daviscupTvå av de två högst rankade nationerna i världstennisen gör upp om Davis Cup-pokalen säsongen 2013. Det kan sägas vara programenligt. Serbien står som knappa favoriter enligt oddsmakarna, men det är ju en final och i en final kan vad som helst hända. Här får du mycket matnyttigt om finalen i Davis Cup.

Event: Final i Davis Cup
Spelplats: Belgrade Arena
Start: 16:00 fredag 15 november
Underlag: Hardcourt inomhus

Djokovic vs. Berdych

Mycket talar för att finalen egentligen blir en fajt mellan Djokovic och Berdych. Världstvåan Djokovic har en andra Davis Cup-titel i sikte (den första kom 2010), medan Berdych vill försöka ta hem Davis Cup-bucklan till Tjeckien för andra året i rad. Lite synd för serberna är att Janko Tipsarevic har tvingats lämna återbud på grund av skada. Tipsarevic, som är rankad som nummer 36 i världen, ersätts av Dusan Lajovic, rankad som nummer 117. Det är ett rejält avbräck och oddsen på Serbien höjdes ganska rejält när den nyheten kom.

Novak Djokovic öppnar festligheterna mot Radek Stepanek i den första matchen på fredagen. Sedan följer Lajovic – Berdych i den andra matchen för dagen. De båda ”ettorna” utkämpar sitt inbördes slag i den första matchen på söndagen och sedan kan det vara upplagt för en extremt spännande fajt mellan Lajovic och Stepanek i den andra matchen för dagen.

Djokovic är i kanonslag. Förra veckan segrade han i ATP World Tour Finals efter seger med 6-3, 6-4 mot Nadal i finalen. ”Nole” har haft en riktigt bra säsong, med stabilt spel på alla underlag, och segern i London var kronan på verket; en krona som kan bli ännu lite finare med en seger i Davis Cup-finalen på hemmaplan. Han har hemmapubliken i ryggen och spelar på sitt favoritunderlag.

Djokovic har 5-0 i matcher i Davis Cup den här säsongen och har faktiskt vunnit sina 22 senaste matcher i turneringen. Det är ett imponerande facit och både Stepanek och Berdych har alltså en enorm utmaning framför sig.

Tomas Berdych, rankad som nummer sex i världen, vann en match (Ferrer) och förlorade två (Wawrinka och Nadal) i London. Tufft motstånd givetvis och förutsättningarna var kanske inte helt optimala för den långe tjecken.

Berdych har blandat och gett under hösten och det är oklart vilken form han är i egentligen. När det kommer till Davis Cup är Berdych emellertid alltid ett säkert kort. Tjeckien har nio raka segrar och det kan man tacka Berdych för. Sedan den första rundan i Davis Cup förra säsongen har Berdych 9-1 i singelspelet och 6-0 i dubbelspelet.

Bland de övriga sex spelarna som kommer att figurera på mattan i Belgrad är det givetvis Radek Stepanek som är den mest namnkunnige. Veteranen Stepanek (34 år) har presterat på toppnivå sedan slutet av 1990-talet och gör alltid bra prestationer i Davis Cup. Formen verkar vara åtminstone skaplig. Han plockade till exempel två Challenger-titlar i rad i september (Mons och Orléans)

Dubbeln då? På pappret ska firma Zimonjic/Bozoljac vara favoriter. Zimonjic är en av världens bästa dubbelspelare och tillsammans med just Bozoljad har han i år bland annat besegrat de omutliga Bryan-bröderna från USA.

Spelschemat

(Serbiens spelare först)
Fredag
Novak Djokovic – Radek Stepanek
Dusan Lajovic – Tomas Berdych

Lördag
Ilija Bozoljac/Nenad Zimonjic – Jan Hajek/Lukas Rosol

Söndag
Novak Djokovic – Tomas Berdych
Dusan Lajovic – Radek Stepanek