riberyDet är dags för final i tyska cupen (DFB Pokal) och det är väl naturligt att det är de två giganterna i tysk fotboll just nu, Borussia Dortmund och Bayern München, som gör upp om titeln. Bayern är favoriter, men Dortmund har kapacitet att hota. Läs mer om matchen och oddsen här.

Match: Borussia Dortmund – Bayern München (final i tyska cupen)
Avspark: 20:00 lördag 17 maj
Arena: Olympiastadion, Berlin

Lagens väg till finalen

Både Dortmund och Bayern München har stormat fram mot finalen. I ärlighetens namn har väl motståndet inte varit särskilt tufft, men alla matcher måste ju vinnas. Här är respektive lags matcher i cupen den här säsongen.

Dortmund
3/8 Wilhelmshaven – Dortmund 0-3
24/9 1860 München – Dortmund 0-2 (e. förl.)
3/12 Saarbrücken – Dortmund 0-2
11/2 Eintracht Frankfurt – Dortmund 0-1
15/4 Dortmund – Wolfsburg 2-0

Bayern München
5/8 Rehden – Bayern München 0-5
25/9 Bayern München – Hannover 4-1
4/12 Augsburg – Bayern München 0-2
12/2 Hamburg – Bayern München 0-5
16/4 Bayern München – Kaiserslauten 5-1

Formkurvorna för lagen

Dortmund har varit klara silvermedaljörer i Bundesliga ett bra tag, men man har absolut inte slagit av på takten för det. Faktum är att man har visat upp den bästa formen under hela säsongen under april och maj. Av de senaste åtta matcherna har man vunnit sju och spelat en oavgjord. I avslutningen i Bundesliga i helgen krossade man Hertha Berlin på Olympiastadion med hela 4-0. Lite intressant är att man en vecka senare kommer tillbaka till samma arena för cupfinalen.

Bayern München har inte riktigt haft samma flyt i formen under april och maj. Dock har man kunnat ta det ganska lugnt i ligan eftersom man säkrade ligatiteln redan i mars. Giganterna från Bayern har emellertid visat tecken på att inte riktigt vara i storslag. Förlusterna mot Real Madrid i semin i Champions (0-5 sammanlagt över två matcher) och debaclet hemma mot just Dortmund i ligan var inte imponerande insatser av Guardiolas mannar. Det har nu dock blivit två raka vinster i Bundesliga så formen kan väl inte sägas vara helt usel.

Intressanta fakta

  • Bayern har varit i final i cupen 20 gånger (av 71 möjliga) och har vunnit 16 gånger
  • Finalen är den fjärde mellan lagen på sex säsonger
  • Dortmund har inte släppt in ett mål i cupen den här säsongen
  • Lewandowski gjorde hattrick i den senaste finalen lagen emellan (2012)
  • Med finalseger vinner Pep Guardiola en fjärde titel under sin första säsong som manager för Bayern (tidigare under säsongen har Bayern spelat hem UEFA Super Cup, Club World Cup, Bundesliga)
  • Bayern har inte förlorat en match i cupen sedan maj 2012 (finalen mot Dortmund) och har elva raka vinster

Truppnytt

Dortmund har flera spelare borta sedan tidigare. Under april och maj har man sedan åkt på en hel del småskador. Friedrich, Reus, Hummels, Sahin och Kehl har alla små blessyrer. Hummels och Sahin ska vara friska för finalen, medan övriga spelare testas på lördagen.

Bayern München har blessyrer på en hel del startspelare. Några av spelarna som inte har varit fit för fajt under veckan är Schweinsteiger, Ribéry, Badstuber, Götze och Lahm. Enligt rapporterna ska Guardiola dock inte ha några större problem att ta ut en stark elva. Av de småskadade spelarna är det Badstuber som är längst från en startplats.

Oddsen

Bayern München är stora favoriter till att försvara cuptiteln. De flesta spelbolag erbjuder odds på under 2.00 gånger pengarna på att Bayern kniper titeln under full tid. Oavgjort betalar mellan 3.60-3.80 medan en vinst för Dortmund ger mellan 3.40-3.60 gånger pengarna. Oddsen för vem som får lyfta bucklan efter eventuell förlängning och straffar är cirka 1.45 på Bayern och i snitt 2.60 på Dortmund.