Roger FedererDet är dags för den första omgången i Davis Cup 2014. I World Group ska i helgen 16 nationer bli 8 inför kvartsfinalerna i april. Sverige är tyvärr inte med i World Group längre, vi får i stället kämpa i Group 1 (där vi dock är seedade). Här är lite nyttig information om den första omgången i World Group och de matcher som kommer att spelas.

Schweiz och Tjeckien i förarsätet

Trots att det inte finns några pengar i turneringen har Davis Cup lyckats fortsätta vara en prestigefylld och populär turnering genom åren. Storstjärnorna missar inte gärna chansen att få spela med sitt landslag, vilket gör att kvaliteten på turneringen är skyhög redan i åttondelsfinalerna.

Noterbart inför åttondelsfinalerna är att Roger Federer har bestämt sig för att satsa fullt ut på Davis Cup i år. Det gör att Schweiz, som alldeles nyss inte alls såg ut som en segerkandidat nu måste räknas som favorit. Ett annat intressant fakta är att USA möter Storbritannien, i en repris på den första matchen som någonsin spelades i Davis Cup. Året var 1900. Dock var Davis Cup på den tiden inte den globala turnering den är idag.

Helgens matcher

Följande nationer är i aktion i helgen:
Tjeckien – Nederländerna
Japan – Kanada
Tyskland – Spanien
Frankrike – Australien
USA – Storbritannien
Argentina – Italien
Kazakhstan – Belgien
Serbien – Schweiz

Tjeckien – Nederländerna
De regerande mästarna är toppseedade och man måste väl vara nöjda med att få Nederländerna hemma i åttondelen. Berdych och Stepanek är två gubbar man verkligen kan hålla i handen i Davis Cup-sammanhang. De förlorar extremt sällan och viker inte ner sig ens i betydelselösa söndagsmatcher. Nederländerna är absolut inte ett dåligt lag, med namn som Haase och Sijsling, men man kommer inte att räcka till i Ostrava.

Tyskland – Spanien
Om man bara ser till de två nationsnamnen kan man tänka sig att Tyskland kommer att bli utspelade efter noter. Emellertid är det så att varken Nadal eller Ferrer finns med i det spanska laget. Det gör att Tyskland har ett jätteläge att avancera. Kohlschreiber och Mayer tar singlarna och man ska ha god chans att göra åtminstone 3-1 på dessa.

Frankrike – Australien
Gasquet och Tsonga ska givetvis göra processen kort med Australien, som ställer upp med superveteranen Hewitt och blott 18-årige Nick Kyrgios. Hemma på fransk mark, med fyra mycket rutinerade gubbar (Benneteau och Monfils spelar dubbeln) kan det inte bli annat än en fransk viktoria. Eller, kan evigt unge Hewitt vinna alla sina tre matcher?

USA – Storbritannien
Det är lite synd om britterna. De har Murray och sen har de… ingenting. James Ward, som kommer att spela två av singlarna, är placerad på plats 175 på världsrankingen medan Murrays dubbelpartner Colin Fleming inte ens är proffs. Dubbeln är redan körd för britterna eftersom bröderna Bryan står på andra sidan set och då spelar det ingen roll om Murray vinner sina två singlar (vilket kan bli tufft i sig).

Argentina – Italien
En mer klassisk batalj än denna är svår att få till, även om man skulle fuska med lottningen. Argentina har fördel av hemmaplan, men i övrigt skulle jag säga att italienarna har alla chanser att hota. Del Potro är inte med och Nalbandian har ju slutat. Det skiljer inte mycket kvalitetsmässigt mellan de fyra singelspelarna Berlocq och Monaco (Argentina) och Seppi och Fognini (Italien) och även dubbelparen känns jämna på förhand. Det kan bli en rysare ända in i mål.

Serbien – Schweiz
Utan Djokovic, Troicki och Tipsarevic i truppen tvingas serberna ställa upp med de lågt rankade spelarna Bozoljac och Lajovic i singlarna. Det kanske hade räckt mot en nation i Group 1 eller Group 2, men inte när man möter Schweiz i World Group. På andra sidan nät kommer nämligen Federer och Wawrinka att stå. Det kommer förvåna mig om schweizarna ens tappar set i singlarna. I dubbeln blir det dock lite bökigare. Serbernas dubbelduo Krajinovic/Zimonjic håller hög kvalitet. Det gäller framför allt den sistnämnde, som har tillhört världseliten i dubbel i 15 år.