eurohockeytoruChannel One Cup är den tredje fyrnationsturneringen med Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien för säsongen. Finland har spelat hem de två tidigare turneringarna under hösten och man ligger mycket bra till i sammandraget i Euro Hockey Tour. Ryssland skuggar dock och kan med ett fint resultat i sin hemmaturnering ge finnarna en match. Vad kan då Tjeckien och Sverige göra?

Om Channel One Cup

Channel One Cup har gått under många namn genom åren, där Izvestija Cup kanske är det mest kända. Turneringen spelades för första gången redan 1967 då hemmanationen Sovjet vann. Sovjet/Ryssland har sedan i princip abonnerat på titeln genom åren. Sverige har lyckats knipa tre viktorior i denna turnering som räknas som den mest prestigefyllda i Euro Hockey Tour. Både Finland, Tjeckien och Sverige vill gärna åka till Ryssland och slå ryssarna på deras hemmaplan.

Channel One Cup spelas traditionellt i Moskva, men eftersom den ryska staden Sotji står som värd för OS om ett par månader har arrangörerna sett det som lämpligt att genomföra en slags generalrepetition. Fem av matcherna i turneringen kommer att spelas i Bolshoy Ice Dome i Sotji. En match är utbruten ur schemat. Det är Tjeckien-Finland som spelas i O2 Arena i Prag i Tjeckien.

Matcherna i Channel One Cup

19/12 16:00 Sverige – Ryssland (Sotji)
19/12 18:30 Tjeckien – Finland (Prag)

20/12 Inga matcher

21/12 11:00 Ryssland – Finland (Sotji)
21/12 16:00 Tjeckien – Sverige (Sotji)

22/12 11:00 Ryssland – Tjeckien (Sotji)
22/12 16:00 Finland – Sverige (Sotji)

Resultaten i Euro Hockey Tour

I Czech Hockey Games i augusti i Tjeckien vann Finland före Ryssland med Sverige på tredjeplats. Exakt samma slutställning blev det i Karjala Tournament i Finland i november. I Czech Hockey Games gick Finland fram som en ångvält och vann alla sina tre matcher med förkrossande 10-1 i målskillnad. Tre lag stannade på tre poäng efter varsin seger. I Karjala Tournament skrapade Finland ihop sju poäng medan Ryssland respektive Sverige plockade sex respektive fem poäng. Tjeckerna mäktade bara med två mål framåt och blev poänglösa.

Sveriges trupp och motståndet

Euro Hockey TourPer Mårts har gjort stora ändringar i truppen jämfört med den senaste fyrnationsturneringen. I målet har David Rautio få stå tillbaka för stjärnskottet Linus Ullmark från MODO. Bland backarna är Staffan Kronwall tillbaka. Dessutom har Mårts kallat upp Patrik Hersley, vilket väl ändå var på tiden. Elias Fälth får stå över. Detsamma gäller Tom Nilsson och Sebastian Erixon. Tobias Viklund är ny.

Bland centrar och forwards har Mårts bytt ut nästan hela uppställningen från Karjala Tournament. De som har fått stå tillbaka är Simon Hjalmarsson, Dennis Rasmussen, Anton Rödin, Robin Figren, David Ullström, Niklas Olausson, Per Arlbrandt, Niklas Danielsson, Oscar Möller och Martin Thörnberg. Det är bara Joel Lundqvist, Daniel Bång, Mattias Janmark-Nylén och Linus Klasen som är kvar sedan förra turneringen.

Ryssland matchar ett mycket starkt lag med det bästa som KHL har att uppbringa. Man vill verkligen se till att man vinner turneringen på hemmaplan. Det mest intressanta namnet är självklart Ilya Kovalchuk. Tjeckien ställer upp med ett gäng rutinerade spelare utan speciell spets. Finland kommer med en kvalitetsmässigt mycket bred trupp.

Hela truppen Sverige
GK Henrik Karlsson
GK Linus Ullmark

D Niclas Burström
D Staffan Kronwall
D Patrik Hersley
D Niclas Andersén
D Tobias Viklund
D John Klingberg
D Daniel Rahimi

F Tom Wandell
F Mikael Johansson
F Mattias Sjögren
F Joel Lundqvist
F Jimmie Ericsson
F Niklas Persson
F Mattias Janmark-Nylén
F Andreas Engqvist
F Daniel Bång
F Daniel Brodin
F Marcus Paulsson
F Andreas Thuresson
F William Karlsson
F Linus Klasen

Tips

Ryssland ska givetvis vara storfavoriter med tanken på kvaliteten i truppen samt att man har hemmaplan. Spelbolagen har riktigt nog också satt riktigt låga odds på Ryssland. Inför torsdagens matcher står ryssarna i omkring 1.30. Sedan har spelbolagen svårt att avgöra hur de övriga tre nationerna förväntas placera sig. Både Sverige, Finland och Tjeckien kan spelas till 6-7 gånger pengarna.