celtic-0-1-barcelona-piquc3a9-samaras-2013Det är bara i Grupp G som det är avgjort vilket lag som tar förstaplatsen i gruppen. I övrigt är det knalljämnt i grupperna E-H. Dessutom finns ju platsen till Europa League att spela om. Det kan bli en mycket trevlig och spännande onsdagskväll där höjdpunkten på förhand måste vara Napoli – Arsenal.

Grupp E

I Grupp E har Chelsea kommandot. Man har dock bara en poäng upp på Basel och två poäng upp på Schalke, men eftersom Schalke och Basel möts ikväll är Chelsea åtminstone garanterade en andraplats i gruppen. Chelsea möter Steaua Bukarest på Stamford Bridge och vid vinst toppar man definitivt tabellen efter gruppspelet. Det måste väl bara bli en seger för hemmalaget?

Matchen mellan Schalke och Basel är högintressant. Basel har under flera år visat att man är ett lag att räkna med i spelet i Europa och det borde finnas en chans att schweizarna plockar en poäng och därmed avancerar till åttondelsfinal. Schalkes form är allt annat än bra. Basels form är betydligt bättre och så har man evigt unge Streller på topp som kan slå till när som helst. Tipset måste ändå vara att Schalke tar tre poäng.

Grupp F

I Grupp A är Arsenal redan klart för avancemang, men det är inte klart om det blir en förstaplats eller om man får nöja sig med andraplatsen. Arsenal står på 12 poäng medan både Dortmund och Napoli har 9 poäng. Stackars Marseille är hopplöst avsågade efter fem raka förluster.

Arsenal reser till Neapel för att ta sig an Rafael Benitez mannar. Benitez måste gå för tre poäng. Åtminstone måste det vara matchplanen från avspark. För att gå om Arsenal krävs 2-0 eller bättre. Spanjoren har ett i princip fullt manskap att välja mellan. Wenger har några frågetecken, men avbräcken är inget som i väsentlig grad förstör för Wengers matchplaner. Arsenal behöver förmodligen ta poäng för att säkra gruppvinsten. Tips? Det är helt omöjligt att gissa hur matchen kommer att sluta.

Dortmund har sin uppgift klar. Man måste gå för vinst i Marseille och man ska ha goda chanser att ta tre poäng. Marseille går nämligen kräftgång i alla turneringar. Dortmund åkte på en snöplig förlust i toppmötet mot Leverkusen i lördags, men man kommer att slå tillbaka ikväll. Motivation kommer inte saknas. Grundtipset måste vara en seger för Dortmund.

Grupp G

Atlético Madrid har imponerat i gruppspelet på samma sätt som man har spelat riktigt bra i La Liga under hösten. Lillebror i Madrid har nästan blivit storebror under de senaste månaderna. Atléti är redan klara för avancemang från gruppen.

Kampen om andraplatsen står mellan Zenit St. Petersburg och Porto. Porto har varit en besvikelse i gruppen. 1-1 hemma mot Austria Wien i förra omgången var en stor missräkning och kanske kostade det poängtappet avancemanget.

I kvällens fajter möts Austria Wien – Zenit och Atlético Madrid – Porto. Både Zenit och Porto måste gå för vinst. Man kan kanske tänka sig att Zenit har ett bättre utgångsläge men formen är inte optimal. Det finns dock en imponerande anfallsarsenal i laget. Det tillsammans med att Austria Wien inte har något att spela för förutom äran och någon miljon i resultatpengar gör att Zenit måste få utgångstipset. I Madrid är det möjligt att hemmalaget sparar några spelare inför den tuffa ligamatchen mot Valencia i helgen. Ett Porto som kanske inte har imponerat på sistone har dock en enorm utmaning framför sig oavsett hur Diego Simeone matchar sina mannar.

Grupp H

I Grupp H är det tre lag som är inblandade i fajten om avancemang till slutspelet. Barcelona toppar tabellen på 10 poäng. Milan skuggar på 8 poäng och Ajax är ytterligare en poäng bakom. Celtic är avsågade med sina 3 poäng.

Barcelona har allt i sina egna händer. Med en poäng Celtic på Camp Nou vinner man gruppen. Det kan också räcka med förlust. Det sistnämnda gäller om Milan och Ajax spelar oavgjort i sin match. Även om Celtic har överraskat mot Barcelona förr måste Barcelona räknas som stora favoriter.

Det är fajten mellan Milan och Ajax som är mest intressant. Milan har spottat upp sig något efter en fullständigt miserabel höst. 2-2 mot Livorno senast var väl kanske inte ett drömresultat, men i övrigt har det sett bättre och bättre ut. För Ajax är formen fullständigt brutal. Man har sex raka segrar (bland annat mot Barcelona) och har bara släppt in ett mål på de sex matcherna (Barcelona). Milan är ändå Milan, ett lag som alltid vaknar till liv när det är Champions League. Fansen kräver vinst mot Ajax. Det gör Allegri också. Om Milan missar avancemang är nämligen risken stor att Allegri får besöka arbetsförmedlingen imorgon. Milan är vidare med minst oavgjort. Ajax måste vinna.