Steven-Gerrard-Luis-Suarez-Liverpool-Europa-L_2820385Arsenal, just nu etta i Premier League, möter Liverpool, som parkerar på en bronsplats, i den sena matchen på lördagen. Mötena mellan Arsenal och Liverpool har alltid varit mycket prestigefyllda, men lördagens match är den hetaste drabbningen på länge. För första gången på många år är både Arsenal och Liverpool med i den absoluta täten i tabellen.

Match: Arsenal – Liverpool
Arena: Emirates, London
Avspark: 18:30 lördag 2/11

Senaste matcherna för lagen

Arsenal har varit i aktion i både Champions League och ligacupen de senaste fem matcherna. Man spelade senast i tisdags mot Chelsea i ligacupen och fick se sig besegrade med 2-0. Liverpool rök ut ur ligacupen mot Manchester United i slutet av september och har nu bara ligan att fokusera på. Senaste matchen för de röda var på Anfield där man krossade West Bromwich med 4-1.

Formkurvan ser positiv ut för båda lagen. Det gå inte direkt att peka ut varken Arsenal eller Liverpool som det mer formstarka laget för tiden. Klart är att Liverpool gör mer mål än Arsenal. Samtidigt är Arsenal bättre på att hålla tätt bakåt.

Senaste 5 Arsenal
West Bromwich – Arsenal 1-1
Arsenal – Norwich 4-1
Arsenal – Borussia Dortmund 1-2
Crystal Palace – Arsenal 0-2
Arsenal – Chelsea 0-2

Senaste 5 Liverpool
Manchester United – Liverpool 1-0
Sunderland – Liverpool 1-3
Liverpool – Crystal Palace 3-1
Newcastle – Liverpool 2-2
Liverpool – West Bromwich

Skadeläget

Arsenal dras med lite skadeproblem. Truppen är relativt bred så det finns i princip fullgoda ersättare, men några av de spelare som får sitta på läktaren kan vara tongivande i vilken match som helst. Walcott och Flamini är två av de spelare som inte kan delta i drabbningen mot Liverpool på Emirates. Av dessa två är det kanske Flamini som saknas mest. Flamini har gett Arsenal en nödvändig tyngd på mittfältet. Att notera är att Podolski är tillbaka i träning. Oklart vilken roll han får på lördag.

Liverpool har inga större skadeproblem. Aspas och Coates är inga startspelare och José Enrique kan ersättas med exempelvis Cissokho. Coutinho är tillbaka i träning men det är oklart om han är tillräckligt fit för att starta. Klart är att han följer med till London.

Att hålla ögonen på

Ett ord: SAS! Inte flygbolaget, utan Suárez and Sturridge. Dessa båda lirare har varit helt oslagbara under hösten. Det var många som tvivlade på att de skulle kunna kampera ihop på topp på ett bra sätt, men resultaten under de fyra matcher i ligan som de spelat tillsammans talar för sig själva. Med Rodgers nya spelsystem med tre mittbackar och två wingbacks kan både Suárez och Sturridge få plats längst fram. Med tre bollskickliga mittfältare får ”SAS” också bra bollar att jobba med. Sturridge har nätat åtta gånger på nio matcher i Premier League hittills. Suàrez har gjort sex på fyra matcher.

Arsenal då? Jo, man kanske inte har en sådan käck förkortning som Liverpool, men man har Giroud och Ramsey. Båda spelarna har varit makalösa under hösten och har stått för fem mål vardera i ligan. Mest imponerande är kanske Ramseys insatser. Han tacklar, slår genombrottspassningar, går på löp, skjuter vilt – det finns matcher där man upplever att Ramsey är överallt!