Fernando Torres European Super CupAtlético Madrid och Chelsea är först ut i semifinalspelet i Champions League när lagen möts på tisdagskvällen. Atlético är i fantastisk form och radar upp segrar medan Chelsea har en betydligt mer svajig form. Mourinho är dock ingen duvunge i dessa sammanhang och semifinalbataljen måste ses som en mycket oviss historia.

Matchen
22 april kl. 20:45
Atlético Madrid – Chelsea
Vicente Calderón, Madrid

Formkurvorna

Diego Simeones Atlético Madrid är en lagmaskin utan dess like. Simeone själv var en spelare med enorma lungor och en kämpaglöd utöver det vanliga och han har verkligen satt sin prägel på sina adepter. Laget går som tåget och har chansen att spela hem både en mycket efterlängtad ligatitel och en Champions League-titel samma säsong. Vem trodde det i augusti?

Atlético är obesegrade på tolv matcher (10-2-0) och har en målskillnad på 19-3. Då har man ändå mött Barcelona två gånger och Milan en gång i Champions League samt Real Madrid i ligan. Försvaret är så stabilt det bara kan vara och sedan har man lokalhjälten Koke i kalasform och Diego Costa i kanske ännu bättre form.

Mourinho såg kanske titelchansen ryka all världens väg efter chockförlusten hemma mot Sunderland. Jag såg matchen och det var ett stressat Chelsea som visserligen kom till över 30 avslut, men som såg hypernervösa ut. Att åka till ett kokande Vicente Calderón och vara nervös är inte ett recept för seger.

Med förlusten mot Sunderland har Chelsea nu en föga smickrande virtuell tabellrad på 3-0-3 på de senaste sex matcherna och det ger givetvis upphov till en hel del frågor.

Intressanta fakta inför matchen

Fernando Torres möter sin moderklubb där han var firad stjärna och blev lagkapten redan vid 19 års ålder (avgör han här?)
Atlético vann det senaste mötet lagen emellan med hela 4-1 (Supercupen 2012)
UEFA har meddelat att Atléticos målvakt Courtois, som ju är på lån från Chelsea, har fått klartecken att spela
Mourinho har varit i åtta semifinaler i Champions League inklusive denna

Truppnytt

Atlético
Turan kommer förmodligen inte att spela för hemmalaget. Diego Costa är helt frisk. Courtois får spela utan att Chelsea kan göra något åt det.

Trolig startelva: Courtois – Felipe Luis, Godin, Miranda, Juanfran – Garcia, Gabi, Tiago, Koke – Costa, Villa

Chelsea
Hazard är tveksam till start. Ivanovic är avstängd vilket gör att Azpilicueta byter kant och att Ashley Cole kommer in. Salah och Matic är ”cup-tied”. Eto’o är inte med till Madrid.

Trolig startelva: Cech – Cole, Cahill, Terry, Azpilicueta – Luiz, Ramirez – Schürrle, Willian, Hazard – Torres

Oddsen

Atlético är rejält favorittippade. De rödvita kan spelas till odds på omkring 1.85, vilket väl måste anses som lågt. Visst, Atléticos form är mycket bättre än Chelseas, och favören av hemmaplan väger tungt. Chelsea kan dock spela jämnt mot alla lag och det förvånar mig att man kan få upp emot 3.50 på oavgjort och över 5 gånger pengarna på vinst för Chelsea. Om jag känner (!?) Mourinho rätt så blir han strålande glad (inombords i varje fall) över ett oavgjort resultat borta, och han kommer inte lansera en blixtrande offensiv. Det kan bli svårt för Atlético att tränga genom Chelseas försvar.

I sammanhanget kan det också vara intressant att kika på oddsen på avancemang. Här står Atlético omkring 1.80 i snitt medan Chelsea kan spelas till strax över 2 gånger pengarna. Oddsmakarna har alltså bakat in en jättefördel för Chelsea på hemmaplan i returen. Som vi såg i lördags (Chelsea – Sunderland 1-2) kanske vi inte ska räkna hemmafavören riktigt så högt.