Förutsättningarna inför vad som är den mest intressanta finalen i La Liga någonsin är solklara. Om Atlético tar poäng mot Barcelona vinner man La Liga. Om Barcelona vinner tar man över förstaplatsen på målskillnad. Spännande värre! Läs allt om matchen här.

Match: Barcelona – Atlético Madrid
Avspark: 18:00 lördag 17 maj
Arena: Camp Nou

Atletico Madrid v BarcelonaDen sista matchen avgör allt

De som satte ihop spelschemat för säsongen 2013/14 kunde väl knappt i sin vildaste fantasi tänka sig att matchen mellan Barcelona och Atlético Madrid i den sista omgången skulle avgöra hela ligan. Så är dock fallet nu när den 38:e och sista omgången väntar.

Förutsättningarna inför matchen är som följer. Atlético toppar tabellen med 89 poäng, tre poäng före Barcelona. Det räcker med en pinne för att huvudstadslaget ska knipa sin första ligatitel på närmare två decennier. Det gäller dock att knipa just minst en pinne, för om Barcelona i stället kammar hem alla tre poängen går man förbi i tabellen på målskillnad. Barcelona har nämligen en betydligt bättre målskillnad än konkurrenterna från Madrid.

Hur är det då med Real Madrid? Jo, marängerna har ingen chans på titeln, men det finns en liten chans för Real att knipa andraplatsen. För att det ska ske måste Real för det första vinna sin match mot Espanyol och för det andra måste man få lite hjälp av sina lokalkonkurrenter.

Formkurvorna

Både Barcelona och Atlético har snubblat ett par gånger i inspurten i ligaspelet. Barcelona har två raka oavgjorda, Getafe respektive Elche. Sist mot Elche gick man mållösa från planen. Atlético Madrid har haft problem med att knyta ihop säcken. Då har man ändå mött lag som i praktiken inte har något att spela för (Levante och Málaga). Det verkar som att succén i Champions League har tagit lite på krafterna.

De senaste 5 matcherna för Barcelona
20/4 Barcelona – Athletic Bilbao 2-1
27/4 Villareal – Barcelona 2-3
3/5 Barcelona – Getafe 2-2
11/5 Elche – Barcelona 0-0
13/5 Barcelona – Girona 3-2 (katalanska cupen)

De senaste 5 matcherna för Atlético Madrid
22/4 Atlético Madrid – Chelsea 0-0
27/4 Valencia – Atlético Madrid 0-1
30/4 Chelsea – Atlético Madrid 1-3
4/5 Levante – Atlético Madrid 2-0
11/5 Atlético Madrid – Málaga 1-1

Inbördes möten

Det här blir det fjärde mötet på bara strax över fem månader mellan lagen och det sjätte mötet sett över hela säsongen. Förutom att lagen möttes i ligan i januari ställdes ju lagen mot varandra i kvartsfinalen i Champions League och även i spanska supercupen i augusti. Fyra av matcherna har slutat oavgjort medan Atlético har vunnit en.

I ligan den 11 januari blev det mållöst på Estadio Vicente Calderón i Madrid. När lagen sedan möttes på Camp Nou i den första matchen i kvartsfinalen i Champions tog Atlético ledningen (Diego) men Barcelona kunde sedan kvittera (Neymar). På Vicente Calderón i returen gjorde Koke mål redan i den femte minuten och det resultatet stod sig matchen ut. Det ska sägas att Barcelona ska vara glada att det bara stod 0-1 i halvtid. Atlético inledde i ett furiöst tempo och hade flera bollar i trävirket den första kvarten.

Truppnytt

Barcelona har Piqué och Jordi Alba tillbaka i träning, vilket är två ordentliga förstärkningar. Puyol räknas också vara tillbaka i truppen. Det finns några frågetecken kring Neymar, som har en tåskada, men att han tar plats åtminstone på bänken finns det inga tvivel om. Atlético har små frågetecken kring Rodriguez, Costa och Courtois. Förmodligen startar dock alla tre matchen mot Barcelona.

Oddsen

Oddsmakarna och spelarna tror på vinst för Barcelona (omkring 1.80), vilket gör att oddset på att Barcelona ska vinna La Liga är detsamma. Atlético Madrid kan spelas till mellan 4.20-4.50 medan oavgjort betalar omkring 3.60.