Steven-Gerrard-Luis-Suarez-Liverpool-Europa-L_2820385Premier League sparkar igång igen efter landskampsuppehållet med en riktig drabbning när Everton tar emot ärkerivalerna från andra sidan Stanley Park, Liverpool, i lördagens tidiga match. Matchen lagen emellan brukar gå under namnet ”the Friendly Derby”, men det gäller bara stämningen på läktarna. På planen tacklas det så att benpiporna ryker. Det är upplagt för en härlig fajt på Goodison Park.

Match: Everton – Liverpool, Premier League
Spelplats: Goodison Park, Liverpool
Avspark: 13:45

En anrik drabbning

Rivalerna från Liverpool har mött varandra 220 gånger genom åren. Liverpool har ett något bättre facit med totalt 88 segrar mot Evertons 66. I den högsta divisionen har Liverpool vunnit 55 matcher medan Everton har tagit full pott i 48 möten.

Förra säsongen blev det oavgjort i båda matcherna. På Goodison Park slutade matchen 2-2 och på Anfield blev det 0-0. I ärlighetens namn skulle väl emellertid mötet på Goodison ha slutat med en seger för de röda. Liverpools 3-2 i slutsekunderna blev mycket tveksamt bortdömt för offside.

Senaste fem matcherna mellan lagen
1 oktober 2011: Everton – Liverpool 0-2
13 mars 2012: Liverpool – Everton 3-0
14 april 2012 (FA-cupen): Liverpool – Everton 2-1
28 oktober 2012: Everton – Liverpool 2-2
5 maj 2013: Liverpool – Everton 0-0

Senaste 5 Everton
Manchester City – Everton 3-1
Everton – Hull 2-1
Aston Villa – Everton 0-2
Everton – Tottenham 0-0
Crystal Palace – Everton 0-0

Senaste 5 Liverpool
Liverpool – Crystal Palace 3-1
Newcastle – Liverpool 2-2
Liverpool – WBA 4-1
Arsenal – Liverpool 2-0
Liverpool – Fulham 4-0

Skadeläget

Enligt officiella källor har Everton Koné, Gibson och Vellios definitivt borta. Tony Hibbert och Antolin Alcarez finns med i truppen. För Liverpool är José Enrique definitivt borta (igen). Aspas har fortfarande problem med ett lår och Coates är långtidsskadad.

Sturridge spelade halvskadad mot Tyskland (till Rodgers stora missnöje) men ska vara redo att spela i derbyt. Med José Enrique borta är frågan om hur Rodgers ställer upp. 3-5-2 har fungerat bra under hösten mot på pappret sämre lag. Dock har 4-4-2 känts lite mer tryggt. Med Coutinho på plan blir det dock mer 4-3-1-2 än en klassisk uppställning med 4-4-2.

Troliga startelvorlukaku west bromwich albion liverpool
Everton: Howard – Baines, Distin, Jagielka, Coleman – Pienaar, Barry, McCarthy, Mirallas – Osman – Lukaku

Liverpool: Mignolet – Flanagan, Skrtel, Agger, Johnson – Lucas, Gerrard, Henderson, Coutinho – Suárez, Sturridge

Att hålla ögonen på

Lukaku. Vad José Mourinho tänkte på när han skeppade iväg Lukaku på lån till Everton frågar sig alla som följer Premier League. Belgaren Lukaku är målfarlig som få och med sin fysik (191 cm och 95 kg) är han extremt svår att stoppa. Hittills har han petat in fem mål på sex starter.

Suárez. Åtta mål på sex matcher säger väl allt. Dessutom har han vaskat fram flera assist till Sturridge. Suárez kan mycket väl segla från alla andra och plocka hem skytteligasegern i stor stil. Lite intressant är också att Suárez trivs mycket bra mot Everton. På totalt fyra matcher i liga och cup sedan ankomsten till Liverpool har han gjort tre mål på de blå.