barcelonamessi4Barcelona tar emot Real Madrid på Camp Nou i säsongens första el Clásico på lördag kl. 18:00. Barcelona är obesegrade i alla turneringar så här långt. I La Liga har det blivit åtta segrar och en oavgjord match. Den oavgjorda matchen kom i den senaste ligamatchen mot Osasuna borta. Real Madrid är också obesegrade så när som på en match (Atlético hemma i ligan). Laget har tappat fyra poäng så här långt.

Båda lagen var i aktion i Champions League i veckan. Barcelona lyckades knipa åt sig en poäng mot Milan på San Siro efter mål av Messi. Real Madrid blev stundtals pressade mot ett Juventus som spelade i över en halvlek med 10 man. Ronaldo tvåmålsskytt i matchen som slutade 2-1.

Senaste 5 Barcelona
Almería-Barcelona 0-2
Celtic-Barcelona 0-1
Barcelona-Real Valladolid 4-1
Osasuna-Barcelona 0-0
Milan-Barcelona 1-1

Senaste 5 Real Madrid
Real Madrid-Atlético Madrid 0-1
Real Madrid-FC København 4-0
Levante-Real Madrid 2-3
Real Madrid-Málaga 2-0
Real Madrid-Juventus 2-1

Senaste el Clásico

Mötena i el Clásico är alltid heta drabbningar och inte sällan blir det många mål. De senaste fem matcherna har alla gått över 2,5 mål och det har varit minst sagt jämnt. Den här gången är det dessutom premiär i världens hetaste möte för både Martino, Carlo Ancelotti, Neymar, Bale, Isco och Illarramendi. Förhoppningsvis bjuds vi på en hejdundrande föreställning där det blir spelet som får tala, inte domarinsatsen eller övertända spelare som går över gränsen.

Senaste 5 matcherna mellan lagen

21 april 2012 (La Liga)
Barcelona-Real Madrid 1-2
23 augusti 2012 (supercupen)
Barcelona-Real Madrid 3-2
29 augusti 2012 (supercupen)
Real Madrid-Barcelona 2-1
7 oktober 2012 (La Liga)
Barcelona-Real Madrid 2-2
2 mars 2013 (La Liga)
Real Madrid-Barcelona 2-1

Troliga startuppställningar

Barcelona: Valdés; Adriano, Mascherano, Pique, Alves; Iniesta, Busquets, Xavi; Messi, Neymar, Sanchez
Real Madrid: López; Marcelo, Pepe, Ramos, Arbeloa; Khedira, Illarramendi, Modric; Ronaldo, Bale, Benzema

Real Madrid har Varane och Xabi Alonso på skadelistan. Barcelona har Jordi Alba, Cuenca och Afellay definitivt borta. Möjligtvis en marginell nackdel för Real Madrid.

Den som vinner el Clasico vinner ligan

Eftersom Spaniens två giganter har varit helt outstanding i La Liga de senaste åren har matcherna i el Clásico flera gånger visat sig vara mycket viktiga för totalställningen i ligan. Både Real Madrid och Barcelona har helt enkelt krossat allt annat motstånd och de sex poäng som är på spel i el Clásico har varit avgörande. Här är några bra exempel.

2004/05: Det blev en seger för vardera lag. Hade Real Madrid vunnit båda matcherna hade de vunnit La Liga i stället för Barcelona.

2006/07: Båda lagen slutade på samma poäng efter att Real hade tagit fyra poäng i de två mötena och vunnit på inbördes möten. Hade den andra matchen också slutat oavgjort hade Barcelona vunnit La Liga.

2008/09: Barcelona vann båda matcherna och vann La Liga med nio poäng. Hade Real skärpt till sig i el Clásico hade utgången kunnat bli annorlunda.

2009/10: Det skiljde tre poäng mellan lagen till slut. Barcelona vann båda mötena. En seger för Real kunde ha inneburit att titeln gick till Madrid i stället.