APTOPIX Germany Soccer Champions LeagueToppmatch i Bundesliga mellan tredjeplacerade Borussia Dortmund och andraplacerade Bayer Leverkusen. Bortalaget har ett utomordentligt läge att dels knappa in på Bayern München i toppen av tabellen och dels distansera Dortmund på tredjeplatsen. Dortmund har å andra sidan läge att utjämna ställningen. Det skiljer just nu tre poäng mellan lagen. Det här är verkligen en så kallad sexpoängsmatch!

Match: Dortmund – Leverkusen, Bundesliga
Spelplats: Signal-Iduna-Park, Dortmund
Avspark: 18:30

Två lag i skaplig form

Både Leverkusen och Dortmund hade upp- och nedgångar under november. För Leverkusens del var 0-5 hemma mot Manchester United i Champions League inget att skriva hem om direkt. Dortmund å andra sidan åkte på en smärtsam förlust mot Bayern München med 0-3. Båda lagen har dock repat sig. Hemmalaget har två raka segrar. Bortalaget har tre raka segrar. Viktigt att notera är att Dortmund har ett mäktigt hemmafacit (förutom fadäsen mot Bayern) medan Leverkusens två förluster hittills har kommit just på bortaplan.

Senaste fem matcherna mellan lagen
14 jan 2011: Leverkusen – Dortmund 1-3
27 aug 2011: Leverkusen – Dortmund 0-0
11 feb 2012: Dortmund – Leverkusen 1-0
15 sept 2013: Dortmund – Leverkusen 3-0
3 feb 2013: Leverkusen – Dortmund 2-3

Senaste fem Dortmund
9 nov: Wolfsburg – Dortmund 2-1
23 nov: Dortmund – Bayern München 0-3
26 nov: Dortmund – Napoli 3-1 (Champions)
30 nov: Mainz – Dortmund 1-3
3 dec: Saarbrücken – Dortmund 0-2 (Cupen)

Senaste fem Leverkusen
9 nov: Leverkusen – Hamburg 5-3
23 nov: Hertha Berlin – Leverkusen 0-1
27 nov: Leverkusen – Man United 0-5 (Champions)
30 nov: Leverkusen – Nürnberg 3-0
4 dec: Freiburg – Leverkusen 1-2 (Cupen)

Skadeläget

Enligt officiella rapporter är Gündogan, Subotic, Hummels och Schmelzer borta för hemmalaget. Några av namnen är borta sedan länge. Det finns dock självklara ersättare som dessutom har gjort det bra på sistone. I Bayer Leverkusen är mittfältaren Sidney Sam borta. Det är ett ordentligt avbräck eftersom han har petat in hela sju bollar i serien från sin mittfältsposition. I övrigt dock inga större problem.

Troliga startelvor
Dortmund: Weidenfeller – Freidrich, Papastathopoulos, Durm, Grosskreutz – Sahin, Bender – Mkhitaryan, Reus, Blaszczykowski – Lewandowski

Leverkusen: Leno – Can, Spahic, Wollscheid, Donati – Castro, Rolfes, Bender – Heung-Min, Kiessling, Hegeler

Att hålla ögonen på

Hela Dortmunds mittfält. I cupmatchen mot Saarbrücken i veckan hade Dortmund ett bollinnehav på fullständigt makalösa 84 procent, detta trots att man vilade några ur lördagens förväntade startuppställning. Saarbrücken har givetvis inte samma kvalitet som Leverkusen, men det är tydligt att tränare Klopp har lyckats skapa en spelstil där hans mittfält äger bollen. Extremt bollskickliga och passningssäkra spelare som Mkhitaryan och Reus håller ett högt bolltempo och rör sig hela tiden för att hitta passningsvägar. Om Leverkusen ska ha någon chans på Signal-Iduna-Park, eller Westfalenstadion om du så vill, måste man sätta ordentlig press på Dortmunds mittfält. Annars kan det bli åka av!

Oddsen på matchen

Dortmund är stora favoriter enligt oddssättarna i den här matchen. Hemmalaget står i omkring 1.50 i genomsnitt och Leverkusen kan spelas till över 6 gånger pengarna. Visst, formen är något bättre hos Dortmund och man har hemmaplan. Dessutom har Dortmund statistiken i inbördes möten på sin sida, men det borde finnas ett värde i ett annat spel än den raka ettan. Hur spelar du?