Det är nu mindre än en vecka kvar till den allsvenska premiären står framför oss. Det är på tiden att börja inleda uppsnacket inför vår serie, vilket kommer göras i olika delar. Inleder här en genomgång av den nedersta regionen.

14. Halmstad BK

ram2

 

Placering i fjol: 14
Tränare: Jens Gustavsson
Spelare in: Joseph Baffo (b, Helsingborg), King Osei Gyan (mf, Viking)
Spelare ut: Stefan Selakovic (mf, slutar), Rasmus Rydén (mv, Falkenberg), Michael Svensson (b, slutar), Peter Nyström (mf, Oddevold), Andreas Landgren (mf, Helsingborg)

Halmstad har varit passiva under vintern vad gäller värvningar och spelarförsäljningar. Det enda värt att nämna är att Andreas Landgren valt att lämna och flyttat till Helsingborg. Ersättaren är King Osei Gyan som har hämtats ifrån den norska fotbollen och närmare bestämt ifrån Viking. I fjol klarade man det allsvenska kontraktet genom att besegra Sundsvall i kvalet, och även om jag är medveten om att den andra säsongen brukar vara tuffare, tror jag man hamnar på samma tabellplacering den här säsongen. Jens Gustavsson förespråkar en organiserad fotboll där formationen är 4-4-2. Känslan är att man kommer samla in poäng i en hyfsad jämn takt vilket till slut leder till en ny kvalplats.

15. Gefle IF

gefle

 

Placering i fjol: 12
Tränare: Roger Sandberg (ny) 
Spelare in: Anders Bååth-Sjöblom (mf, Syrianska), Dioh Williams (anf, Häcken), Skúli Jón Fridgeirsson (b, Elfsborg), Oscar Karlsson (mf, Nyköping), Dardan Mustafa (anf, Lund), Jesper Florén (b, GAIS), Sasa Sjanic (mv, Vasalund), Robin Nilsson (mf, Ängelholm)
Spelare ut: Jacob Orlov (anf, Brann), Alexander Faltsetas (mf, Djurgården), Erik Törnros (anf, Brage), Linus Malmborg (b, Assyriska), Pär Asp (b, Varberg), Mikael Dahlberg (anf, Apollon) Mattias Hugosson (mv, slutat)

Att Pelle Olsson lyckades säkra nio raka kontrakt för Gefle är en siffra som är sensationellt bra. Nu har tränaren lämnat för Djurgården och flertalet av de viktigaste spelarna har även försvunnit. Hugosson, Faltsetas, Dahlberg och Orlov är alla lirare som varit nyckelpersoner för laget de senaste säsongerna. Som ersättare till Olsson föll valet på Roger Sandberg, vars meritlista är begränsad, och ska försöka få Gefle att spela en mer offensiv fotboll. Under sin allsvenska vistelse har man alltid legat på gränsen till att klara sig kvar. Nu när det varit stor omsättning på spelare som lämnat och ersättarna till dessa kommer i från lägre divisioner, samt en ny tränare som ska sätta ett nytt spelsätt kommer man inte kunna hålla sig kvar. Klubben tillbringar säsongen 2015 i en division längre ner i seriesystemet.

16. Falkenbergs FF

falkenberg

 

Placering i fjol: -.
Tränare: Henrik Larsson (ny)
Spelare in: Hampus Svensson (mf, Vinbergs IF), Tibor Joza (b, Häcken), Rasmus Rydén (mv, Halmstad), Christoffer Carlsson (mf, Hammarby), Rasmus Sjöstedt (b, Kalmar), Godsway Donyoh (anf, Manchester City), Andrés Thorleifsson (anf, BKV Norrtälje), Orri Björnsson (mf, Stjarnan)
Spelare ut: Niclas Eliasson (mf, AIK), Victor Sköld (anf, Åtvidabergs FF), Danny Ervik (b, Mjällby)

Inför förra årets säsong i Superettan var Falkenberg inte ens tippade att placera sig på övre halvan av den serien. Man lyckades med den egentligen omöjliga bedriften att ta en direktplacering upp till Allsvenskan. Mycket tack vare Niclas Eliasson (som vann assistligan) och Victor Sköld (vinnaren av skytteligan) som båda har lämnat för andra allsvenska klubbar, vilket även tränaren Hasse Eklund har gjort. Nu är det endast enstaka spelare som har tillräcklig kvalité för landets högsta serie, så Henrik Larsson har definitivt en rejäl utmaning att få kollektivtet att fungera och därmed få de enskilda spelarna att se bättre ut än vad de egentligen är. Kan dock inte se att Västkustlaget lyckas ordna ett nytt kontrakt utan vid en titt på spelartruppen får man känslan av att vi får se en liknade prestation som Syrianska presterade förra säsongen. Speltips om att Falkenberg degraderas finns att läsa här!

14. Halmstad
—————
15. Gefle
16. Falkenberg

/Mikel