Endast två delar kvar innan alla allsvenska lag har behandlats i denna genomgång. Här riktas fokus mot de riktigt stora elefanterna när lagen som hamnar på 2-4 i mitt tips analyseras.

2. IFK Göteborg

ram, göteborg

Placering i fjol: 3
Tränare: Mikael Stahre
Spelare in: Malick Mané (anf, Sogndal), Martin Smedberg-Dalence (mf, Norrköping), May Mahlangu (mf, Helsingborg)
Spelare ut: Tobias Hysén (anf, Shanghai), Mikael Dyrestam (b, klubblös)

Mikael Stahre går nu in på sin tredje säsong som IFK Göteborgstränare. Fjolåret blev ett positivt sådan då man något överraskande var inblandade i guldstriden enda fram till slutomgångarna. Det som man föll på förra året var den bristande kreativiteten mot lag som satte lagdelarna långt ner. Därför ska det bli intressant att se hur man tänkt besvara på det i år. Förlusten av Hysén kommer definitivt märkas av med tanke på att ingen anfallare i liknade klass har värvats in. Mahlangu-värvningen riskerar att ställa till det då behovet av den spelartypen inte finns. Blir en tajt kamp om andraplatsen med Malmö.

3. Malmö FF

mff, ram

 

Placering i fjol: 1
Tränare: Åge Hareide (ny)
Spelare in: Markus Rosenberg (anf, West Brom), Mahmut Özen (b, Mjällby), Zlatan Azinovic (mv, Kalmar)
Spelare ut: Erik Friberg (mf, Bologna), Dardan Rexhepi (anf, Brommapojkarna), Johan Dahlin (mv, Genclerbirligi), Ivo Pekalski (mf, Häcken), Jiloan Hamad (mf, Hoffenheim)

Trenden med kalabalik efter SM-guldvinst fortsätter. Den här gången är det Malmö som drabbats av sportslig organisation som försvunnit och flertalet viktiga spelare som lämnat klubben. Trots detta tror jag att Malmö kommer att vara med i guldstriden fram till oktobermånad. Norrmanen Åge Hareide kommer in med stor dos erfarenhet och verkar ha gjort ett bra intryck på spelartruppen såhär långt. Markus Rosenberg är en klassvärvning som kommer leverera tvåsiffrigt antal mål. Tycker att Malmö fortfarande besitter Allsvenskans bästa trupp, men man lyckas inte försvara guldet på grund av hur svårt det tidigare år visat sig vara att göra just det. Man ska dessutom kvala till Champions Leauge vilket kräver mycket energi.

4. BK Häcken

häcken

Placering i fjol: 10
Tränare: Peter Gerhardsson
Spelare in: Walid Atta (b, Helsingborg), Ivo Pekalski (mf, Malmö), Sula Matovu (mf, Al Sulimaniya) 
Spelare ut: Jonas Bjurström (mf, Trollhättan), Tibor Joza (b, Falkenberg), Mika Ojala (mf, Inter Turku), Dominic Chatto (mf, Bödö/Glimt), Dioh Williams (anf, Gefle), Mohammed Ali Khan (b, Tianjin)

Kommer med en misslyckad säsong bakom sig där det endast blev en tiondeplats, trots många förhandstips om SM-guld till Hisingen. Det fanns redan förra säsongen en stor portion kvalité i spelartruppen och till den kan vi dessutom addera Walid Atta och Ivo Pekalski, som båda två tillhör de bästa på sina positioner. Tror att Peter Gerhardsson lyckats organisera ett bättre försvarsspel under vinterträningen, då det var det som brast i fjol. Då tycker jag att man är så pass bra som en fjärdeplats.

2. IFK Göteborg
3. Malmö FF
4. BK Häcken
5. IF Elfsborg
6. Kalmar FF
7. Helsingborgs IF
8. Djurgårdens IF
9. Åtvidabergs FF
10. Mjällby AIF
11. Örebro SK
12. IF Brommapojkarna
13. IFK Norrköping
14. Halmstad BK
15. Gefle IF
16. Falkenbergs FF

/Mikel