arsenalVi som älskar fotboll bjuds på en härlig uppesittarkväll med Arsenal – Chelsea. Arsenal går vid vinst upp på förstaplatsen återigen. Vinst för Chelsea innebär att man placerar sig på samma poäng som serieledarna Liverpool. Oavgjort gör att båda lagen fortfarande hänger med i den absoluta toppen. Ovisst och spännande; sista matchen i Premier League före dopparedagen kan bli en riktig klassiker.

Match: Arsenal – Chelsea
Spelplats: Emirates, London
Avspark: 21:00

Senaste matcherna för lagen

Tufft matchande under december får båda lagen. Arsenal har sju matcher sammanlagt under månaden. Chelsea har redan spelat sex och har tre kvar. Sedan är ju båda lagen i aktion också på nyårsdagen. Chelseas trupp är betydligt bredare än Arsenals, särskilt vad gäller försvaret och anfallet, så det flitiga matchandet är hanterbart. På mitten har Arsenal en extrem bredd (och även en viss spets) trots att man har en handfull mittfältare borta.

Arsenal har ingen bra period bakom sig. 1-1 mot Everton går väl att acceptera (Everton var riktigt bra), men man var inte på hugget mot Napoli i Champions och sedan föll man ihop mot Manchester City för lite mer än en vecka sedan. Man hängde med skapligt till halvtid och med Walcotts reducering till 2-3 fick man häng, men för att vara ärlig kunde inte the Gunners stå emot anfallskraften i hemmalaget.

Chelsea kommer från en förlust i ligacupen borta mot Sunderland. Man vilade några av de ordinarie på mitten men nog hade Mourinho räknat med att vinna. Några av gubbarna som kommer att spela mot Arsenal var i aktion i 90 minuter plus förlängning mot Sunderland kan vara lite ömma i benen. 2-1 i ligan mot Crystal Palace hemma i matchen dessförinnan och 1-0 mot Steaua Bukarest i Champions innan det.

Senaste 5 Arsenal
30/11 Cardiff – Arsenal 0-3
4/12 Arsenal – Hull 2-0
8/12 Arsenal – Everton 1-1
11/12 Napoli – Arsenal 2-0 (Champions)
14/12 Manchester City – Arsenal 6-3

Senaste 5 Chelsea
4/12 Sunderland – Chelsea 3-4
7/12 Stoke – Chelsea 3-2
11/12 Chelsea – Steaua Bukarest 1-0 (Champions)
14/12 Chelsea – Crystal Palace 2-1
17/12 Sunderland – Chelsea 2-1 (e.f) (ligacupen)

Tidigare möten

Chelsea har ett övertag på Arsenal om vi kikar på de senaste två säsongerna. Av fem möten sedan oktober 2011 har Chelsea vunnit tre. En match har slutat oavgjord och Arsenal har vunnit en. Senast lagen möttes var i oktober i ligacupen. Chelsea vann då med 2-0.

29/10 2013 Arsenal – Chelsea 0-2 (ligacupen)
20/1 2013 Chelsea – Arsenal 2-1
29/9 2012 Arsenal – Chelsea 1-2
21/4 2012 Arsenal – Chelsea 0-0
29/10 2011 Chelsea – Arsenal 3-5

Skadeläget

Koscielny är borta för Arsenal. Vermaelen går in i stället. Wilshere är avstängd. För Chelsea är Azpilicueta tveksam enligt vissa källor. Enligt andra är han klar. Essien är avstängd, men han skulle förmodligen inte starta ändå.

Troliga startelvor
Arsenal: Szczesny – Sagna, Mertesacker, Vermaelen, Gibbs – Ramsey, Arteta – Cazorla, Özil, Walcott – Giroud

Chelsea: Cech – Ivanovic, Terry, Cahill, Azpilicueta – Obi Mikel, Ramires – Oscar, Mata, Hazard – Torres

Att hålla ögonen på

Oscar och Hazard. Med Oscar och Hazard har Chelsea kanske de två bästa yttrarna i Premier League. De är extremt rörliga och är alltid spelbara framåt när de går i löpningar. Samtidigt är de inte för bekväma för att gå ner och pressa när motståndaren har bollen. Hittills under säsongen har Oscar och Hazard tillsammans gjort elva mål och det är dessa spelare som har gjort att Chelsea ligger bra till i toppen. Torres, Ba och Eto’o har nämligen inte imponerat. Arsenal kommer att spela sin vanliga anfallsinriktade fotboll på Emirates. Något annat är inte acceptabelt. Med en stabil press från Ramires och Mikel/Lampard kan Oscar och Hazard mycket väl få mängder av bollar att jobba med och då blir det kämpigt för Arsenals backlinje.