eurovision 2014 kopenhamnSkandinavien har fullkomligt dominerat Eurovision de senaste åren med norsk seger 2009, svensk seger 2012 och dansk seger 2013. Den 10:e maj får vi se hur långt Sanna Nielsen kan ta sig i Eurovision-finalen i Köpenhamn med sitt bidrag ”Undo”.

Spelobjekt: Eurovision
Spelstopp semifinal 1: 21:00 tisdag 6 maj
Spelstopp semifinal 2: 20:00 torsdag 8 maj
Spelstopp final: 21:00 lördag 10 maj

Två semifinaler och en final

EBU, som äger hela konceptet Eurovision, gör av med en hemskt massa pengar varje år och behöver årliga bidrag för att kunna finansiera Eurovision. Fem nationer har generöst nog skrivit på avtal om att ge årliga bidrag. Dessa nationer är Frankrike, Italien, Tyskland, Spanien och Storbritannien (”Big Five”). Som tack för sina bidrag kvalificerar sig Big Five direkt till finalen. Detsamma gäller för värdnationen Danmark. Alla andra nationer måste kvala via semifinaler.

Sverige är lottat i semifinalgrupp 1 tillsammans med 15 andra nationer, däribland favorittippade Armenien med artisten Aram Mp3 och bidraget ”Not Alone”. Det är just Armenien som är ut först medan Sanna Nielsen har startnummer 4. Oddsen pekar på att Sverige, Armenien, Azerbaijan, Ukraina, Ungern och Ryssland enkelt ska avancera till final. Lettland, San Marino och Portugal kan räknas bort helt, åtminstone om vi ska kika på oddsen.

I semifinalgrupp 2, som omfattar 16 nationer, ska Norge, Grekland och Rumänien enligt oddsen inte ha några som helst problem att ta sig vidare till final. Finland ges också mycket goda chanser att avancera. Georgien och Makedonien räknas som gruppens riktiga blåbär.

Finalen går av stapeln kl. 21:00 på lördag. Oddsen för finalen finns redan ute, men de ”slutliga” oddsen ”pre-event” kommer att sättas först efter torsdagens semifinal. Oavsett hur det går i semifinalerna, men förutsatt att favoriterna går vidare, kommer finalen enligt oddsen att bli en tuff batalj mellan Armenien och Sverige, där möjligen Norge och Storbritannien kan blanda sig i kampen.

Sanna Nielsen vs Aram Mp3

Enligt rapporterna har Sanna Nielsen fullkomligt dominerat på genrepen. Dessutom har den europeiska grupperingen OGAE, som samlar alla schlagerfantaster runt om på kontinenten, utsett Nielsen som sin favorit. Klart är att Nielsen har ett riktigt bra nummer och att hon har en seger inom räckhåll.

Armenien har deltagit i Eurovision alla år utom ett (2012) sedan 2006 och har gjort riktigt bra ifrån sig överlag. Fram till förra årets fiasko (en 18:e plats) hade Armenien aldrig hamnat utanför topp 10, vilket är lite av en bedrift. Aram Mp3:s bidrag ”Not Alone” är en sång som kan gå hem hos både ung som gammal. Aram Mp3 själv är en charmig kille, men så är ju Sanna Nielsen också charmig som få!