man-city-celebrate_2765762bÅrets första buckla går antingen till Arsenal eller Manchester City. Oddsen pekar just nu på Manchester City, som i så fall tar sin tredje pokal på lite mindre än ett halvår. Det är självklart så att en seger i Community Shield inte smäller jättehögt, men vem tar inte chansen att spela hem lite silver innan säsongen ens har börjat?

Match: Arsenal – Manchester City
Arena: Wembley, London
Avspark: 16:00 söndag 10 augusti

 

Läget inför matchen – Arsenal

arsenal_200x200Arsenal har matchat sparsamt under juli och augusti. Det har faktiskt bara blivit fyra träningsmatcher och det är svårt att riktigt få en pejl på var laget står. Klart är att resultaten har spretat ganska mycket. Att förlora mot New York RB var inte lyckat, och det spelar ingen roll hur trötta försäsongsbenen var. Sedan vände man helt på skutan mot Benfica som krossades med 5-1. I det mycket reservbetonade laget var Sanogo tokhet med fyra mål på 23 minuter. När Wenger sedan halvt om halvt toppade laget mot Monaco blev det i stället pisk.

19/7 Boreham Wood – Arsenal 0-2
26/7 New York Red Bull – Arsenal 1-0
2/8 Arsenal – Benfica 5-1
3/8 Arsenal – Monaco 0-1

Värvningar och förluster
Wenger har varit ganska aktiv på marknaden under sommaren, vilket alla Arsenal-fans förmodligen är oerhört nöjda med. Genom åren har det ju annars handlats alldeles för sent (och i vissa ögon alldeles för lite!). In har Debuchy, Alexis Sánchez, Ospina och Chambers kommit. Av dessa fyra är det Debuchy, Sánchez och möjligen Chambers som är namn för startelvan. Ut har bland annat Sagna, Fabianski och Bendtner gått. På det hela taget har det varit ett utmärkt transferfönster för Wenger och Arsenal.

 

Läget inför matchen – Manchester City

mancity_200x200Manchester City har varit aktiva i träningsspelandet under sommaren. Det har blivit sex stycken matcher fram tills nu. Äventyret i USA (International Champions Cup) var väl ganska lyckat även om man inte riktigt nådde hela vägen fram. En spelare som har varit fullkomligt stekhet är Jovetic. Han gjorde hela fem mål på tre matcher i USA. Jesús Navas har också visat framfötterna ordentligt.

13/7 Dundee – Manchester City 2-0
18/7 Hearts – Manchester City 1-2
24/7 Sporting KC – Manchester City 1-4
27/7 Milan – Manchester City 1-5
31/7 Manchester City – Liverpool 2-2 (förlust på straffar)
2/8 Olympiakos – Manchester City 2-2 (förlust på straffar)

Värvningar och förluster
Manchester City är lite begränsade i hur man kan handla, men det har ändå skett en hel del på värvningsfronten. In har bland annat Caballero, Fernando och Sagna kommit. Ingen av spelarna är väl några jättenamn. Man kan snarare se på saken som att City har fått ännu mer bredd. Det är nästan otäckt vilken täckning City har på alla positioner och det även om man har släppt bland annat Lescott (Bosman) och Rodwell. Lite spännande är den sista rockaden med Frank Lampard. Han skrev alltså på ett kontrakt med New York City FC, men eftersom klubben inte går in i MLS förrän säsongen 2015 lånar man ut de kontrakterade spelarna. Manchester City och New York City FC har samma ägare…

Lagens meriter i Community Shield

Arsenals titeltorka, som avslutades i och med FA-cupviktorian i maj, har gjort att The Gunners inte har figurerat i Community Shield sedan säsongen 2005/06. Då blev det förlust mot Chelsea. Manchester City var i aktion så sent som säsongen 2012/13 då det blev vinst mot Chelsea.

City har, på grund av att laget blivit framgångsrikt först de senaste åren, bara spelat två Community Shield-finaler på 2000-talet. Förutom vinsten mot Chelsea förlorade man säsongen 2011/12 mot Manchester United.

Arsenal har spelat sammanlagt fyra Community Shield under 2000-talet, alla dessutom i en följd (2003-2006). Det har blivit två vinster och två förluster.

Oddsen på Community Shield

Alla odds pekar på vinst för Manchester City. City spelas till omkring 2.30 gånger pengarna medan Arsenal betalar omkring 3.00 i genomsnitt. Oavgjort betalar upp till 3.50. Om man tror på en tät affär finns alltid möjligheten att spela på vinnarodds i form av ”Vinner titeln”. City ligger på omkring 1.60 medan Arsenal spelas till omkring 2.20.