är nu i sin fjärde raka SM-final. 2011 och 2012 blev det förlust, men förra säsongen kunde man äntligen kliva till topps i den svenska hockeyn.

I kvartsfinalen mötte Skellefteå ett tröttkört HV71 som inte hade mycket att sätta emot. Det blev komfortabla 4-1 i matcher och jag fick känslan av att Skellefteå gjorde precis så mycket som man behövde. I semin lade man sedan i en högre växel mot Linköping. LHC är inte SAIKs favoritlag, och det brukar bli tuffa bataljer lagen emellan, men efter de första tre matcherna hade SAIK 3-0 på LHC efter att ha petat in 15 mål och endast släppt in tre. Linköping skrällde sedan i den fjärde matchen (1-0 hemma) innan SAIK kunde ordna avancemang med 4-1 totalt.

Färjestads väg till finalen

Färjestad spelade en tuff matchserie mot Brynäs i kvarten. Det blev mycket jämnt i varje match och det var imponerande av FBK att man lyckades vinna med hela 4-1. Som väntat blev det sedan tufft också mot Växjö i semin. Färjestadsfansen var nog mycket nöjda med att laget vann tre gånger på bortaplan, men att man samtidigt förlorade de båda första hemmamatcherna (varav den första med 1-6!) kändes nog mycket surt.

Truppnytt

För SAIK är det bara Petter Emanuelsson och Pontus Petterström som saknas. I praktiken har man fullt manskap. Vad gäller Färjestad finns inga tecken på att någon spelare är skadad eller av annan orsak inte kan spela.

Intressanta fakta inför finalen

En final avgörs av kvalitet och kämpaglöd i lagen som helhet, men det krävs också att nyckelspelare kliver fram och visar vägen. Här är lite intressanta fakta om individuella prestationer i slutspelet. Notera att Färjestad har spelat en match mer i slutspelet, vilket kan slå lite mot några av siffrorna.

Ole-Kristian Tollefsen leder tacklingsligan och har dessutom flest blockerade skott. FBK:s Tollefsen har verkligen varit överallt på isen i slutspelet. Skellefteås Martin Lundberg är god tvåa på listan över de mest fysiska spelarna.

Erik Forsell och Jimmie Ericsson leder tekningsligan. Av 63 tekningar har Ericsson vunnit 71%. Forsell har tekat 180 gånger och har vunnit nästan 6 av 10. Färjestads tre mästertekare ligger en bit efter.

FBK:s Magnus Nygren skjuter mest. Hela 83 skott har han fått iväg, varav 34 på mål. Flest skott innanför målramen har emellertid SAIK:s Oscar Möller med 43 stycken. I topp i poängligan är just Möller tillsammans med Joakim Lindström. De har gjort 13 poäng vardera. Överlägsen i skytteligan är Jimmie Ericsson med sina åtta mål.

Av de två huvudmålvakterna har både SAIK:s Markus Svensson och Färjestads Pettersson-Wentzel presterat enormt bra. Pettersson-Wentzel leder målvaktsligan med en räddningsprocent på 93.54% medan Svensson skuggar med 93.36%. Man kommer inte till final i SHL utan att ha en målvakt som storspelar och båda lagen har verkligen mästarmålvakter.

Oddsen

Inför matchserien visar oddsen att Skellefteå är skyhöga favoriter. En del spelbolag ligger så lågt som 1.25. Färjestad å andra sidan kan spelas till upp emot 4 gånger pengarna. Intressant är att oddsen pekar på att Skellefteå kommer att ta hem LeMat-pokalen efter 4-1 i matcher. Oddset för det resultatet är omkring 2.75 gånger pengarna. För övriga sammanlagda resultat är oddsen över 4.00.