2011-09-11-Alexis-Sanchez-Chile-e1370559369942Om Arsenal vill markera att man har siktet inställt på att utmana om ligatiteln säsongen 2014/15 har man ett ypperligt tillfälle att göra det när regerande mästarna Manchester City kommer på besök. City kommer från ett miserabelt resultat hemma mot Stoke och det finns frågetecken för effektiviteten. Kan Arsenal, som besegrade City i Community Shield och som är obesegrade på 19 matcher hemma på Emirates, visa att man är att räkna med, eller kommer den ljusblå maskinen att tugga igång på alla cylindrar?

Match: Arsenal – Manchester City
Tid för avspark: 13:45 lördag 13/9
Arena: Emirates Stadium, London

Två lag med osäker form

arsenal_200x200Arsenal öppnade säsongen i stor stil då man vann över just Manchester City i Community Shield på Wembley. Sedan har man blandat och gett i ligan. 2-1 hemma mot Crystal Palace i premiären var inte helt imponerande, men upphämtningen mot Everton en vecka senare var det verkligen. Sedan följde Wengers mannar dock upp med en mindre storslagen insats mot Leicester borta. Arsenal har också hunnit med att spela kval till Champions League. Här blev det totalt 1-0 över två matcher mot Besiktas.

Man kan ställa frågetecken kring vem som ska stå för målen i Arsenal. Visst, Gunners har en mängd kreativa mittfältare som nätar med jämna mellanrum, men Alexis Sanchez kan inte göra allt i Girouds frånvaro. Nye Welbeck verkar visserligen vara i storslag (två mål i EM-kvalet mot Schweiz) men hans målsnitt i United var inte särskilt imponerande (26 mål på 118 matcher).

mancity_200x200Manchester City gjorde en slät figur mot Stoke hemma innan landskampsuppehållet. De ljusblå hade visserligen 16 avslut, men bara två av dem var innanför målramen. Faktum är att matchen, som City förlorade med 0-1, var den första sedan förlusten mot Chelsea i vintras (samma siffror) och den andra sedan oktober 2010 i vilken City inte lyckades hitta nätet på hemmaplan. Pellegrini var minst sagt irriterad över effektiviteten mot Stoke och man kan förmoda att de spelare som inte har spelat landskamper har fått nöta avslut till förbannelse i veckan.

Manchester City viker dock aldrig ner sig efter en förlust. Vi får (återigen!) gå tillbaka till oktober 2010 för att hitta det senaste tillfället City förlorade två raka i ligan.

Truppnytt

Arsenal har en hel del skadeproblem. Som vanligt, skulle man kunna säga. Samtidigt har man en bred trupp, särskilt på mittfältssidan, vilket gör att avbräcken inte blir så betungande. De spelare som räknas som tveksamma till start är Ramsey, Koscielny, Özil, Gibbs och Arteta. Det är oklart exakt hur statusen är för dessa spelare, men det kommer inte bli så att Wenger måste avvara alla. Giroud och Walcott är borta sedan tidigare.

Manchester City har i praktiken bara två spelare osäkra till start. Det handlar om Jovetic och Fernando. Jovetic har varit Citys bästa spelare under inledningen av säsongen men det finns ju andra namn att kasta in i stället för montenegrinen. Zabaleta är avstängd.

Oddsen på Arsenal – Manchester City

Trots favör av hemmaplan och trots att City kommer från vad som måste räknas som ett fiasko hemma mot Stoke räknas City som favoriter i den här drabbningen. City kan spelas till omkring 2.40 i snitt. Oddset för seger för Arsenal ligger omkring 2.80-2.90 medan oavgjort betalar omkring 3.50 i genomsnitt. Lite intressant är att oddsen för över 2.5 mål är betydligt lägre än för under 2.5 mål. Visst, toppmötena i Premier League blir generellt målrika affärer, men om vi bortser från den galna matchen på Etihad i december 2013 (6-3 till City) så brukar det bli mycket målsnåla affärer mellan dessa lag.