255180-chelsea-winsÅttondelsfinalerna i Champions League sparkade igång i förra veckan med några riktiga tungviktsmöten. Matcherna den här veckan kanske inte har samma dignitet, men alla matcher i Champions är sevärda och det finns alltid något spännande att spela på. Kan Manchester United och Chelsea vända den negativa trenden för brittiska lag? Ska Real Madrid kväsa ytterligare ett motstånd?

Åttondelsfinalerna tisdag-onsdag
Tisdag 18:00 Zenit St Petersburg – Borussia Dortmund
Tisdag 20:45 Olympiakos – Manchester United
Onsdag 20:45 Galatasaray – Chelsea
Onsdag 20:45 Schalke 04 – Real Madrid

Zenit – Borussia Dortmund

På traditionellt vis spelas matchen kl. 18 svensk tid (det blir så sent i Ryssland annars). Det är ett ganska orutinerat skotskt domargäng som ska försöka hålla ordning på Petrovskij-stadion. Lite intressant är att huvuddomaren Collum inte direkt snålar med korten. I de internationella matcher han har dömt har det haglat både gula och röda kort.

Zenit toppar den ryska ligan på inbördes möten före Lokomotiv Moskva men det kan vi inte lägga så mycket vikt vid. Det är nämligen uppehåll i den ryska ligan. Laget har inte direkt imponerat i de fyra träningsmatcher man har spelat sedan man fick storpisk mot Austria Wien i sista matchen i gruppspelet. Den matchen var också lagets senaste tävlingsmatch. Det går alltså att ställa stora frågetecken kring hur matchformen är.

Borussia Dortmund åkte på en rejäl smäll borta mot ett i övrigt enormt underpresterande Hamburg i lördags. Att få stryk med 3-0 är inte den bästa uppvärmningen inför en viktig match i Champions League. Man ställde upp med bästa tillgängliga lag så det var inte fråga om att man vilade spelare eller så. Bollinnehavet var stort i Dortmunds favör, men det saknades ordentligt med skärpa.

Dortmund har ett par spelare borta och ett ytterligare par spelare tveksamma. Gündogan, Blaszczykowski och Subotic är definitivt borta, dock sedan länge. Hummels har problem med en fot men ska kunna spela. Lewandowski har haft problem med luftrören och kanske får starta på bänken.

Tips: Med tanke på Zenits tveksamma kampform måste tipset gå till bortalaget. Dortmund blir dock inte särskilt besvikna över ett oavgjort resultat varför en gardering kan vara på sin plats.

Olympiakos – Manchester United

Moyes måste ha blivit alldeles varm och mysig inombords när han såg lottningen för åttondelsfinalerna. Att få Olympiakos i en åttondelsfinal är en dröm för en hårt pressad manager som inte verkar få igång sina spelare. Ska Champions League bli det som räddar säsongen?

Olympiakos är inte dåliga, inte alls, men man är ändå klassen sämre än Manchester United. Att det saknas en bit upp till toppen märktes ganska tydligt i gruppspelet där man inte hade någon chans mot Zlatans PSG. Grekerna toppar sin inhemska liga helt överlägset med bara två poängtapp på 26 matcher, men då måste man komma ihåg att den grekiska ligan är i djup kris och att det egentligen bara är just Olympiakos som har någon ordnad ekonomi.

Manchester United kommer från bekväma 2-0 borta mot Crystal Palace i lördags och har kunnat ladda upp i lugn och ro. Ligan är körd. Förmodligen också fjärdeplatsen. Det är allt eller inget som gäller för Moyes mannar i dusten mot grekerna. Skadeläget ser äntligen ganska ljust ut. De spelare som är skadade (Evans, Nani och Jones) kan ersättas. Detsamma gäller Welbeck och Rafael som är tveksamma till start.

Tips: Det är tufft att åka till Pireus utanför Aten och spela på ett kokande Stadio Georgios Karaiskáki, men United är rutinerade och ska kunna ordna en seger.

Galatasaray – Chelsea

Mourinho får chansen att klappa om sin gamla favorit Drogba när Chelsea gör resan till Istanbul och Türk Telekom Arena. Förra gången Galatasaray tog emot Chelsea var 1999, då gamla stötar som Tore Andre Flo, Gianfranco Zola och Dennis Wise krossade turkarna med 5-0.

Galatasaray hade kanske inte den bekvämaste av uppladdningar inför den här matchen. I lördags stod nämligen Besiktas för motståndet. Intensiteten var som vanligt helt enorm och matchen kan möjligen sitta i benen på några av spelarna, särskilt som domaren lade till tio (!) minuters stopptid i andra halvlek. Gala ligger för närvarande på andra plats i Süper Lig, fyra poäng bakom Fenerbahçe och har en skaplig form. Att det finns kvalitet i laget internationellt sett är helt klart. Det är bara att titta på den direkt avgörande matchen mot Juventus i december.

Chelsea hade också en jobbig match i lördags. Everton bjöd på tungt motstånd på Stamford Bridge och det var inte förrän på stopptid som hemmalaget lyckades bryta dödläget när Lampard skickade in ett inlägg som Terry på något sätt lyckades styra in. Man leder Premier League för tillfället och har ett bra flyt. Inga större skador att tala om, men Oscar (sliten) och David Luiz (ljumske) är tveksamma.

Tips: Oddsen pekar på seger för Chelsea och så ska det givetvis vara. Känner vi Mourinho rätt så kan han dock säkert vara helt nöjd med 0-0 för att sedan avgöra hemma.

Schalke 04 – Real Madrid

Vad ska Schalke kunna göra mot Real Madrid i den här åttondelsfinalen? Real Madrid har bara tappat poäng i en av senaste 17 matcher och krossade allt och alla i gruppspelet.

Schalke kommer från 0-0 hemma mot Mainz i Bundesliga, vilket väl inte var ett särskilt imponerande resultat. Innan dess vann man dock fyra raka i serien, så formen måste anses vara relativt god. Några större problem med skador har man inte. I en optimal startuppställning är det bara viktige Höwedes som är tveksam.

Real Madrid drog i helgen ifrån i toppen av tabellen när man vann hemma mot Elche samtidigt som Barcelona förlorade mot Real Sociedad. Formen är som nämnts närmast brutal. Till skillnad vad som ofta har varit fallet under de senaste säsongerna har Real den här säsongen också varit duktiga på att hålla tätt, vilket givetvis inte är goda nyheter för Schalke, som inte är världens mest målglada gäng.

Skadeläget för marängerna från den spanska huvudstaden är inte särskilt betungande. Bale är tveksam. Detsamma gäller Modric. Khedira är borta sedan länge. Med den trupp Ancelotti förfogar över är det dock inga problem att ersätta dessa spelare.

Tips: Tyska lag håller hög klass, men Schalke är inte Bayern München, inte heller Borussia Dortmund. Real Madrid vinner.