leksandsifDet hetaste och mest traditionstunga mötet i den svenska hockeyn – så brukar Brynäs-Leksand beskrivas. För Leksand är det möjligtvis bara Mora som är en viktigare motståndare att besegra. För Brynäs är en seger mot Leksand något man kan njuta av under lång tid. Ikväll möts lagen för fjärde gången under säsongen och Brynäs har revansch att utkräva.

Match: Brynäs – Leksand
Arena: Läkerol Arena, Gävle
Nedsläpp: 19:00

Tabelläget och senaste matcherna

Brynäs parkerar på en femteplats i tabellen, vilket är en utmärkt prestation med tanke på alla skador man har dragits med under säsongen (och fortfarande dras med). Det är dock bara två poäng ner till det första strecket i tabellen och man måste fortsätta samla poäng för att slippa kvala till slutspelet. Leksand på åttondeplatsen har å sin sida just två poäng upp till samma streck. Att man klarar av att komma till playoff är dock helt klart. Det är hela 17 poäng ner till Örebro under det andra strecket i tabellen.

Lagen har mötts tre gånger under säsongen. Brynäs har två skalper och Leksand en. Senast lagen möttes var så sent som för ett par veckor sedan. Leksand vann då hemma i Tegera Arena med 3-2 i en oerhört tajt match.

14/9 Leksand – Brynäs 1-3
3/11 Brynäs – Leksand 4-3 (efter straffar)
9/1 Leksand – Brynäs 3-2

De senaste matcherna har Brynäs blandat och gett. Man visade stark moral när man tog två poäng borta mot HV71 senast, men man övertygar kanske inte. Leksand har åkt på några tuffa smällar i bland annat Frölunda och Färjestad borta men man skärpte till sig ordentligt mot Växjö senast. Brunnström var helt magnifik i den matchen och om han lyckas konservera formen kan vi nog räkna med poäng från hans klubba.

Spelarnyheter

Både Brynäs och Leksand får varsin viktig spelare tillbaka. För Brynäs del handlar det om Sebastian Lauritzen och för Leksand handlar det om Patrik Hersley (åtminstone talar alla rapporter om att Hersley kan spela). Vilket av namnen som är tyngst låter jag dig avgöra, men klart är att Hersleys poängproduktion är mycket viktig för Leksand, särskilt som han är ytterst het i Power Play. Jag ser framför mig att det kan bli en mycket jämn match 5v5 och då kan en enskild utvisning vara avgörande.

Vad gäller skadeläget, har Brynäs fortfarande problem. Man har sedan tidigare en hel del namn på skadelistan och i matchen mot HV71 i förra omgången var målvakten Starkbaum tvungen att linka av isen. Det är ett ordentligt avbräck för Brynäs i och med österrikarens riktigt utmärkta räddningsprocent (93,09%). Glädjande för alla Brynäsfans är dock att både Thuresson och Ollas är tillbaka mot Leksand. Skadelistan för Leksand är bekvämt kort. Det är egentligen bara Jon Knuts och Hannu Pikkarainen som saknas.

Oddsen

Oddsmakarna håller Brynäs som ganska stora favoriter. En del spelbolag ligger så lågt som 1.75 på hemmaseger. Leksand å andra sidan kan spelas till höga 4.00 lite här och där. Mest lockande är dock kanske ett spel på oavgjort (upp till 4.20) alternativt ett MoneyLine-spel på Brynäs (upp till en bit över 1.50).