Novak Djokovic of Serbia poses with his trophy after beating Jo-Wilfried Tsonga of France in the men's singles final at the China Open tennis tournament in the National Tennis Center of Beijing on October 7, 2012.  Djokovic beat Tsonga 7-6, 6-2.      AFP PHOTO/Mark RALSTONDet är dags för årets första Grand Slam när Australian Open på Melbourne Park i Melbourne startar måndagen den 13:e januari. Regerande mästaren Djokovic är favorit, men det finns en hel rad spekulanter på bucklan.

Nadal eller Djokovic

Säsongen 2012 fanns det egentligen bara två superstjärnor inom herrtennisen. Novak Djokovic började året i stor stil med att plocka hem Australian Open. Sedan lyckades han komma till final i ytterligare två Grand Slams. Extra imponerande var hans avslutning av säsongen med 22 raka segrar. Nadal gjorde storstilad comeback och visade att han har många år kvar i den absoluta toppen. Franska Öppna spelade han hem enkelt och dessutom blev det seger i US Open.

För Djokovic verkar det inte finnas något bättre än att kliva ut på de blå banorna i Melbourne. Värmen är aldrig något problem för serben och eventuella sena kvällsmatcher verkar han älska. Tre raka titlar och fyra sammanlagt talar sitt tydliga språk.

Finns det över huvud taget någon som kan utmana de två giganterna? De två namn som automatiskt kommer upp är givetvis Andy Murray och Roger Federer. Men, i realiteten ska dessa båda herrar ha enormt svårt att rubba den spansk-serbiska dynamisa duon. Murray verkade ta slut fullständigt efter segern i Wimbledon och Federer har väl ändå tappat lite kvalitet med åldern? Murray har ändå spelat tre finaler i Melbourne (alla förluster) så skotten trivs onekligen bra i turneringen. Förmodligen borde Murray ses som en mindre underdog än Federer, om det inte var för att seedningen verkligen inte blev särskilt lyckad för honom.

Seedningen

Nadal är seedad som nummer ett men får ändå ganska tufft motstånd i första omgången då hemmaspelaren Tomic väntar på andra sidan nätet. Andraseedade Djokovic får en betydligt enklare resa i och med att han möter den lågt rankade slovaken Lacko. Murray har en ganska lätt resa i början, men sedan finns risken att han råkar ut för både Federer och Nadal när det börjar dra ihop sig.

Seedade spelare 1-12
1. Nadal
2. Djokovic
3. Ferrer
4. Murray
5. Del Potro
6. Federer
7. Berdych
8. Wawrinka
9. Gasquet
10. Tsonga
11. Raonic
12. Haas

Oddsen

Djokovic är storfavorit att ta hem Australian Open 2014. Vissa ledande spelbolag har Djokovic på ett odds så lågt som under 1.70. Det är verkligen lågt. Ett sådant odds utgår från att Djokovic har långt över 50 procents chans att vinna turneringen. Genomsnittsoddset på Nadal ligger på omkring 4 gånger pengarna, vilket å andra sidan kan betraktas som lite högt. Murray ligger på ett odds omkring 10 gånger pengarna och Del Potro följer på omkring 13 gånger pengarna. En seger för Federer betalar omkring 20 gånger insatsen.

Om man utgår från det faktum att Djokovic och Nadal är helt outstanding just nu, att Murray har en tuff lottning och att Del Potro och Federer inte ska räcka till över sju matcher känns det som ett bra val att spela både Nadal och Djokovic som segrare. Justera eventuellt insatserna för lite extra tyngd på den spelare du ändå ser som favorit.