Idag, tisdag, har jag på allvar fått känslan att den allsvenska säsongen är runt. Detta tack vare att det under förmiddagen varit upptaktsträff i Malmö. Här fortsätter jag att granska lagen och gå igenom mitt tips.

11. Örebro

örebro

 

Placering i fjol: :-
Tränare: Per-Ola Ljung
Spelare in: Sebastian Ring (mf, Forward), Samuel Mensah (b, Östersund), Alhassan Kamara (anf, AIK), Jacob Rinne (mv, Forward), Daniel Gustavsson (mf, AIK), Erik Moberg (b, Åtvidaberg), Robert Åhman-Persson (mf, AIK)
Spelare ut: Nordin Gerzic (mf, Göteborg), Peter Samuelsson (anf, Degerfors), Samuel Wowoah (b, Karlslund)

Örebro SK lyckades med bedriften att göra vistelsen i Superettan så kort som den kunde bli. Förberedelserna inför det påbörjades redan under den allsvenska säsongen 2012 när man tidigt var avhängda från övriga lag, och anställde då Per-Ola Ljung som reformerade laget. Ett betydligt mer organiserat lagbygge kunde man skåda och dessa förändringar följde sedan med ner i Superettan då man var seriens bästa defensiva lag i fjol. Det är något som man även kommer ha användning för i år. Med deras stabilitet och välorganiserade försvarsspel kommer man ställa till det för många lag. Tycker dessutom man förstärkt laget på ett riktigt bra sätt i form av trion från AIK. Nykomlingen borde göra en bra comeback i högstaserien och tar en stabil placering som elva.

12. Brommapojkarna 

bp

 

Placering i fjol: 13
Tränare: Stefan Billborn (ny)
Spelare in: Dardan Rexhepi (anf, Malmö), Christian Kouakou (anf, AIK), Kristinn Jónsson (b, Breðablik)
Spelare ut: Bojan Djordjic (mf, Vasalund), Anton Sandberg-Mangusson (anf, Varberg), Joakim Lindner (mf, Öster), Panajotis Dimitriadis (b, AIK)

Brommapojkarna gör nu sin andra säsong i följd i Allsvenskan. Man har under vintervilan tvingats till ett skifte på tränarposten eftersom Robert Björknesjö tog beslutet att lämna klubben och hamnade sedermera i Superettanklubben Öster. Stefan Billborn är ny huvudtränare och är så BP-fostrad man bara kan bli. De senaste två säsongerna var han assisterande tränare och dessförinnan ansvarig för diverse ungdomslandslag. Sportledningen lyckades att hålla undan de europeiska klubbarna för Mauricio Albornoz vilket var ett viktigt besked då mittfältaren levererade så mycket som tio mål i fjol. Dessutom har man adderat Dardan Rexhepi till lagbygget som varit stekhet på försäsongen. Borde inte vara några problem för BP att säkra ett nytt allsvenskt kontrakt.

13. Norrköping

norrköping

 

Placering i fjol: 9
Tränare: Janne Andersson 
Spelare in: Al-Hadji Kamara (anf, Värnamo), Arnor Traustason (mf, Keflavik), Edvard Skagestad (b, Aalesund), Andreas Hadenius (b, Sylvia)
Spelare ut: Joonas Tamm (b, Trelleborg), Martin Smedberg-Dalence (mf, Göteborg)

Det är mer eller mindre samma spelartrupp hos IFK Norrköping som avslutade säsongen och som nu ska inleda Allsvenskan 2014. Däremot var men desto mer aktiva under sommarens transferperiod, dessvärre var det ur negativ bemärkelse när lagets två stjärnor såldes. Anfallsduon Thorvaldsson och Khalili lämnade då och fortfarande har ingen ordentlig ersättare hämtats in, så den stora frågan är vem som skall göra målen för klubben. Dessutom har den skickliga mittfältaren Martin Smedberg-Dalence även lämnat Janne Anderssons bygge. Som alltid kommer man att vara oerhört starka hemma på Idrottsparken, men mycket av det man levt på de senaste åren är de fasta situationerna där Smedberg-Dalence varit en nyckelperson. Man har tappat mycket i kvalité på sistone, och såvida klubben inte öppnar plånboken i sommar blir det endast en placering på tabellens nedre halva.

11. Örebro SK
12. Brommapojkarna 
13. IFK Norrköping
14. Halmstad BK
15. Gefle IF
16. Falkenbergs FF

/Mikel