Bayern Munich's Thomas Muller BarcelonaStormatchen mellan Bayern München och Borussia Dortmund kommer lite i skymundan av jättarnas bataljer i Champions League. Bayern kunde tråckla sig ur ett lite kämpigt läge mot Man United i onsdags medan Dortmund inte riktigt räckte till mot Real Madrid. Bayern har redan avgjort Bundesliga, men än finns äran att spela för. Här är allt du behöver i analysväg inför stormatchen.

Match: Bayern München – Borussia Dortmund
Tid: 18:30 lördag 12 april
Arena: Allianz-Arena, München

Ett mästarmöte i Bundesliga

Bayern München och Borussia Dortmund har fullständigt dominerat den tyska fotbollen de senaste åren. Förra säsongen var det Bayern som tog hem ligatiteln medan Dortmund knep andraplatsen. Säsongen dessförinnan var platserna de omvända. Vi får gå tillbaka till 2008/09, då Wolfsburg överraskande vann Bundesliga för en säsong då Bayern och Dortmund inte totalt dominerade i toppen.

Den här säsongen stoppade Bayern dock i en högre växel från start och man har varit ohotade i toppen från dag 1. Dortmund och de andra potentiella utmanarna har faktiskt inte haft en chans.

Ser vi på formkurvorna har Dortmund fått med sig marginellt bättre resultat på sistone. I Bundesliga har Bayern bara tagit en poäng på de senaste två, medan Dortmund har tagit full pott. Att Bayern har tappat poäng beror självklart på att man redan är klara seriesegrare och kan lufta reserver i de återstående matcherna. Dortmund visar dock att säsongen inte på något sätt är över, även om man i praktiken har säkrat en plats i Champions League nästa säsong.

Dortmund med ett övertag på Bayern

Bayern München må den här säsongen vara hela 20 poäng före Borussia Dortmund i tabellen och ha ett bättre lag på pappret både vad gäller spets och bredd, men de senaste åren har Dortmund haft ett övertag på Bayern. Här är de senaste tio matcherna mellan lagen. En fiktiv tabellrad visar 6-2-2 i Dortmunds favör.

23/11 2013 Dortmund – Bayern München 0-3
27/7 2013 Dortmund – Bayern München 4-2 (supercupen)
4/5 2013 Dortmund – Bayern München 1-1
1/12 2012 Bayern München – Dortmund 1-1
12/8 2012 Bayern München – Dortmund 2-1 (supercupen)
12/5 2012 Dortmund – Bayern München 5-2 (cupen)
11/4 2012 Dortmund – Bayern München 1-0
19/11 2011 Bayern München – Dortmund 0-1
26/2 2011 Bayern München – Dortmund 1-3
3/10 2010 Dortmund – Bayern München 2-0

Skador och avstängningar

Bayern München har en del spelare borta, men med den bredd man har i truppen gör det inte särskilt mycket. Man har inga nya skador. Dortmund har en lite smalare trupp och att spelare som Gündogan, Blaszczykowski och Subotic är borta är lite problematiskt för Klopp.

Preliminära startelvor
Bayern: Neuer – Alaba, Boateng, Van Buyten, Rafinha – Schweinsteiger – Götze, Müller – Ribéry, Robben – Mandžukić/Pizarro

Dortmund: Weidenfeller – Piszczek, Friedrich, Hummels, Durm – Kirch, Jojic – Mkhitaryan – Reus, Grosskreutz – Lewandowski

Att hålla ögonen på

En match i matchen är självklart den mellan hemmalagets Mandžukić och bortalagets Lewandowski. Båda dessa högresta herrar har gjort 17 mål i ligaspelet och skytteligatiteln kommer förmodligen att hamna antingen hos Bayern eller Dortmund. Lewandowski har kanske inte imponerat på sistone. Det har ”bara” blivit fem mål på de senaste tio matcherna. Mandžukić nätade mot Manchester United i onsdags, men man kan inte säga att han har rosat marknaden på senare tid. Visserligen har han fått begränsat med speltid, men skärpan har inte riktigt varit där. Kommer matchen i matchen mellan de båda skyttekungarna avgöra matchen? Nej, jag tror inte det. Det finns andra spelare i båda lagen som är fullt kapabla att peta in en boll eller två och det kan finnas anledning att sätta en peng på att en av, eller båda, målspottarna går mållösa från planen.

Oddsen på matchen

Bayern München är ordentligt favorittippade inför mästarmötet. De flesta spelbolag erbjuder ett odds på under 1.60 på hemmaseger. En seger för Dortmund betalar i genomsnitt en bra bit över 5 gånger pengarna och oavgjort betalar minst 4 gånger insatsen. Med tanke på att Bayern har både en cupfinal och Champions League att tänka på, medan Dortmund nog hemskt gärna vill ta åtminstone en poäng på Allianz-Arena för att markera att man fortfarande är en utmanare inför nästa säsong, känns väl oddset på hemmalaget något lågt?