APTOPIX Germany Soccer Champions LeagueDet ska till ett mirakel av guds nåde om Bayern München inte ska plocka hem Bundesliga, och både Dortmund och Schalke får nöja sig med en plats i Champions League till nästa säsong. Dock finns inte bara placeringarna att spela om i den här fajten. Det här är Ruhr-derbyt, som är den största matchen i tysk fotboll, och här står allt på spel.

Match: Borussia Dortmund – Schalke 04
Arena: Signa-Iduna-Park, Dortmund
Avspark: 20:00

Lagens formkurvor

Ser vi bara till matcherna i Bundesliga under mars månad måste Schalke anses ha bättre form även om båda lagen har tre vinster under månaden. Dortmund har haft mycket bekvämt motstånd medan Schalke har haft lite tuffare lag på pappret.

Både Dortmund och Schalke har spelat i Champions League den senaste månaden. Dortmund gjorde sin plikt mot Zenit (dock förlust hemma i returen) medan Schalke inte hade någon som helst chans mot Real Madrid.

Senaste fem matcherna för Dortmund
1/3 Dortmund – Nürnberg 3-0
9/3 Freiburg – Dortmund 0-1
15/3 Dortmund – Mönchengladbach 1-2
19/3 Dortmund – Zenit 1-2 (Champions)
22/3 Hannover – Dortmund 0-3

Senaste fem matcherna för Schalke
1/3 Bayern München – Schalke 5-1
8/3 Schalke – Hoffenheim 4-0
14/3 Augsburg – Schalke 1-2
18/3 Real Madrid – Schalke 3-1 (Champions)
22/3 Schalke – Braunschweig 3-1

Senaste möten

Dortmund har ett visst övertag om vi kikar på de senaste fem matcherna lagen emellan, men någon trend finns inte. Intressant är att hemmaplan inte verkar spela någon större roll i Ruhr-derbyt.

26/10 2013 Schalke – Dortmund 1-3
9/3 2013 Schalke – Dortmund 2-1
20/10 2012 Dortmund – Schalke 1-2
14/4 2012 Schalke – Dortmund 1-2
26/11 2011 Dortmund – Schalke 2-0

Skadeläget och laguppställningar

Dortmund är rejält skadedrabbat med Gündogan, Blaszczykowski, Bandowski, Schmelzer, Amini, Subotic och Bender definitivt borta. Schalke har också problem. Extra problematiskt är att Farfan och Höwedes är borta. De båda truppernas kvalitet är väl ungefär likvärdig så jag slår fast att båda lagen har problem, men att skadorna går jämnt ut.

Troliga laguppställningar
Dortmund: Weidenfeller – Piszczek, Sokratis, Hummels, Durm – Kehl, Sahin – Reus, Mkhitaryan, Grosskreutz – Lewandowski

Schalke: Fährmann – Hoogland, Ayhan, Matip, Kolasinac – Boateng, Neustädter – Goretzka, Meyer, Draxler – Huntelaar

Oddsen

Oddsen på hemmaseger är nästan ett skämt. Dortmund står nämligen i 1.55 i genomsnitt. Vi kan jämföra med oddsen från Real Madrid – Barcelona och Chelsea – Arsenal från helgen. Real Madrid stod i omkring 2.10 innan match medan Chelsea stod i omkring 1.80. Med tanke på förutsättningarna känns det märkligt att oddset är så lågt på Dortmund. Ett spel på Schalke med handikapp kan det garanterat finnas värde i.

Ett intressant odds är det på antal kort i matchen. Linan ligger på 3.5 kort och det är normalt för en match i Bundesliga. Det här är dock som sagt ingen vanlig match. Det kan smälla rätt rejält i närkamperna. Dessutom är domaren en viss Florian Meyer, som är flitig med att vifta med korten. De senaste fem matcherna i Ruhr-derbyt har det blivit 22 gula (inget rött), vilket ger ett snitt på 4,4 kort. Med Meyer vid rodret (26 gula och ett rött senaste sex matcherna) ligger väl linan lite lågt?