Världens två bästa ställs mot varandra.

Det är ett mästarmöte och tungviktsmöte på alla sätt och vis när spansk fotbolls två giganter gör upp om cuptiteln. Nu när Atlético Madrid verkar ha kopplat ett grepp om La Liga betyder cupfinalen oerhört mycket för båda lagen. Oddsen pekar på en jämn match där Barcelona är knappa favoriter.

Match: Spanska cupfinalen mellan Barcelona – Real Madrid
Plats: Mestalla, Valencia
Avspark: 21:30

Formkurvorna

Det är synd att säga att Barcelonas målform pekar spikrakt uppåt. Man har faktiskt inte gjort mål på två matcher. Vi måste gå tillbaka till 2008 för att hitta senaste gången Barça gick mållösa från banan i två raka matcher. Även den gången blev det 2x 1-0 till motståndarlaget. Barcelonas form är inte särskilt god och egentligen kan väl sägas att formkurvan överlag har varit lite dalande under våren (med Barças mått mätt!). Att förlora mot Valladolid, Sociedad och Granada är liksom inte vad Barcelona normalt gör.

Real Madrid har en betydligt bättre form, även om man i förlusterna borta mot Dortmund (Champions) respektive Sevilla (ligan) kanske inte imponerade. Matchen mot just Barcelona i ligan (förlust 3-4) var en sådan där galen och svängig affär, så den ska vi nog inte lägga så mycket vikt vid. Viktigt att notera är dock att Real har svårt att prestera på topp mot riktigt bra lag. Bottenlag och mittenlag kan man tvåla till med ordentliga siffror alla dagar i veckan, men när man möter kvalitet är det som att nerverna sitter utanpå tröjan.

Lagens väg till finalen

Barcelona har inte haft några som helst problem att avancera i runda efter runda i cupspelet. Man inledde med totalt 7-1 mot Cartagena innan man sedan tvålade till Getafe med 6-0 sammanlagt. Levante blev en munsbit i kvarten (totalt 9-2) och sedan var Real Sociedad aldrig nära att störa i semin (3-1 totalt).

Real Madrid har haft en lite krångligare resa. Mot Olímpic de Xàtiva (Segunda B) blev det mållöst borta och sedan 2-0 hemma på Bernabéu. Därefter hade Real inga problem att avfärda Osasuna i åttondelen (4-0 totalt). I kvarten blev det sedan jämnt igen. 2x 1-0 mot Espanyol var inte kassaskåpssäkert direkt. I semin visade marängerna sedan klassen och piskade lokalkonkurrenten Atlético med sammanlagt 5-0.

Senaste mötena mellan lagen

Med två möten i ligan varje år och en hel del duster i både cupen och supercupen har det faktiskt spelats hela 11 el Clásico sedan januari 2012. Om vi tar fram en fiktiv tabellrad lyder den 4-3-4. Målskillnaden är 21-20 i Real Madrids favör. Det kan alltså inte bli jämnare! Det är nu länge sedan framför allt Barcelona i vissa el Clásico-fajter kunde segla iväg i målprotokollet.

23/3 2014 Real Madrid – Barcelona 3-4
26/10 2013 Barcelona – Real Madrid 2-1
2/3 2013 Real Madrid – Barcelona 2-1
26/2 2013 Barcelona – Real Madrid 1-3 (cupen)
30/1 2013 Real Madrid – Barcelona 1-1 (cupen)
7/10 2012 Barcelona – Real Madrid 2-2
29/8 2012 Real Madrid – Barcelona 2-1 (supercupen)
23/8 2012 Barcelona – Real Madrid 3-2 (supercupen)
21/4 2012 Barcelona – Real Madrid 1-2
25/1 2012 Barcelona – Real Madrid 2-2 (cupen)
18/1 2012 Real Madrid – Barcelona 1-2 (cupen)

Skadeläget

Barcelona har problem med skador och det är framför allt backlinjen som är drabbad. Puyol, Piqué och Bartra är alla osäkra och jag har inga uppgifter om huruvida de kommer att testas inför matchen.

Real Madrid har Khedira tillbaka i träning. I övrigt är både Marcelo och Ramos tveksamma. Ronaldos skada finns det många rykten om. Klart är att han inte är igång med ordentlig träning. Emellertid finns skäl att anta att Ancelotti mörkar lite. Av den info som finns ska Ronaldo inte vara i startelvan, men det är ingen sanning fäst i sten.

Att hålla ögonen på

Messi. Sedan den lille trollkarlen kom tillbaka från de lårskador som höll honom borta från ett gäng matcher i höstas har Messi känts lite trög i steget. Visst, han har pytsat in sin beskärda del av bollar, men det är något som saknas. Barcelona behöver sin målskytt i god form i cupfinalen. Är han inte i slag har marängerna stora möjligheter att neutralisera honom. Är han däremot i slag kan ju allt hända. Det är inte ens en månad sedan Messi gjorde hattrick på Bernabéu.

Benzema. Barcelonas backlinje är en bräcklig historia och mittbacksparet Mascherano/Busquets (eventuellt kan Piqué spela) skrämmer ingen, allra minst den storväxte tuffingen Benzema. Med Benzema på planen har Real en perfekt uppspelspunkt som Barcelona kommer att ha svårt att störa. Benzema kan mycket väl bli nyckeln för Real Madrid i den här fajten.