roberto-soldado-tottenham-hotspurDet är dags för den tredje omgången i FA-cupen, traditionsenligt den första helgen i januari. Lagen från de lägre divisionerna har kämpat under hösten för att få chansen att mäta sina krafter med något av lagen i toppdivisionen, men det är inte många som kommit igenom nålsögat. Största matchen i den tredje omgången är självklart Arsenal-Tottenham.

Matcherna för lagen i Premier League

I lottningen har det fallit ut på det viset att fem av matcherna spelas mellan lag från Premier League. West Bromwich tar emot Crystal Palace på The Hawthorns i en match där hemmalaget ska vara favoriter, men där det finns alla möjligheter för Palace att stå för en överraskning.

På St James’s Park tar Newcastle emot Cardiff. Newcastle har tappat formen totalt men det är samtidigt synd att påstå att Cardiff är i storslag. Tipset måste gå till Newcastle.

Norwich – Fulham kan bli en riktig nagelbitare. Lagen ligger på 15:e respektive 16:e plats i tabellen, ganska pyrt till det vill säga, men samtidigt vill inget av lagen vika ner sig i FA-cupen. Lite extra krydda är att Fulham vann på Carrow Road i ligan för ungefär en vecka sedan.

Manchester United må ha underpresterat under hösten, men innan förlusten mot ett Tottenham på uppåtgående i onsdags hade man faktiskt sex raka vinster. Swansea är under isen, även om man lyckades stå emot ganska bra mot Manchester City i veckan. Grundtipset självklart till hemmalaget.

Arsenal – Tottenham

Arsenal är det andra mest framgångsrika laget i FA-cupen genom tiderna. Tottenham ligger på tredje plats i medaljligan. Båda lagen har utmärkt form. Det borgar för en riktigt trevlig match på Emirates.

Arsenal har tre raka segrar och målskillnaden 6-1. Senast mot Cardiff satt segern dock långt inne. Det var bara någon minut kvar på matchuret när Bendtner kunde peta in ledningsmålet. Walcott fyllde sedan på med 2-0 på stopptid. Den formsvacka som ”alla” trodde skulle komma förr eller senare har inte dykt upp. Arsenal fortsätter att imponera.

Tottenham hade en riktigt tuff vecka i mitten av december. 0-5 hemma mot Liverpool i ligan följdes upp med 1-2 mot West Ham i ligacupen. Efter det har man ryckt upp sig. Segern mot United borta i onsdags var mycket imponerande.

De senaste mötena har hemmaplan varit avgörande. Tottenham har inte haft något att hämta på Emirates. Minnesvärt är de två 5-2-matcherna kalenderåret 2012.

Senaste fem mötena mellan lagen
1/9 2013 Arsenal – Tottenham 1-0
3/3 2013 Tottenham – Arsenal 2-1
17/11 2012 Arsenal – Tottenham 5-2
26/2 2012 Arsenal – Tottenham 5-2
2/10 2011 Tottenham – Arsenal 2-1

Skrällmöjligheter

Det är alltid lika svårt att tippa matcherna i FA-cupens tredje omgång. För många spelare i lag från de lägre divisionerna är denna match den allra största i karriären och då är det självklart att man inte viker sig en tum.

De två lag som ligger längst ner i seriesystemet i den tredje omgången är Kidderminster och Grimsby, som båda spelar i Conference (National). Kidderminster tar emot Peterborough (League One) och här kan det finnas möjligheter till en skräll. Kidderminster är grymma hemma och Peterboroughs form är katastrofal.

Grimsby tar emot Huddersfield (Championship). Det skiljer mängder av placeringar mellan lagen, men det kan bli tufft för Hudds att åka till Blundell Park i Grimsby och ta sig an en elva som kommer att sälja sig extremt dyrt.

Urval av matcher

Lördag
13:45 Blackburn – Manchester City
16:00 Middlesbrough – Hull
16:00 West Bromwich – Crystal Palace
16:00 Stoke – Leicester
16:00 Southampton – Burnley
16:00 Newcastle – Cardiff
16:00 Norwich – Fulham
16:00 Aston Villa – Sheffield United
16:00 Everton – QPR
18:15 Arsenal – Tottenham

Söndag
13:00 Nottingham – West Ham
15:00 Sunderland – Carlisle
15:15 Derby – Chelsea
16:00 Liverpool – Oldham
17:30 Manchester United – Swansea